Manole Ciobanu, un primar optimist… / De 6 ani tot face proiecte, banii de investiţii nu vin…

Manole Ciobanu, primar Români_resize

*Cu iazul piscicol, speră să recupereze paguba…

Primarul Manole Ciobanu nu-şi pierde nădejdea, atunci când vine vorba de investiţiile pe care vrea să le realizeze în comuna Români. Tăieşte cu speranţa unor vremuri mai bune. Tot face proiecte, dar banii nu prea vin. „Sunt optimist. Acum poate voi avea mai mult noroc. Dacă nu vor fi tot numai promisiuni… Că din anul 2008 tot am făcut proiecte în speranţa că voi prinde vreo finanţare europeană. Mă refer la un proiect integrat de 2,5 milioane euro, fonduri europene integral nerambursabile. Tot l-am făcut şi refăcut acel proiect, l-am depus în mai multe rânduri, dar tot n-am prins fonduri europene. Acum am mai făcut un proiect mai amplu, poate vor avea mai mult noroc. Ni s-a promis finanţare. Dacă n-o fi şi acum  tot numai promisiuni…”

De data asta primarul Manole Ciobanu are  în „cătare” fonduri guvernamentale, alocate prin Ordonanţa 28 pivind devoltarea şi modernizarea satului românesc.  Este un proiect mai amplu prin care şi-a propus modernizarea a 3 tronsoane de drumuri în satele Români, Siliştea 1 şi Siliştea 2. Tot acum lucrează şi la proiectul pentru modernizarea căminului cultural din satul Siliştea 1. Bani, tot de la guvern dacă se poate!

Şi mai are în atenţie o investiţie mare, de interes public: construcţia  centrului de permanenţă în comuna Români. O clădire mai mare în care să fie loc şi pentru câteva cabinete medicale, pentru o farmacie. Acum, reţeaua sanitară a comunei Români cuprinde dispensarul medical din centru, două puncte sanitare care îşi desfăşoară activitatea în două foste cantoane silvice, cele din satele Goşmani şi Siliştea.

*Primărie cu iaz piscicol la… „poartă”

Optimist este primarul Manole Ciobanu şi în privinţa iazului piscicol, încă mai speră să recupereze banii de concesiune. Pentru asta ţine legătura cu lichidatorul judicial a primei firme căreia Primăria Români i-a închiriat iazul piscicol. Cel din faţa primăriei pe care la primit de la SC Piscicola Neamţ, ca urmare a aplicării legilor funciare. Atunci, primăria s-a „procopsit” cu o suprafaţă de luciu de apă, diguri, alte lucrări piscicole, atât figura în acte. De peşte, nici vorbă! O vreme, iazul piscicol semăna mai mult cu o baltă. E drept, una ceva mai mare, mai cu „ştaif”, având făcute şi „firave” amenajări piscicole. O baltă în care se bălăcăreau în voie cârduri de raţe şi gâşte. Mai interesant a fost atunci când aici s-au aciuat şi câteva lebede.

Dar, un iaz piscicol implică şi multe alte cheltuieli. Chiar şi dacă iazul n-are peşte. E vorba de lucrări de declolmatare, de curăţire a luciului de apă. Ca să nu mai vorbim de pericolul iscat la ploi mai mari, cu potenţial ridicat de  inundaţii. Imediat s-a găsit şi soluţia: concesionarea iazului piscicol. Zis şi făcut. Dar s-a dovedit că „afacerea” a adus mai multe belele, decât lovele…Gaura la bugetul local era de aproape 600 milioane lei vechi. Bani pe care primarul Manole Ciobanu încă mai speră să-i recupereze. Între timp, iazul piscicol a fost închiriat unei alte firme din Roman, care s-a apucat serioas de treabă  acolo. Este o firmă seriaosă, se achită de datorii, ne-a asigurat primarul Manole Ciobanu.

Tina CONDREA