Prin piețe, legumele și verdețurile – comercializate la prețuri de infarct 8 Ieri, banalul spanac costa cât kilogramul de mușchi de porc – 20 de lei!
E foarte important ce pui în farfurie, însă cine dorește să se aprovizioneze de la piață trebuie să aibă portmoneul doldora de bani, că altfel va pleca cu plasele mai goale, iar dieta cu legume și verdețuri se duce pe apa sâmbetei. Poate că și din acestă cauză pietrenii au început să evite să mai facă cumpărăturile de la comercianții din zonă, preferând marile magazine, unde prețurile afișate sunt ceva mai mici, iar promoțiile nu lipsesc. Ieri, pe tarabele comercianților din Piața Mare, spanacul, salata verde, roșiile, castraveții, ardeii grași, cartofii, ridichile, dovleacul și prazul se vindeau la prețuri piperate, unele din ele aproximativ cât kilogramul de carne. Dar să le luăm pe rând. În topul scumpirilor, kilogramul de spanac costă 20 de lei, mai scump decât mșchiul de porc, care se comercializează prin marile magazine. Pe locul doi sunt roșiile, care în funcție de calitate și provenință costă între 7 și 12 lei kilogramul, față de 5-7 lei cât le putem găsi prin supermarketuri. Ardeii grași roșii fac și ei 12 lei kilogramul, care sunt aduși din Turcia sau alte țări. Și ridichile sunt la mare…preț. Un kilogram costă 10 lei, la fel și kilogramul de dovlecel și de praz. Cine dorește o salată în care să savureze și câteva feliuțe de castraveți, trebuie să plătescă 10 lei kilogramul. Tot ieri, o salată verde făcea mai mult de 5 lei bucata. Nici rădăcinoasele nu se dau cu prețuri creștinești. Un kilogram de păstârnac costă 10 lei, iar kilogramul de pătrunjel, cu doi lei mai puțin. Dacă aveți poftă de o salată de vinete, mica “plăcere” costă 10 lei kilogramul. Pentru un kilogram de țelină, doritorii trebuie să plătească 6 lei, iar pentru un kilogram de morcov, cu 3 lei mai puțin. Nici varza n-a scăpat de “caruselul” scumpirilor. Ieri, un kilogram costa 5 lei. Ceapa uscată se dă cu aproape 4 lei, iar kilogramul de cartofi cu 2-3 lei. Dacă intenționați să gătiți mâncarea tradițională românească, respectiv fasole, trebuie să pregătiți între 8 și 10 lei pentru fiecare kilogram. Tot la categoria “greu de cumpărat” este și usturoiul românesc, care costă mai bine de 25 de lei kilogramul. În concluzie, ca să mânânci sănătos este un lux pe care puține persoane șil mai pot permite. Că doar trăim în România, unde totul este posibil…
V. ANDRIEȘ