joi, iunie 1, 2023
17 °c
Piatra Neamt
19 ° mar
18 ° mie
18 ° joi
19 ° vin
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA
  • Login
Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
Acasa SOCIAL

MĂNĂSTIREA HORAIŢA, catapeteasmă unică în ţară

de Ceahlaul
10 ani în urmă
in SOCIAL
Reading Time: 5 mins read
0 0
A A
2
MĂNĂSTIREA HORAIŢA, catapeteasmă unică în ţară
315
Vizualizari
Distribuie pe FacebookDistribuie pe Twitter

manastirea-horaita

*Odor sfânt, icoana Maicii domnului „Izbăvitoare de secetă”

 

Parcă ascunsă de ochii lumii, Mănăstirea Horaița oferă o adevărată oază de liniște și regăsire sufletească. De cum te aporpii, parcă respiri alt aer, iar de cum ai intrat în curte, te simți de parcă ai trecut în altă lume. Un loc sfânt, binecuvîntat de Dumnezeu!  Mănăstirea Horaița a fost ridicată de călugării care, doritori de retragere, pusniceau razleți prin poienile din preajmă. Dovadă sunt astăzi toponime ca „Poiana lui Calinic”, „Poiana lui Iov”, „Poiana lui Silvestru”, locuri ce pot fi ușor identificate în preajma Mănăstirii Horața.

Drumul spre mănăstire poate fi străbătut  cu mașina ori pe jos. Sunt două varinate de a ajunge la acest sfânt lăcaș. Din drumul national Piatra Neamt – Targu Neamt, în dreptul localitatii Dobreni, se parcurg 15 kilometri pe drumul județean ce trece prin localitățile Negrești și Poiana. O altă modalitate de a ajunge este oferită de același drum național, dinspre Târgu Neamț aproepe de ieșirea din comuna Crăcăoani este un indicator pentru Mnăsirea Horaița, aflată la 6 kilometri de acel loc.

 

… de-a lungul vremii

 

Mănăstirea Horaita a luat ființă în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Între anii 1822 si 1824, cuviosul părinte Irinarh Roseti (1771-1859), călugăr cu metania din Mănăstirea Neamț, cu binecuvântarea și aportul substanțial al Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei (1803-1842), în urma unei revelații dumnezeiești, ridica prima biserică – din lemn – a Mănăstirii cu hramul „Pogorarea Sfântului Duh”.

Înființarea și consolidarea mănăstirii au fost sprijinite și de domnitorii Ioan Sandu Sturza (1822-1828) si Mihail Sturza (1834-1839) ai Moldovei. Primul i-a dat hrisovul la intemeiere, cel de-al doilea i-a legitimat existența integrând-o între lăcașurile bugetare ale țării.

Deși Mănăstirea Horaița a fost inființată în anul 1822, sunt documente potrivit cărora ea datează din secolul al XV-lea. La data de 11 iulie 1428, domnitorul Moldovei – Alexandru cel Bun (1400-1432) includea biserica din Horaița în rândul celor 52 de biserici pe care le supune jurisdicțional Mănăstirii Bistrița. Alexandru cel Bun consemna în documentul din iulie 1428 o danie Mănăstirii Bistrița, care îi va sluji de necropolă: „Pentru sufletul sfânt al raposaților părinților noștri și pentru sănătatea Domniei mele și a tuturor copiilor Domniei mele”.

Denumirea Mănăstirii – „Horaița” – provine de la numele marilor proprietari de pământ în stăpânirea cărora intrau comuna Crăcăoani și imprejurilmile, și anume Goraeți.

Părintele Irinarh, principalul ctitor al mănăstirii, este hirotesit arhimandrit și devine primul stareț al mănăstirii pe care o va conduce până la 1837, adunând în jurul său cam la 70 de viețuitori. În anul 1837 cuviosul arhimandrit Irinarh, îmbolnăvindu-se, s-a hotărât să meargă la Locurile Sfinte pentru a se închina, retrăgându-se pentru restul vieții sale în Palestina.

Cu binecuvântarea mitropolitului Veniamin, lasă ca stareț al mănăstirii pe cuviosul părinte Ermoghen Buhus (1800-1877), care l-a însoțit de la Mînăstirea Neamț. Ca și părintele Irinarh, cuviosul Ermoghen este hirotesit arhimandrit.

 

Stil apartemanastirea-horaita-39 (1)

 

În timpul stăreției sale este ridicată actuala biserică a mănăstirii, cu hramul Botezul Domnului, a cărei construcție a început la anul 1848 și a fost finalizată 19 ani mai târziu, la 1867, fiind sfințită la 20 octombrie de mitropolitul Moldovei-Calinic Miclescu (1860-1875).

La zidirea și înzestrarea bisericii cu cele necesare au contribuit pe lângă credincioși – prin donații – și domnitorii din vremea aceea, Grigorie Alexandru Ghica (1849-1856) si Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), precum si mitropolitul Calinic Miclescu al Moldovei.

Biserica, având 30 de metri lungime, 17 metri lățime și aproximativ 20 de metri înalțime, a fost construită exclusiv din piatră, numai bolțile sunt din cărămidă. Grosimea pereților variază între 1,6 și 4 metri.

În evoluția arhitecturii moldovenești, biserica Mănăstirii Horaița, ca stil, este unică, aici fiind prezente elemente din arhitectură romano-bizantină, precum și influențe rusești în numărul și configurația celor 8 turle.

Pictura, în stil neobizantin, pe un fond cărămiziu, a fost executată de Mihai Chiuaru cu ucenicii săi între anii 1988-1993 și sfințită la 4 iulie 1993 de către, pe atunci, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

 

…  o catapeteasmă unică în țară

 

Impresionantă este catapeteasma bisericii, fiind lucrată la Viena. Alte surse ne informează că aceasta ar fi fost realizată cu puțin timp înainte de anul sfințirii bisericii (1867) de către unii sculptori în lemn din apropiere. Sculptura în sine relevă ultima supraviețuire a barocului, familiar majorității catapetesmelor românești din a doua jumătate a secolului XIX. În structura ei se află, probabil, trei tipuri de lemn: tei, păr și tuia.

Catapeteasma este unicat in țară, probabil și în lume, în primul rând datorită așezării amvonului – deasupra ușilor impărătești – amvon care, în tradiția Bisericii, își are locul în partea de nord și nu în est, cum se află aici. În al doilea rând, datorită dispunerii neconforme cu tradiția ortodoxa a doua registre.

Registrul sfinților apostoli, de-a lungul unui bandou semicircular ce are în centru icoana Deisis, și registrul profeților Vechiului Testament, în 14 medalioane intercalate în două vrejuri de viță de vie din lemn sculptat, aurit, ce se ridică de la extremitățile catapetesmei până deasupra amvonului. Aceste registre sunt dispuse pe orizontală la majoritatea catapetesmelor din bisericile ortodoxe.

Icoana Maicii Domnului „Izbăvitoare de secetă”

 

Odor  de preț – icoana Maicii Domnului

 

„Izbăvitoare de secetă” – făcătoare de minuni . Distinsă ca valoare artistică, realizată în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, ea provine din vechea biserică de lemn a Horaiței. Îmbrăcămintea în argint a icoanei a fost realizată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Numele icoanei „Izbăvitoare de secetă” provine de la numeroasele minuni pe care „Maica Domnului de la Horaița” le-a făcut, în vreme de secetă, în timpul procesiunilor prin comunele sau satele afectate de lipsa apei.manastirea-horaita-35 Manastirea Horaita (sec. XVIII - XIX)

 

Complexul monahal

 

Pe latura nordică a complexului mănăstiresc se află Paraclisul Sfântului Ierarh Nicolae, în care se oficiază sfintele slujbe în timpul iernii. El a fost construit între anii 1850-1852, în timpul stăreției cuviosului arhimandrit Ermoghen.

Tot în timpul cuviosului părinte Ermoghen Buhus a fost construit și turnul clopotniță (1853-1855), la al cărui prim nivel a fost făcut un alt paraclis, de dimensiuni mai mici, care poartă  hramul manastirii „Pogorârea Duhului Sfânt”. Aici se slujeste o dată pe an, numai Sfânta Liturghie, de ziua hramului. Celelalte clădiri ale complexului monahal au fost construite, toate, după anul 1920.

Un ”port” de liniște

 

Departe de zgomotul lumii, atât la Mănăstirea Horaița, cât și la Schitul Horăicioara, se continuă tradiția vrednicilor înaintași de a împleti armonios rugăciunea, munca, ascultarea și isihasmul. În acest loc binecuvântat de Dumnezeu, pelerinul dornic de liniște se poate bucura și de cuvântul cel folositor pentru viața duhovnicească.

In spiritul ospitalității proverbiale a românilor, obștea de la Horaița oferă pelerinilor veniți din toate colțurile țării cazare și masă. Vreme de una, două sau chiar trei zile te poți bucura fără griji de pacea duhovnicească și liniștea pădurii.

Cazarea se face, în funcție de numărul pelerinilor, în camere de 3-4 persoane sau la comun. Și masa este asigurată pe această perioadă prin bunăvoința ostenitorilor mănstirii. Cum e de presupus, ținuta decentă și comportamentul adaptat mediului nu pot să lipsească.

Tina CONDREA

Taguri: azicatapeteasmahoraitamanastire
Articolul anterior

„Prigoana” împotriva interlopilor

Urmatorul articol

Aleșii poporului vizitați de șefii de la centru

AsemanatoareArticole

INFRACȚIONAL

GRUP INFRACȚIONAL SPECIALIZAT ÎN TRAFIC DE DROGURI, DESTRUCTURAT DE POLIȚIȘTI

10/06/2022
316
Ce-este-si-cum-se-alege-un-dezumidificator
ACTUALITATE

Importanţa unui dezumidificator

05/07/2018
315
copii handicap
ACTUALITATE

Aproape zilnic, un copil din Neamţ este luat în evidenţe cu grad de handicap!

09/11/2017
315
CURSURI3
ACTUALITATE

Pentru a doua lună consecutiv, în județul Neamț, nu se vor organiza cursuri de pregătire

28/08/2017
315
Blocați în case din cauza viiturii, ajutați de o mână de voluntari de la Sens Civic
SOCIAL

Blocați în case din cauza viiturii, ajutați de o mână de voluntari de la Sens Civic

22/05/2017
315
HCF Piatra Neamț susține duminică primul meci oficial din 2017
SOCIAL

HCF Piatra Neamț susține duminică primul meci oficial din 2017

13/01/2017
315
Mai multe articole
Urmatorul articol
Aleșii poporului vizitați de șefii de la centru

Aleșii poporului vizitați de șefii de la centru

Comentarii 2

  1. iacob says:
    10 ani în urmă

    Asa o fi, cum spuneti dvs. … dar, pana nu o sa ia acel afis de la intrare care specifica clar ca nu se trec pe pomelnice decat persoane de rit ortodox si cupluri casatorite, eu, si multi altii nu vom mai calca acolo…. Pacat ca tocmai biserica care ar trebui sa fie toleranta, indeamna la discriminare.

  2. Tudor says:
    10 ani în urmă

    Biserica sa fie toleranta cu cine?CU CEI CARE AU PARASIT-O?

ȘTIRI RECOMANDATE

Osteoporoza, o afecţiune care provoacă ruperea oaselor

Osteoporoza și afecțiunile articulare bagă în spital tot mai mulți nemțeni

7 ani în urmă
315
Sărbători cu gratuitate la medicamente

Sărbători cu gratuitate la medicamente

10 ani în urmă
315
La închisoare pentru înşelăciune cu file CEC

La închisoare pentru înşelăciune cu file CEC

10 ani în urmă
315
Fiul contrabandist, tatăl violent

Comunicat de presă / Liberalii nemțeni se pregătesc pentru alegerile locale

7 ani în urmă
315

Urmariți-ne pe

Categorii

  • ACTUALITATE
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • Agricultura
  • ANUNTURI
  • Anunturi/Comunicate de presă
  • Business
  • Ceasul Deşteptător
  • CETĂȚENEȘTI
  • Cronica neagra
  • Cronica Tv
  • CULTURA
  • Curriculum vitae ½
  • DREPT LA REPLICA
  • ECONOMIE
  • Editia printata
  • EDITORIAL
  • EDUCATIE
  • Exercitii pentru minte
  • FAPT DIVERS
  • Fara categorie
  • FOTO/VIDEO
  • INFRACȚIONAL
  • Interviu
  • PLUMBUL ZILEI
  • Po(z)na zilei
  • Prima pagina
  • PUBLICITATE
  • Revista Presei
  • SANATATE
  • Sarbatoare
  • Slider
  • SOCIAL
  • SPORT
  • traseism
  • VIAȚA LA ȚARĂ
  • ZOOTEHNIE

Etichete

accident agricultura amenzi azi bani campanie casa ceahlaul concurs copii cronica elevi Expozitie Fotbal furt Handbal incendiu inchisoare masina meteo munca neamt nemteni Piatra Neamt PNL politie politisti pompieri primar prins proiect PSD Roman Roznov SANATATE scandal scoala spital SPORT subventii UNIC victorie volei vreme vremea

ȘTIRI POPULARE

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed

Ceahlaul - Ziarul Nemtenilor (stiri din Neamt - social, dezvaluiri, cultura, sport, administratie)

Urmăriți-ne pe social media:

Știri recente

  • Jocuri de cărți complexe care pot fi jucate și în doi
  • Misiune de salvare a unei persoane căzute în fântână
  • RIFIL – 50 de ani. Spectacol festiv la Teatrul Tineretului

ARHIVA ZIAR

iunie 2023
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
« mai    

Categorii

Știri recente

Jocuri de cărți complexe care pot fi jucate și în doi

Jocuri de cărți complexe care pot fi jucate și în doi

29/05/2023
Misiune de salvare a unei persoane căzute în fântână

Misiune de salvare a unei persoane căzute în fântână

26/05/2023
RIFIL – 50 de ani. Spectacol festiv la Teatrul Tineretului

RIFIL – 50 de ani. Spectacol festiv la Teatrul Tineretului

26/05/2023
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Accesați Politica de confidențialitate și cookie .