* Ministrul Sănătăţii va anula taxa pentru vizită în spital
Ministrul Sănătăţii vrea să stabilească, o dată pentru totdeauna, un regulament general valabil pentru toate spitalele publice în ceea ce priveşte vizitarea pacienţilor internaţi şi eliminarea şpăgii pentru paznici.
Ordinul de ministru care va fi publicat în Monitorul Oficial prevede că „este strict interzisă perceperea de taxe pentru vizitarea pacienţilor”. Dr. Ioan Lazăr, managerul spitalului judeţean, susţine, însă, că va anula taxa de 1 leu percepută pentru botoşei şi pelerină numai în momentul în care va vedea ordinul de ministru publicat în Monitorul Oficial. Deocamdată, a luat hotărârea înlocuirii pelerinelor din pânză cu unele de unică folosinţă, considerându-le mai eficiente. Dat fiind faptul că, de luni, nu vor mai fi distribuite cele din pânză, conducerea spitalului a decis ca vizitatorii să nu mai lase buletinul ca „garanţie”.
„Mă gândisem să achiziţionez şi un aparat modern, care aplică o folie protectoare peste încălţămintea vizitatorului. Preţul dispozitivului se ridică la 16 milioane de lei. Însă deocamdată m-am răzgândit, pentru că nu ştiu cum ne-am putea recupera costul investiţiei, în condiţiile în care va fi eliminată taxa percepută la intrarea în spital. De fapt, nu este o taxă de vizită, este o taxă pentru păstrarea curăţeniei în spital. Dar, vom decide ce este de făcut după intrarea în vigoare a normativului”, ne-a declarat dr. Ioan Lazăr, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.
Acelaşi proiect de act normativ mai stabileşte un program de vizită unitar pentru toate spitalele, respectiv în intervalul orar 16-20 de luni până vineri, iar în week-end programul va fi între orele 11-18. Numărul de vizitatori, pentru un pacient internat, nu poate fi mai mare de 3-4 persoane în acelaşi timp, iar vizitarea pacienţilor în secţiile de terapie intensivă este permisă zilnic, doar de membrii familiei, cu condiţia ca vizita să se facă individual sau cel mult de două persoane. Copiii internaţi la terapie intensivă pot beneficia de prezenţa permanentă a unuia dintre părinţi. Şi copiii cu vârste peste 3 ani internaţi în oricare secţie pot fi însoţiţi pe perioada spitalizării, însă în funcţie de patologie.
Unul dintre articolele ordinului de ministru prevede ca secţiile de terapie intensivă să aibă, obligatoriu, un număr de telefon la care să răspundă medicul curant sau cel de gardă pentru a oferi familiei fiecărui pacient informaţii privind starea bolnavului internat. „Şi în prezent fiecare secţie are telefon care poate fi apelat prin numărul spitalului, însă e cam dificil să stai non-stop la dispoziţia aparţinătorilor când abia ai când să te ocupi de pacienţi. Deja ne-a plecat un medic şi deficitul de specialişti este foarte mare. Ne-ar mai trebui vreo zece!”, a spus dr. Lazăr.
Şefii de spitale vor avea obligaţia de a instrui personalul de pază propriu şi al firmelor de pază, după caz, asupra programului de vizită, obţinând o declaraţie de la fiecare dintre aceştia prin care se angajează de a respecta aplicarea programului de vizite şi de a nu pretinde sau primi orice fel de atenţii în vederea permiterii accesului în afara programului de vizită. În cazul încălcării acestor prevederi, se vor aplica sancţiuni administrative, până la desfacerea contractului de muncă pentru persoana care se face vinovată.