Majoritatea şcolilor nu au autorizaţie de la ISU

mr mitrea

*Documentul se emite, de regulă, la edificarea clădirii, ori atunci când se fac extinderi sau modernizări

*În lipsa documentului, şcolile aplică măsuri specifice de prevenire a incendiilor şi se dotează corespunzător

 

Majoritatea şcolilor din judeţ aplică, în lipsa autorizaţiei de securitate împotriva incendiilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, o serie de măsuri de apărare în caz de incendiu. Şcolile sunt acel soi de clădiri aparte, majoritatea ridicate înainte de 1989, la care nu era imperios necesară existenţa unei autorizaţii sau a unui aviz de la pompieri.

Doar acele unităţi, care în decursul timpului au efectuat lucrări de extindere sau de modernizare prin care au modificat dimensiunile clădirii sunt obligate să obţină o autorizaţie de la ISU. “Autorizaţia sau avizul de securitate la incendii pentru un imobil este un document care se emite o dată şi este valabilă pe perioada de existenţă a clădirii, nu e ca în cazul autorizaţiei sanitară care se vizează anual” spune maiorul Mihai Mitrea, adjunctul ISU Neamţ, şeful Inspecţiei de prevenire. “La şcolile din judeţ discutăm despre necesitatea obţinerii autorizaţiei doar la obiectivele la care au avut loc extinderi sau modernizări, modernizări de natură constructivă, dintre cele care au dat modificări ale gabaritelor de evacuare în lungime şi lăţime. Pentru că legea nu se aplică retroactiv, discutăm despre un număr mare de şcoli care nu au trecut prin extinderi şi care nu au autorizaţie de securitate la incendiu pentru că atunci cînd au fost date în folosinţă nu a fost necesară obţinerea ei, şi este vorba de situaţii de acum 20, 30 de ani, când au fost date în funcţiune aceste clădiri”.

Existenţa unui document precum autorizaţia este garanţia ISU că măsurile adoptate şi dotările din şcoli sunt conforme cu normele de protecţie în caz de incendiu. În lipsa autorizaţiei, însă, fiecare şcoală aplică alte seturi de reglementări prin care pune în practică măsurile de prevenire, planul de evacuare din clădire şi asigură dotarea corespunzătoare. Conducerile şcolilor se preocupă de desemnarea unei persoane responsabile care are ca atribuţii prevenirea incendiilor, de instruirea personalului didactic şi a personalului auxiliar, de reglementarea aasigurării unor locuri special amenajate pentru fumători. De asemenea, se preocupă de elaborarea unui plan de evacuare în caz de incendiu, de asigurarea dotărilor necesare. “În privinţa dotărilor, este vorba despre stingătoare, despre echipamente gen hidranţi externi sau interni. Totodată, conducerile unităţilor şcolare trebuie să se preocupe de măsurile preventive ce privesc verificarea coşurilor de fum acolo unde încălzirea se face cu sobe, prin personal specializat, de verificări periodice la centralele termice pe gaz tot cu personal specializat, de verificat partea de instalaţie electrică, dimensionarea acesteia, atunci când se montează mai mulţi consumatori pe o reţea subdimensionată” a mai spus maiorul Mihai Mitrea.

La toate acestea se adaugă exerciţiile pe care le aplică ISU Neamţ prin programul anual şi controalele care se derulează cel puţin o dată pe an în şcoli, atunci când se fac inspecţii în localităţile rurale şi urbane.

Cristina IORDACHE