Majoritatea din CJ lovește la dreapta primarului Iliuță

borlesti1
*Azi, tentativă de schimbare a viceprimarului de Borlești
*Dimineață își bea cafeaua ca vice Gheorghe Savin, iar seara, ceaiul pe aceeași funcție și-l poate bea Vasile Puică

Pentru Gheorghe Savin azi ar putea fi ultima zi în funcția de viceprimar de Borlești. Un grup majoritar de consilieri din respectiva comună intenționează suplimentarea ordinii de zi a ședinței ordinare de azi, cele două proiecte în plus referindu-se la revocarea secundului primarului Vasile Iliuță și la alegerea unui nou vice.
Grupul ”revoluționar” bazează pe minim 10 voturi din totalul de 15 consilieri de la Borlești. Practic, e o transpunere la scară mai mică a alianței majoritare de la Consiliul Județean, cei 10 consilieri despre care se spune că vor vota astăzi pro-debarcarea actualului vice fiind de la PSD, PDL și PPDD. Ceilalți 5 aleși din CL Borlești sunt de la PRM (4, cu tot cu Savin) și de la UNPR (1).
Cum se întâmplă de obicei în astfel de cazuri, este foarte posibil ca primarul Iliuță și grupul consilierilor minoritari să încerce blocarea suplimentării ordinii de zi. Grupul majoritar are însă, de partea sa, practica administrativă și judiciară în domeniu. Din momentul în care Legea 215 a Administrației Publice Locale a fost modificată, pentru schimbarea unui viceprimar nu mai e nevoie nici de motive legate de prestația sa (de obicei acuze care transformau ședințele de acest gen în bâlci) și nici de majoritate calificată (de două treimi). Practic, acum, legiutitorul a stabilit – pe principiul simetriei juridice – că un viceprimar poate zbura din funcție la fel cum a fost pus, cu majoritatea simplă din numărul consilierilor din CL și fără ”să fi călcat pe bec” (că atunci când a fost pus inițial, decizia nu a ținut cont de competențe administrative sau profesionale, ci de vot). Mai mult, pe astfel de procese (în care era contestată schimbarea unui viceprimar fie prin ședință extraordinară, fie prin suplimentarea ordinii de zi), dat fiind textul legii care poate lăsa loc la interpretări (caracterul de ”urgență”), judecătorii au opinat că atâta timp cât viceprimarul exprimă ”voința politică a majorității din Consiliul Local”, este dreptul acelei majorități să considere o urgență schimbarea unui viceprimar cu altul care, efectiv, o reprezintă în Executivul Administrației Locale. Pentru că, viceprimarul face parte din conducerea Primăriei dar rămâne în continuare și cu exercitarea votului în Consiliul Local, nu mai este înlocuit în forul deliberativ cum era odată).
Practic, dacă și-au făcut bine temele, cei 10 consilieri pot avea azi toate șansele de partea lor. Important e să fi învățat măcar din experiențele similare de la nivelul județului Neamț. Și, pe astfel de înlocuiri (ba de viceprimari, ba de vicepreședinți la Consiliul Județean), Neamțul este un adevărat ”izvor” de experiență proaspătă. Schimbări de viceprimari au tot fost prin județ (numai la Girov de vreo 7-8 ori în acest mandat) și nici Consiliul Județean nu e sărac la acest capitol (Dan Manoliu fiind al șaselea vicepreședinte votat în acest mandat. Deocamdată…).
Cum Prefectura a ”amendat” și la Consiliul Județean și la Girov (la penultima alegere a viceprimarului Sarion) caracterul nesecret (prin vot deschis) al deciziei consilierilor, dacă majoritatea de la Borlești vrea să facă astăzi o ”revoluție” inutilă trebuie să voteze deschis…
De ce nu mai este dorit Savin? Majoritatea nu îi impută ceva personal ci – țintind mai ales spre primarul PRM Vasile Iliuță – invocă, drept ultima picătură care a umplut paharul, faptul că acesta din urmă nu are uși deschise politic care să susțină interesele majorității. ”S-a văzut și la ultima rectificare de la Consiliul Județean. Domnul primar Iliuță o fi având uși deschise la județ, cum zice dumnealui, dar nu la cei care au votul majoritar. Comuna Borlești nu a primit niciun leu de la CJ, ori asta înseamnă că în negocierile cu județul trebuie să fim reprezentați și de un ales care vorbește aceeași limbă cu alianța majoritară de la CJ. Ori cine ar putea face mai bine acest lucru decât tot un viceprimar care, politic, să facă parte tot din unul din cele 3 partide?. Interesul comunității este <să avem intrare>, cum se spune, la toți decidenții politico-administrativi din județ sau de la nivel central”, este opinia unuia dintre consilierii din majoritatea conturată la Borlești.
Oficial, ”revoluționarii” de la Borlești nu au desconspirat numele celui pe care îl vor propulsa azi spre funcția de viceprimar: “Încă nu e definitivată idea. Mai avem o întâlnire diseară (n.r. – aseară) în care vom analiza toate variantele și ne vom opri la numele celui care poate fi cel mai eficient în această misiune de lobby la factorii decidenți”.
Neo ficial, una din variantele de success ar putea fi numele lui Vasile Puică, șeful organizației PSD din comună, despre care se spune că ar avea o legătură foarte strânsă și cu președintele PSD Neamț, Ionel Arsene dar și cu deputatul PSD din colegiul 3, Liviu Harbuz, care e și liderul de zonă.

Daniel VINCA