Ediţia din acest an a Zilei comunei Răuceşti a început mai devreme, fiind devansată de un alt eveniment cu o rezonanţă deosebită în inimile şi sufletele răuceştenilor. Un moment solemn, programat să aibă loc astăzi: inaugrarea „Complexului Memorial” înălţat întru omagierea ostaşilor români care au luptat şi au căzut în marea bătălie din Pădurea Făgeţel, în 16-26 aprilie 1944. Bătălia de la Pădurea Făgeţel a fost o acţiune de forţă a armatei sovietice, în încercarea de a rupe frontul de la Târgu Neamţ pentru a trece în Ardeal. Armata română a opus o mare rezistenţă, soldată multe jerte omeneşti. Luptele au durat toată vara anului 1944, între eroii căzuţi la datorie fiind şi mulţi localnici. Practic, comuna Răuceşti a căzut în triunghiul morţii, fiind distrusă în totalitate. Un motiv cât se poate îndreptăţit pentru o asemenea ctitorie, un monument comemorativ înlăţat întru cistirea şi păstrarea vie a memoriei eroilor care s-au jertfit pe aceste meleaguri.
Ziua de duminică este dedicată distracţiei în ritm de cântec, joc şi voie bună. Manifestările încep la ora 13, cu slujba de binecuvântare săvârşită de un sobor de preoţi. Primarul Ilie Apostoaie va saluta mulţimea, prezentându-şi oaspeţii, dar şi câteva din realizările sale recente.
În debutul programului cultural-artistic, vor evolua pe scenă mici artişti populari, elevi ai şcolilor din comuna Răuceşti. De departe se vor auzi toba şi „alămurile” fanfarei constitute la nivelul comunei Răuceşti. O realizare de care primarul Ilie Apostoaie este foarte mândru, comuna Răuceşti fiind singura care are o fanfară proprie, foarte bine închegată. Au fost invitaţi şi artişti consacraţi, care deja şi-au făcut un nume în rândul soliştilor de muzică populară. Vor încânta publicul cu melodiilor lor soliştii: Ion Palade din Republica Moldova, Alexandru Recolciuc şi Călin Brăteanu. Cu siguranţă, distracţia va fi la ea acasă, de Ziua comunei Răuceşti. Cum de altfel s-a întâmplat la toate ediţiile de până acum ale acestei îndrăgite manifestări.
Tina CONDREA