Maicile de la Mănăstirea Dobru au refuzat cardurile de sănătate!

* Printr-o petiţie adresată CAS Neamţ, cele 41 de semnatare invocă articole din Constituţia României şi solicită o alternativă la „includerea într-un sistem informatic global de supraveghere”

* „De la 1 ianuarie 2015, serviciile medicale vor putea fi acordate numai prin utilizarea cardului!”, avertizează Radu Firăstrău, preşedintele CAS Neamţ

Operaţiunea de distribuire a cardurilor de sănătate către beneficiarii din judeţul Neamţ s-a împotmolit la porţile Mănăstirii Dobru, din comuna Vânători- Neamţ. La sfârşitul săptămânii trecute, maicile din lăcaşul de cult au făcut front comun şi au refuzat cardurile inscripţionate cu numele lor, astfel încât poştaşul a fost nevoit să le ducă înapoi la sediu şi să-şi informeze superiorii despre această problemă. Imediat, informaţia a fost transmisă şi juristului Radu Firăstrău, preşedinte director general al Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ, situaţia creată fiind, deocamdată, unică în judeţul nostru. Maicile au mers mai departe cu protestul, trimiţând la CAS Neamţ o petiţie, prin care şi-au exprimat profundul dezacord vizavi de impunerea cardurilor de sănătate şi au solicitat o alternativă la acest serviciu, prin care ar putea beneficia de consultaţii şi tratamente medicale.

„Cei de la Poştă mi-au adus la cunoştinţă faptul că maicile de la Mănăstirea Dobru au refuzat cardurile dar totodată am şi primit din partea colectivului acestui lăcaş de cult o petiţie. Vreau să subliniez că nu este o gândire unitară a slujitorilor Bisericii, având în vedere că este singura sesizare primită din sfera monahală”, ne-a declarat juristul Radu FIrăstrău, preşedintele CAS Neamţ.

În petiţie, cele 41 de maici care fac parte din colectivul Mănăstirii Dobru invocă articole din Constituţia României care fac referire la garantarea libertăţii de conştiinţă, de gândire şi de religie, la interzicerea constrângerii. Totodată, subliniază: „Refuz  includerea persoanei mele într-un sistem informatic global de supraveghere, introducerea într-un sistem a datelor privind viaţa mea privată, identitatea mea. Aceasta contravine convingerilor mele intime şi religioase şi îmi încalcă libertatea. Solicit o alternativă prin care să pot accesa în continuare serviciile medicale în calitate de asigurat”.  Maicile subliniază că nu doresc să primească, în locul numelui, un număr, fiind readusă în discuţie problema cip-urilor.

Jr. Radu Firăstrău precizează, însă, faptul că, de la 1 ianuarie 2015 nu va exista alternativă la cardurile de sănătate, astfel încât, cine nu va avea acest document, nu va putea accesa pachetul de servicii medicale decontat din Fondul Naţional de Sănătate.

Poşta livrează cardurile naţionale cu confirmare de primire, la locuinţa fiecărui asigurat pentru care a fost emis cardul naţional de asigurări sociale de sănătate, în baza cărţii de identitate şi a semnăturii de primire. Potrivit oficialilor CNAS, rata de distribuire a cardului național de sănătate este în acest moment de peste 85%. În judeţul Neamţ, chiar de ieri a început distribuirea celei de-a doua tranşe de carduri tipărite pentru persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani.

În situația în care, după minim două prezentări la domiciliul asiguratului, dovedite pe baza avizului de transmitere, cardul nu a putut fi predat de poştaş asiguratului, documentul va fi predat Casei de Sănătate Neamţ.

Geanina NICORESCU