Mai uşor cu tulburelul!

alcoolNumeroasele accidente grave, chiar mortale, produse în ultimele două săptămâni pe şoselele din judeţ au, majoritatea, un lucru în comun: consumul de alcool la volan. Odată cu tulburelul, nemţenii riscă nu doar integritatea proprie şi chiar viaţa, ci şi pe a celorlalţi participanţi la trafic. Oamenii ajung în stare gravă la spital, alţii plătesc cu viaţa pentru că unii indivizi iresponsabili se urcă la volan după ce au consumat alcool. Ultimul accident de acest gen a avut loc luni, 13 octombrie, în jurul orei 16, la Târgu Neamţ. Polițiștii din cadrul Poliţiei orașului Târgu Neamţ au fost sesizaţi despre accidentul grav produs pe str. Ştefan cel Mare din localitate, în urma căruia a rezultat rănirea unei conducătoare auto.

„Din primele cercetări, se pare că în timp ce un bărbat de 48 de ani, din Târgu Neamț conducea un autoturism pe str. Ştefan cel Mare, sub influenţa băuturilor alcoolice, a pătruns pe contrasens intrând în coliziune frontală cu un autoturism condus de către o femeie de 41 de ani, din Iași”, a precizat subinspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ. Femeia a ajuns la spital, iar bărbatul este cercetat penal.

Poliţiştii atenţionează din nou pe toţi conducătorii auto să respecte regulile de circulaţie şi să aibă atenţia sporită faţă de participanţii la trafic de sezon cum sunt căruţaşii, bicicliştii, pentru a reduce numărul evenimentelor şi al victimelor. De asemenea, căruţaşii sunt sfătuiţi să evite consumul de alcool, să respecte distanţele regulamentare şi de siguranţă, să nu oprească sau să staţioneze pe partea carosabilă a drumului  public, să semnalizeze schimbarea direcţiei de mers cu braţul şi să se asigure că din faţă sau din spate nu circulă vehicule carte le pot pune în pericol siguranţa deplasării, iar de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă să nu circule pe drumurile publice fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante şi fără ca vehiculul să aibă în partea din faţă un dispozitiv cu lumină albă sau galbenă, iar în partea din spate cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent reflectorizant, vizibil de aceeaşi culoare. Şoferii sunt sfătuiţi să păstreze în mers o distanţă de siguranţă faţă de vehiculele dinainte, să nu acţioneze brusc mecanismele de direcţie şi frânare, să aibă atenţie sporită la efectuarea depăşirilor și să circule cu viteză moderată.

Cristina IORDACHE