Mai puține bolile cu transmitere sexuală

08/08/2017

Conform datelor statistice oferite de specialiștii Direcției de Sănătate Publică Neamț, în prima jumătate a acestui an au fost confirmate, prin analize, mai puține cazuri de infecții cu transmitere sexuală decât în aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, a scăzut și numărul îmbolnăvirilor cu hepatite, TBC și scarlatină, boli de asemenea transmisibile, o parte și pe cale sexuală.

Statistica DSP Neamț arată că anul acesta au fost diagnosticați cu sifilis 10 nemțeni (față de 19 în primele șase luni din anul trecut). Anul acesta, două cazuri au fost depistate în Piatra Neamț (comparativ cu 4 în prima jumătate a anului trecut), 5 la Roman (față de 12 în primele șase luni a anului trecut), 3 la Târgu Neamț (nici un caz anul trecut) și nicio îmbolnăvire la Bicaz și la Roznov (3 cazuri anul trecut, la Bicaz, și niciunul la Roznov).

Anul acesta au fost depistate și 7 cazuri de hepatită, față de 41 în prima jumătate a anului trecut. În 2017 au fost raportate două îmbolnăviri în zona Piatra Neamț, două în Roman, 3 în Târgu Neamț. În prima jumătate a anului trecut s-au îmbolnăvit nu mai puțin de 41 de nemțeni, dintre care 11 din Piatra Neamț, 4 din zona Roman, 22 de la Târgu Neamț, 3 de la Bicaz și unul de la Roznov. Scarlatina a fost diagnosticată, în primele 6 luni, la 46 de persoane, iar anul acesta s-au îmbolnăvit 29 de nemțeni. A crescut foarte mult numărul cazurilor în Roznov (15) față de un caz anul trecut. La Piatra Neamț, unde anul trecut au fost diagnosticați cu scarlatină 38 de copii, anul acesta au făcut boala 9 persoane. La Roman anul acesta s-a îmbolnăvit o persoană, iar anul trecut 4. La Bicaz anul acesta au fost 4 cazuri, iar în primul semestru 2016 au fost două. Târgu Neamț nu a mai înregistrat niciun caz, față de anul trecut când, în primul semestru, a fost raportată o îmbolnăvire.

Tuberculoza a afectat, anul acesta, 154 de nemțeni, numărul cazurilor noi fiind în ușoară scădere față de prima jumătate a anului trecut, când s-au raportat 156 cazuri. Conform statisticii, au fost diagnosticați, anul acesta, la fel ca și în primul semestru al anului trecut, 4 copii cu TBC. Distribuția cazurilor diferă, însă: anul acesta două la Piatra Neamț față de niciunul în 2016, unul la Roman – față de două în 2016, niciun caz la Roznov – față de unul anul trecut, iar la Bicaz câte un caz în 2017 și în prima parte a anului trecut și niciun caz la Târgu Neamț – în ambele perioade analizate.

Geanina NICORESCU