Mai multe ambulanţe pe timp de noapte

* Pentru prima dată, asistenţii medicali vor fi plătiţi precum medicii

Gărzile efectuate de asistenţii medicali, dispecerii şi şoferii Serviciului de Ambulanţă Neamţ vor fi recompensate cu bani şi nu cu timp liber ca până acum, după cum prevede un act normativ aprobat de guvern zilele trecute. Ordonanţa a fost emisă după ce ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a semnalat faptul că în timp ce medicii sunt plătiţi să lucreze pe timp de noapte, personalul auxiliar chemat de acasă pentru completarea gărzilor are dreptul doar la compensarea orelor suplimentare cu timp liber. Iar în condiţiile actualei crize de personal, liberele sunt o himeră.

„S-a reuşit un lucru extraordinar, pe care-l aşteptam de câţiva ani”, a spus dr. Letiţia Damoc, şefa Serviciului de Ambulanţă Neamţ. „În felul acesta, se va putea asigura asistenţa medicală de urgenţă în flux continuu, în ture, fără să se reducă capacitatea. Aştept, însă, normele de aplicare a normativului, pentru că trebuie lămurite unele probleme, respectiv dacă vom avea voie să şi angajăm personal pentru acoperirea unor linii de gardă şi cât vor fi de limitate cheltuielile de personal. Noi avem 331 angajaţi, însă prin comparaţie cu grila de personal normat avem deficit de 80 de persoane. Suntem 12 medici pe stat de funcţii şi 141 asistenţi medicali, restul ambulanţieri şi personal TESA”.

Măsura prin care nu doar medicii vor fi retribuiţi pentru gărzi urmăreşte, potrivit ministrului Sănătăţii Arafat, evitarea blocării sistemului care acordă asistenţa medicală de urgenţă şi transport medical asistat, determinată de necorelarea dintre suprasolicitarea şi motivarea personalului. Pentru o mai bună coordonare a serviciului de transport medicalizat, la nivel central a fost luată hotărârea preluării finanţării serviciilor de ambulanţă din bugetul de stat.