Mafia și nepotismul în primărie

Andrei IgnatCând am început să discut cu cetățenii proiectul meu pentru Piatra Neamț, oamenii erau foarte mirați că abordam subiecte tabu până nu demult, și chiar mă atenționau că prea spun lucrurilor pe nume. Mai mult decât atât, un colaborator din presa scrisă chiar a refuzat la un moment dat formulările mele dintr-un interviu pe motiv că eram prea direct. După câteva luni bune de discuții și dezbateri, proiectul pentru oraș a căpătat forma finală și, ce este mai important, în jurul meu s-a format o echipă, care, pot să spun cu mândrie, și-ar dori s-o aibă orice partid din Piatra Neamț.

Am provocat partidele politice la abordarea unor teme de discuție fără de care, după părerea mea, nu vom putea merge mai departe și vizând în principal situația economică și socială a municipiului.

Este cunoscut și recunoscut faptul că proiectul de transformare a orașului nostru în stațiune turistică a fost falimentar din start și a adus datorii de multe zeci de milioane de euro pentru noi, cetățenii orașului, dar și beneficii grase pentru gașca ce a condus orașul în ultimii 12 ani. Este firesc să ne punem întrebarea: falimentul societății Perla Invest se datorează numai faptului ca nu a primit zăpadă de la Cel de Sus sau mai marii orașului au adus societatea în această situație tocmai pentru a o vinde bucată cu bucată, cum de altfel și începuse cu terenul din ștrand. E o întrebare pe care cetățenii o repetă foarte des și nu înțeleg de ce nu au fost consultați când orașul a fost împovărat cu datorii. În fapt, dacă nu ar fi intervenit instituțiile statului se repeta aceeași rețetă prin care a fost falimentată societatea Consiliului Local și vândută la bucată: Aquacalor.

Cu siguranță lucrurile nu vor mai continua în acest fel. Alegerile din 5 iunie vor marca un moment de cotitură în administrația orașului nostru. Vom administra orașul prin voința și în folosul cetățenilor. Pentru că principalul avantaj al unui primar independent este tocmai faptul că se subordonează locuitorilor care l-au ales și nu șefilor politici ai partidelor. Primarul independent îi are alături pe cetățeni și nu clientela politică ce a gestionat declinul economic și demografic al Pietrei din ultimii ani. Este timpul să spunem: ajunge! Vrem un viitor pentru copiii noștri aici, alături de noi, acasă!

  1. Prezentarea programului

Datoriile municipiului Piatra Neamț la sfârșitul anului trecut se cifrau în valoare brută la circa 70 milioane euro către diferite instituții bancare (BCR și Alfa Bank), după cum urmează:

– Credit BCR 150.693.522 lei scadent în 2025

– Credit BCR 72.486.482 lei scadent în 2027

– Garanție în favoarea Perla Invest de 40.000.000 pentru execuția telegondolei la Alfa Bank

– 11.000.000 recuperare datorie către E-on în cursul anului trecut, la care se adaugă penalități de 19.400.000 eșalonate până în 2018.

Aceste datorii se vor suporta de către cetățenii orașului Piatra Neamț, revenind câte circa 1.000 EURO de persoană, dacă ne raportăm la populația actuală a orașului.

La aceste datorii se adaugă cele curente, care, la jumătatea anului trecut, se cifrau la 26.514.671 lei.

Sunt rezultatul unor lucrări megalomanice executate la prețuri supraevaluate care nu au adus creșterea nivelului de trai al populației și nici rentabilitate în preconizatele afaceri din turism; stadionul municipal, centrale termice de bloc ce în prezent sunt dezafectat, pavaje, ștrand municipal, investiții neterminate pe masivul Cozla etc.

Rezultatele politicii de investiții în așa-numita infrastructură de turism a municipiului sunt foarte sugestive; circa 2 milioane de lei venituri din exploatarea ștrandului, telegondolei și pârtiei de schi, au dus cele două societăți ale primăriei la ora actuala în insolvență: Perla Invest și CMI Urban. Mai mult decât atât, obiectivul drag nouă – Piața Centrală – arsă de mai bine de un an și jumătate, încă nu a fost reconstruită „prin grija“ actualei administrații.

S-a încercat o cosmetizare a orașului, în special în zona de centru, unde lucrările de reabilitare a blocurilor au atins cote astronomice, de trei patru ori peste prețurile reale, iar lucrările de reabilitare a Curții Domnești și a Teatrului s-au realizat de mântuială, în timp ce la periferie mai avem la ora actuală cartiere cu străzi neasfaltate. De asemenea, lucrările de intervenții la infrastructura de apa canal au lăsat urme adânci pe bulevardele și străzile intens circulate: Dimitrie Leonida, Fermelor. Toate acestea în urma promovării unui clientelism pervers în ce privește atribuirea lucrărilor publice.

Toate aceste practici care au avut ca scop îmbogățirea unui grup de suspuși care au abuzat după bunul plac bugetul municipalității au dus la o cădere economică vizibilă a orașului nostru, cel mai vizibil argument fiind acela că în momentul de față nu se mai construiesc locuințe.

Pe acest trend economic defavorabil populația orașului a scăzut cu cca. 25-30 de mii de locuitori, făcând loc unei infracționalități crescute și, din păcate, cunoscute chiar și la nivel european: „Academia de infractori“ și celebrului caz al executării unui cunoscut interlop.

Dacă e să ne referim numai la ultimii 2 ani, statistica ne arata că s-au produs:

– 4.534 infracțiuni contra persoanei, rezultând o medie lunară de 222 fapte sesizate. În ce privește mobilul care a declanșat acțiunea agresivă, consumul de alcool și mijloacele financiare (banii sau obiectele de valoare).

– 7.985 infracțiuni contra patrimoniului, din care 5.334 infracțiuni de furt și 196 fapte de tâlhărie.

În cazul minorilor care comit infracțiuni, aceștia nu pot fi internați în centrele de supraveghere specializată, pentru că nu exista norme de aplicare a legislației în domeniu, în ultimii 2 ani au fost instrumentate, numai în municipiul Piatra Neamț, 279 de dosare penale cu autori minori cu vârste sub 14 ani, pentru care, conform legislației în vigoare, nu s-au stabilit măsuri cu răspundere penală, ei continuând să producă infracțiuni.

Toate acestea pe fondul creșterii vârstei medii a locuitorilor municipiului nostru în jurul a 50 de ani.

  1. SOLUȚIA NR. 1: Parcurile industrial, prioritate de grad zero

– sunt disponibile cel puțin 10 arealuri în municipiul Piatra Neamț; doua din ele sunt foarte atrăgătoare din punct de vedere al suprafețelor și nivelului de înzestrare urbană: platforma Reconstrucția (28 ha) și zona limitrofă cu Dumbrava Roșie (peste 110 ha);

– promoții anuale de informaticieni de cel puțin 200 de elevi;

– forță de muncă calificată pentru industria ușoara și de prelucrare a lemnului.

  1. SOLUȚIA NR.2: Apă mai ieftină

Urmare a implementării programului de modernizare și extindere a rețelelor de apă și canalizare de 107 milioane euro la finele anului trecut, se pot opera modificări în prețul apei în sensul ieftinirii acesteia, după cum urmează:

– scăderea cheltuielilor de personal, ce reprezintă cca. 41% din prețul apei;

– scăderea consumului energetic prin înlocuirea conductelor vechi și corodate: cca 17% din prețul apei. La ora actuală, pentru zona Piatra Neamț este de doar 1,38kwh/mc;

– scăderea pierderilor totale din sistem de la 59% (pe fundamentarea de preț din 2012) la 49% în prezent;

– reducerea cheltuielilor materiale;

– reducerea cheltuielilor financiare datorită scăderii dobânzilor la împrumuturi.

 

  1. SOLUȚIA NR.3: O primărie fără clientelism politic, fără nepotism și cu respect față de cetățean

 

– transparență decizională;

– consultarea permanentă cu cetățenii orașului.

 

  1. SOLUȚIA NR. 4: Dezvoltare de la margine spre centru

 

– toți cetățenii orașului trebuie să beneficieze de același nivel de echipare urbană.

 

  1. SOLUȚIA NR. 5: Un oraș mai sigur

 

– siguranța cetățeanului la rang de lege în municipiul Piatra Neamț;

– implicarea instituțiilor ce administrează protecția socială în prevenirea și combaterea delincvenței juvenile;

– profesionalizarea lucrătorilor din poliția locală și orientare activităților acestora pe zonele cu risc ridicat în ce privește infracționalitatea.

 

Nota Redacției: Materialul prezentat aparține în exclusivitate autorului, candidatul Andrei Ignat. Ziarul Ceahlăul a pus la dispoziție spațiul redacțional, așa cum a fost el contractat.

Andrei IGNAT