Mafia lemnului de la Grinţieş (II)

14/12/2012

* Interceptări telefonice din dosar

Primul dosar privind mafia lemnului de la Grinţieş a intrat de miercuri în linie dreaptă, prin procesul care a debutat cu menţinerea în arest a celor cinci inculpaţi, poliţiştii Valentin Todirică şi Ştefan Măcărescu, pădurarul Paul Caraze şi gateriştii Benone Moroşanu şi Dumitru Galanton. Ieri, toţi cinci au atacat decizia, aşa că recursul se va judeca luni cel mai probabil, la Curtea de Apel Bacău.

Până atunci, un nou dosar a fost deschis separat pe numele a 17 persoane, printre care se află primarul Vasile Alexandroaia şi secretarul Iosif Creţu de la Grinţieş. Această anchetă este extinsă şi cuprinde noi capete de acuzare: “Ancheta nu-i vizează pe bieţii amărâţi, care încă mai au de recuperat pădurile, şi cărora le transmitem să nu le fie frică să vorbească!”, a declarat unul dintre anchetatori. “Dosarul care a ajuns pe rolul tribunalului este doar prima parte din ancheta vizând jaful din pădurile Grinţieşului. Dar, ne va fi mai greu să ne descurcăm în investigaţii, dacă oamenii nu cooperează, şi va dura mai mult”.

 *20 de lei “ciubuc” pentru poliţist

Gruparea infracţională de la Grinţieş, organizată de oamenii de afaceri Benone Moroşanu (38 de ani) şi Dumitru Galanton (33 de ani), a fost supravegheată de anchetatori o vreme, timp în care aceştia au adunat numeroase probe. DIICOT Neamţ a folosit inclusiv agenţi sub acoperire, care jucau “rolul” poliţiştilor ce controlau în trafic camioanele lui Benone Moroşanu. Un transport de lemn de la Grinţieş la Bucureşti a fost verificat pe 1 iunie 2012. Camionul era condus de şoferul suceveanului, care ducea lemnele lui Dumitru Onică, administratorul firmei Dănuţa Trans SRL, din Mihăeşti, Argeş. În timp ce se deplasa între oraşul Tg. Neamţ şi municipiul Piatra Neamţ, şoferul Gavril Petrea a fost oprit pentru control de investigatorul sub acoperire care s-a prezentat drept poliţist şi i-a solicitat documentele de transport. Şoferul i-a arătat un aviz aparţinând societăţii Crismas Prod SRL Tulgheş,care fusese completat în fals de către Benone Moroşanu, după cum se arată în rechizitoriu. La întrebările poliţistului, Gavril Petrea a spus că marfa din autocamion provine de pe raza localităţii Tulgheş, judeţul Harghita, aşa cum era scris în aviz, dar de fapt scândura fusese încărcată de la gaterul lui Benone Moroşanu, din curtea concubinei lui din Grinţieş. Situaţia este probată de procurori şi prin convorbirea telefonică dintre şofer şi sucevean.

 Gavril Petrea: Amu am plecat.

Moroşanu Benone: Ce faci mă ?

Gavril Petrea: Amu am plecat.

Moroşanu Benone: Ţi-a dat drumul ?

Gavril Petrea: Da.

Moroşanu Benone: Ce a zis ?

Gavril Petrea:  Păi ce să zică. I-am dat 200 de mii, m-a pus de i-am deschis la spate ..

Moroşanu Benone: A, te-a pus de ai deschis, nu ?

Gavril Petrea:  Da, m-a întrebat ce transport, l-am îmbârligat şi ia şefu de aici şi lasă-mă să mă duc.

Moroşanu Benone: S-a uitat la aviz, la tot ?

Gavril Petrea:   Da, la certificat, la licenţă, la verificare tahograf

Moroşanu Benone : Tot absolut ţi-a cerut ?

Gavril Petrea:  Da da. Şi când a ajuns la certificat am început să îl îmbârlig  şi când am ajuns la vagon i-am spus” Hai şefule, lasă-mă să mă duc”

Moroşanu Benone: E bun.

Gavril Petrea: I-am dat 20 de lei, ce aveam să-i fac ?

Moroşanu Benone: Dă-i dracului să ia 2-3 sute de mii.

Gavril Petrea: Dar a văzut când am luat curba, el a ieşit în drum.

Moroşanu Benone: Bine hai.

Gavril Petrea: Hai că intru în Roznov.

*Agentul Ştefan Măcărescu “dirija” prin telefon

 În actul de inculpare se mai arată că agentul de poliţie Ştefan Măcărescu a avut un comportament constant de sprijinire a grupării prin numeroase fapte în sprijinul  lui Benone Moroşanu. “Deşi inculpatul Măcărescu Ştefan a afirmat în declaraţiile date în prezenta cauză, că nu avea cunoştinţe certe şi concrete cu privire la conţinutul autocamionului cu care Moroşanu Benone îşi livra marfa şi nici cu privire la provenienţa efectivă a materialului primar pe care îl prelucra în gaterul său, din documentele aflate la dosarul cauzei rezultă însă cu certitudine că inculpatul Măcărescu Ştefan avea cunoştinţă detaliat cu privire la faptul că întreg circuitul economic iniţiat de către inculpatul Moroşanu Benone era unul ilegal, acesta având în componenţă acte materiale susceptibile de a întruni elementele constitutive ale mai multor infracţiuni”.

Anchetatorii au dovezi şi în ce priveşte acest “parteneriat infracţional”, care se baza pe ajutor reciproc, lemne contra informaţii.

“La data de 06.04.2012, inculpatul Măcărescu Ştefan s-a deplasat la gaterul inculpatului Moroşanu Benone pentru a lua de acolo marfă. Imediat după aceasta, Moroşanu Benone îl sună pe învinuitul Luţ Cristian Nicolae şi îi spune că va veni la deal Măcărescu Ştefan („Fanu”) şi trebuie să-i predea un pachet cu scândură la 3 metri (înregistrarea convorbirii din 06.04.2012, orele 12:01:37 şi din 06.04.2012, orele 12:06:15).

La data de 07.04.2012, inculpatul Măcărescu Ştefan îl sfătuieşte pe inculpatul Moroşanu Benone cum să procedeze ca să evite maşina de control a I.T.R.S.V. Suceava (SC-07-LBU), întrucât la momentul respectiv autocamionul inculpatului Moroşanu Benone era încărcat cu scândură şi exista posibilitatea confiscării mărfii (07.04.2012, orele 16:25:32).

La data de 09.04.2012, autocamionul încărcat cu scândură al inculpatului Moroşanu Benone s-a defectat, iar inculpatul Măcărescu Ştefan s-a deplasat personal în locul în care rămăsese imobilizat mijlocul de transport, pe raza judeţului Vrancea şi i-a adus inculpatului Moroşanu Benone piesa de schimb necesară efectuării reparaţiei.

La data de 11.04.2012, inculpatul Moroşanu Benone, înainte de a pleca în cursă cu autocamionul, se interesează cine este de serviciu în seara respectivă iar inculpatul Măcărescu Ştefan îi spune că a fost o acţiune în zonă dar s-a terminat la orele 21:00, astfel încât nu există nici un pericol pentru transportul respectiv. (11.04.2012, orele 20:57:27)

Din discuţia pe care inculpaţii Moroşanu Benone şi Măcărescu Ştefan o au la data de 02.05.2012, rezultă cu certitudine că agentul de poliţie se deplasa efectiv în zonele unde aveau loc tăieri ilicite de pe anumite suprafeţe cu vegetaţie forestieră şi observa cantităţi importante de buşteni tăiaţi ilegal dar nu lua nicio măsură cu privire la această situaţie. (02.05.2012, orele 08:53:33)

La data de 08.05.2012, în condiţiile în care inculpatul Moroşanu Benone se pregătea să efectueze un nou transport de material lemnos, acesta face demersuri pentru a se aproviziona cu un aviz de însoţire a materialului lemnos, inclusiv de la învinuitul Puiu Florin. În împrejurările respective, inculpatul Moroşanu Benone primeşte de la agentul de poliţie Măcărescu Ştefan indicaţii cu privire la susţinerile pe care trebuia să le facă în eventualitatea în care ar fi fost oprit pe traseu şi care trebuiau să pară plauzibile. Astfel, în ipoteza în care inculpatul Moroşanu Benone ar fi fost oprit pe raza comunei Grinţieş, judeţul Neamţ, cu un aviz provenit de la societatea comercială a învinuitului P.F., aflat pe raza comunei Ceahlău, acesta trebuia să susţină că încărcase materialul lemnos de la depozitul din comuna Ceahlău iar după aceea i se defectase o piesă la autovehicul şi fusese necesar să se deplaseze în comuna Grinţieş.

 Moroşanu Benone: Da.

Măcărescu Ştefan: Ce faci mă ?

Moroşanu Benone: Pe sub vagonul ăsta al dracului.

Măcărescu Ştefan: Dar unde eşti  ?

Moroşanu Benone: Aici la Gura  Primatarului.

Măcărescu Ştefan: Nu a venit Adi Minune pe acolo  ?

Moroşanu Benone: Nu, dar unde ?

Măcărescu Ştefan: L-am văzut pe Valea Bistriţei.

Moroşanu Benone: E venit în zonă ?

Măcărescu Ştefan: Aha.

Moroşanu Benone: Nu ştiu nimic. Habar n-am, nu l-am văzut.

Măcărescu Ştefan: Dar când vii la vale ?

Moroşanu Benone: Să văd cum e treaba aici că până la urmă îmi fac o hârtie, am vorbit cu Puiu, „…(neinteligibil)…” mă doare la bască.

Măcărescu Ştefan: Cum vine : Tu ai încărcat de la Puiu dar ai fost până acolo să-ţi iei ceva şi s-a stricat vagonul.

Moroşanu Benone: Da da.

Măcărescu Ştefan: Bine, hai că ne auzim. Sună-mă oleacă când cobori.

Moroşanu Benone: Da da.