Lupte: Pietrenii pregătesc alt fel de campionat

* Luptătorii vor trece prin calificări pentru a ajunge la finale

Lipsa rezultatelor, la nivel internaţional, care durează de mai multe sezoane, au impus măsuri în lupte. Acestea au ajuns şi la nivelul sistemului competiţional, care va fi reformat de jos, de la copii. Schimbările sunt în proiect deocamdată, dar au toate şansele să treacă în Adunarea Generală a Federaţiei Române de Lupte, care va avea loc în ianuarie 2013. Luptătorii şi antrenorii de la CS Ceahlăul se pregătesc deja pentru un alt fel de campionat, în care va conta fiecare luptă.

„Noi vom susţine aceste schimbări”, a precizat antrenorul de la CS Ceahlăul, Ioan Purcaru. „Modificările nu convin doar celor care nu au rezultate. Până acum, aveai asigurată participarea la finalele naţionale. Acum, trebuie să şi munceşti pentru ea”.

Campionatele Naţionale individuale ar urma să înceapă cu două turnee prelimine, la finalul cărora primii patru sau şase clasaţi se califică la finale. Nu vor fi mai multe competiţii şi nici cheltuieli mai mari pentru cluburi. Întrecerile individuale vor fi conexate cu cele pe echipe, la care Ceahlăul participa oricum, chiar dacă nu puncta, pentru testarea sportivilor. Deosebirea este că acestea vor căpăta caracter oficial şi pentru luptătorii pietreni.

„Acest sistem ţine sportivul în formă tot sezonul. Îl obligă să stea într-o categorie de greutate. Dacă vrei să ajungi la turneul final, nu faci la o competiţie 42 de kilograme, iar la următoarea 48”, a precizat antrenorul Ioan Purcaru.

Calificările şi turneele finale se vor desfăşura la aceleaşi date şi în aceleaşi localităţi pentru toate categoriile de vârstă, atât la greco-romane, cât şi la libere, fete şi băieţi. Iar cluburile vor fi stimulate să organizeze astfel de etape.

„Cluburile vor plăti o taxă de participare din care să se acopere cheltuielile organizatorice. Până acum, gazdele ar fi trebuit să suporte tot şi nu mai exista interes”, a mai declarat Ioan Purcaru.

Viitorul sezon competiţional va începe în luna martie şi ar putea avea şi alte noutăţi. Multe cluburi au propus înfiinţarea celui de-al doilea Campionat Naţional pentru copii, care să acopere categoriile 10-12 ani şi a unui campionat pe echipe, inexistent la această categorie de vârstă.

„Multe ţări care au rezultate au coborât vârsta de selecţie şi de debut competiţional. Şi la noi se lucrează sub vârsta de 10 ani, dar diferenţiat. Există însă copii cu calităţi care le-ar permite să înceapă mai repede pregătirea pentru performanţă”, a declarat Ioan Purcaru.

CS Ceahlăul a avut în 2012 singurul sportiv medaliat la Europenele pentru cadeţi, Mihai Mihuţ, care a ocupat locul al treilea, iar anul trecut, Vasile Dudău a obţinut cea mai bună clasare românească.