Lupte: Fata care învinge greutăţile

* Înainte de a deveni prima medaliată a Ceahlăului la libere, Ana Maria Miron a fost campioană naţională de haltere

Ana Maria Miron a adus clubului Ceahlăul prima medalie la lupte libere. Luptătoarea de 17 ani a câştigat bronz la categoria 67 kilograme a Campionatelor Naţionale pentru juniori, desfăşurate la Piatra Neamţ, sâmbătă şi duminică. Prima fată cu medalie de la Ceahlăul s-a bucurat ca de aur, pentru că a reuşit în condiţii speciale. A luptat accidentată, împotriva unei adversare mult mai experimentate.

Până acum câteva luni, Ana Maria era o fostă halterofilă, nevoită să renunţe din cauze medicale. A practicat sportul cu greutăţi mai bine de doi ani, timp în care a fost de trei ori campioană, vicecampioană naţională şi a participat şi la un Campionat European, la care s-a clasat a şasea.

Deşi aproape i-au rupt spatele, halterele i se par, acum, mult mai uşoare, în comparaţie cu greutăţile de pe saltea.

„Luptele nu sunt uşoare. Sunt mai grele decât halterele”, spune Ana Maria Miron.

Obişnuită să fie prima în competiţiile de haltere, la lupte a trebuit mai întâi să înveţe să piardă. Să reuşească, după fiecare înfrângere, să meargă mai departe. Cel mai mare suport a venit din partea antrenorului, deşi la fel de puţin experimentat în noua meserie: Dragoş Câmpanu.

Una din lecţiile importante pe care le-a reţinut a fost să lupte până la capăt. A aplicat-o cu succes în finalele de sâmbătă. După ce a fost condusă cu 1-0, a câştigat două reprize în ultimele 30 de secunde.

„Este o medalie foarte importantă pentru mine, chiar dacă am câştigat altele mai preţioase. Mă bucur ca şi pentru celelalte reuşite. A meritat toată suferinţa şi îmi dă curaj pentru ceea ce urmează”, a mai spus sportiva de la CS Ceahlăul.

Ana Maria Miron va mai lupta anul acesta în finalele cadetelor.

* Romanul, bronz la Naţionale

Romanul a venit la Piatra Neamţ să ia o medalie şi a reuşit. Elena Ţocu s-a clasat a treia la 59 kilograme. Spre mulţumirea antrenorului de la CA Roman, Dumitru Artenie, dar şi regretul sportivei, care ar fi putut mai mult, fără accidentarea survenită în calificări.

„Sunt mulţumit că am reuşit să câştigăm o medalie, în condiţiile în care Elena a concurat accidentată după meciul contra campioanei. Cu ambiţie şi o voinţă de fier, a reuşit să treacă peste acest moment şi să urce pe podium. Toate cele trei sportive cu care am concurat la Piatra Neamţ sunt cadete, iar la categoria lor de vârstă, la care mai avem calificate trei fete, sper să reuşim mai mult”, a declarat antrenorul Dumitru Artenie.

Romaşcancele au fost susţinute din tribună şi de fosta lor coechipieră, Mădălina Linguraru, cea mai bună luptătoare de la CA Roman, care a devenit senioară şi s-a transferat la Sf. Gheorghe.