Scoaterea luptelor din calendarul olimpic, discutată de Comitetul Executiv al CIO, ar trece pe linie moartă unul din sporturile care au fondat competiţia supremă. Cea mai rea veste din istoria greco-romanelor a produs ecouri şi în mica sală a complexului Ceahlăul. Aici s-au antrenat şi se antrenează sportivi care îşi propun să ajungă la Jocurile Olimpice înainte de a deveni campioni naţionali. Nume ca Vasile Dudău sau Mihai Mihuţ s-au pomenit des atunci când a fost vorba despre aspiraţiile înalte ale clubului de la Piatra Neamţ. Cei doi tineri luptători au Campionate Europene şi Mondiale de cadeţi şi juniori cât nici un alt sportiv al secţiei, dar numai unul a fost campion în afara ţării: Dragoş Câmpanu.
„Am început să mă gândesc la Jocurile Olimpice cam de pe la juniori”, spune luptătorul de 30 de ani, care s-a apucat şi de antrenorat din sezonul trecut. „Nu cred că există sportiv care să nu-şi fi imaginat măcar o dată că într-o zi va ajunge acolo. Fără Jocurile Olimpice, ce poţi să îţi propui? Este cel mai aberant lucru. Dacă vor deveni sport neolimpic, luptele vor muri”.
Fost campion european de cadeţi, acum mai bine de zece ani, Dragoş Câmpanu recunoaşte că luptele au mari probleme în interior. Arbitrajele dau erori de la campionatele naţionale ale copiilor şi până la Jocurile Olimpice, iar ca antrenor a luat atitudine de fiecare dată. Luptele nu au bani, nici imagine, nici putere, dar trebuie îndreptate, nu distruse, consideră pietreanul, care are şi experienţa mai multor campionate în Germania.
„Eu simt că luptele trăiesc şi că au viitor. Este motivul pentru care am ales să rămân acasă. Aş lua-o şi pe cont propriu, dacă ar fi nevoie, pentru a dovedi că acest sport merită toate eforturile”, mai spune singurul campion naţional de seniori al Ceahlăului.
Omenirea din afara luptelor ar putea crede însă că acestea îşi merită soarta. Imaginile din vara lui 2012, de la Londra, cu iranianul Abdvali în lacrimi, după ce arbitrii i-au luat punctele pentru a le da adversarului, un francez, au avariat serios imaginea olimpismului. Aşa că CIO preferă, iată, să taie răul de la rădăcină. Culmea, prima ţară care a reacţionat la anunţul de scoatere a luptelor de la Jocurile Olimpice, după ediţia 2016 din Brazilia, a fost Iranul.
Luptele, fără JO, lasă nişte copii cum sunt cei de la CS Ceahlăul fără aspiraţii. Concret, trecute pe lista neolimpicelor, riscă să piardă orice finanţare şi să devină trânte de plăcere.