Luni – ultima zi pentru subvenţii

13/07/2013

cireadavaci

* APIA Neamţ lucrează astăzi

 

Luni, 15 iulie , este ultima zi în care, la APIA Neamţ, se mai primesc cererile de plată aferente anului 2013, în cadrul “Schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de vită din zonele defavorizate”. Pentru vacile de lapte, beneficiarii trebuie să fie înregistraţi în sistemul de administrare a cotelor de lapte şi să deţină între două şi 15 capete, pe care le  menţine o perioadă de 6 luni de la data limită de depunere a cererilor. La bivoliţe, efectivul e de maxim 50 capete. Ajutorul specific pentru vaci şi  bivoliţe de lapte se acordă anual. La taurinele pentru carne, efectivul total este de maxim 90 capete, care trebuie menţinut cel puţin 8 luni.

Cum a decurs până acum acţiunea de primire a cererilor de subvenţii pentru zona defavorizată, ne spune Fănică Ambrosă, director executiv la APIA Neamţ:  “Acţiunea a decurs conform graficului. Pentru a se evita aglomeraţia din ultima zi, am stabilit ca se lucreze şi sâmbăta aceasta, luni 15 iulie fiind data limită de primire a cererilor. Până acum s-au depus peste 2.100 cereri, mai puţine ca anul trecut. Dar, cu siguranţă, spre final vor veni mai multe solicitări. Aşa se întâmplă de obicei”.

La ora actuală, APIA Neamţ a făcut toate plăţile aferente ajutorului specific acordat producătorilor  de lapte şi carne de vită din zonele defavorizate, cuvenite pentru anul 2012. Pentru cele 26 unităţi administrativ-teritoriale declarate cu statut de zonă defavorizată în judeţul Neamţ, suma totală alocată este de peste  685.220 euro.  De acest ajutor financiar au beneficiat 2.719 exploataţii agricole, care deţin un efectiv de 8.091 capete.

Tina CONDREA