Lunar, în medie, 18 nemţeni diagnosticaţi cu o boală psihică

11/10/2017

Un declic emoţional poate schimba radical viaţa unui om. Anul trecut, 221 de nemţeni au primit un diagnostic de boală psihică. În 7 dintre cazuri, pe fondul tulburărilor grave de comportament, medicii de specialitate au stabilit includerea în categoria bolnavilor psihic periculoşi.
Totalul nemţenilor diagnosticaţi cu o problemă psihică a ajuns, anul trecut, la 7400. Unii dintre aceştia sunt rămaşi de ani de zile în statisticile DSP Neamţ. Pentru că tratamentul unui bolnav psihic poate dura un an, doi sau toată viața, în funcție de recăderile suferite.
În secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ sunt 75 de paturi, din care 5 pentru Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică. Specialiştii lucrează atât pe bază de terapie de grup cât şi individuală. Trei dintre medicii de specialitate acordă şi consultaţii pentru adulţi în regim de ambulatoriu, zilnic, de luni până vineri. Pentru copii este program de policlinică numai miercurea, întrucât un singur doctor se ocupă de acest segment de vârstă, atât în cadrul secţiei cât şi la cabinetul din ambulatoriu!
Conform studiilor sociologice, tulburările psihice şi de comportament sunt subdiagnosticate în România, deoarece chiar şi simpla consultare a unui medic psihiatru este privită deseori în mod negativ. Ca să nu mai vorbim de numărul extrem de redus al specialiştilor în psihiatrie. Datele CNAS arată că din totalul de 9,1 milioane de asiguraţi care au beneficiat anul trecut de prescripţii medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate doar circa 440.000 – sub 5% – au avut prescripţii pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă.

“Multe din afecţiuni le psihice pot fi vindecate sau ţinute sub control, dacă sunt diagnosticate şi tratate la timp”

Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale, sărbătorită pe 10 octombrie, a fostdedicată educaţiei, la nivel global, în privinţa tulburărilor psihice şi de comportament, precum şi combaterii stigmatizării sociale a persoanelor cu afecţiuni mintale.
“Conştienţi de necesitatea creşterii accesului pacienţilor la tratamentele specifice, am diversificat foarte mult programele naţionale, am crescut nivelul finanţării acestora, şi ne propunem ca în perioada următoare să continuăm dezvoltarea programelor menţionate. Totodată, ne propunem ca, în colaborare cu profesioniştii din domeniu, să perfecţionăm cadrul normativ existent, în scopul încurajării diagnosticării şi tratării cât mai timpurii a tulburărilor psihice şi de comportament. Solidari cu pacienţii cu afecţiuni mintale, considerăm că multe din aceste afecţiuni pot fi vindecate sau ţinute sub control, dacă sunt diagnosticate şi tratate la timp, iar persoanele respective pot duce o viaţă normală, cu sprijinul profesioniştilor din domeniu, dar şi al societăţii. Printre cele 14 programe naţionale de sănătate curative derulate de CNAS se numără şi cele care ţintesc sănătatea mintală şi anumite boli neurologice, dar şi alte afecţiuni care, netratate, pot avea consecinţe neurologice, cum ar fi diabetul zaharat”, au transmis reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, printr-un comunicat.
Aceştia accentuează că peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de depresie, o cauză majoră care conduce la dizabilităţi, iar peste 260 de milioane de persoane au tulburări anxioase. Un recent studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii estimează la 1.000 miliarde USD pierderile economice la nivel global, produse prin scăderea productivităţii din cauza depresiei şi tulburărilor anxioase.
Geanina NICORESCU