LUNA PĂDURII 2013 – O CAMPANIE DE SUFLET

LUNA PĂDURII s-a desfăşurat, şi anul acesta, printr-o serie de acţiuni de împăduriri ce au cuprins o suprafaţă de peste 550 de hectare aflate în proprietatea satului şi a Direcţiei Silvice Neamţ. În cursul acestei tradiţionale acţiuni s-au realizat regenerări naturale pe 370 de hectare, regenerări artificiale pe 130 de hectare şi completări curente pe 54 de hectare. Au fost plantaţi 1.040.000 de puieţi asiguraţi din pepinierele Direcţiei Silvice Neamţ, astfel că urmează ca materialul săditor să fie completat, în perioada următoare, cu 1.400 mp în solarii cu semănătură de molid şi să fie dezvoltate în pepiniere semănături de salcâm, butăşiri de plop şi de salcie şi replantări de molid.

„LUNA PĂDURII se derulează, de regulă, în perioada 15 martie – 15 aprilie, însă data desfăşurării ediţiei din acest an a fost puţin schimbată din cauza vremii nefavorabile”, spune Doru Gherghel, directorul Direcţiei Silvice Neamţ. „Datorită colegilor noştri silvicultori, care au dat dovadă că sunt foarte buni organizatori, am reuşit ca pe 25 aprilie să încheiem această campanie. Am spus campanie şi toată lumea este obişnuită, ba uneori nostalgică după acest termen şi consideră că dacă astăzi nu văd desfăşurări imense de forţe, înseamnă că nu se face nimic. Nu este adevărat! Această nostalgie vine din perioada anilor ’60 – ’70, când numai Ocolul Silvic Gârcina împădurea aproximativ 200 de hectare şi Ocolul Silvic Tarcău alte 300 de hectare. Noi, anul acesta, la nivelul Direcţiei Silvice Neamţ, am împădurit 130 de hectare. Ce s-a întâmplat în acele vremuri? Atunci erau promovate tăierile rase, după care se împădurea. După cum bine ştiţi, erau şi acele
parchete frumoase cu zmeur, cu mur, se făcea achiziţie de fructe de pădure, dar era o perioadă în care solul nu era acoperit cu pădure. Orientarea nouă a fost în tehnica silvică, ce a promovat regenerarea naturală care înseamnă sol permanent acoperit, folosirea resurselor genetice şi continuitatea pădurii în zona respectivă. Din acest motiv, sute de hectare sunt regenerate natural, iar acesta este meritul silvicultorilor. Noi ne dorim să împădurim din ce în ce mai puţin, iar restul să se regenereze cât mai mult natural. Campania de împăduriri nu a fost numai acţiune fizică, ci a fost şi o campanie de suflet. Şi spun asta, deoarece acţiunile noastre nu au constat numai în plantări de puieţi, ci şi în educarea tinerilor pentru a proteja pădurea, natura în general. Personalul ocoalelor silvice din Neamţ a implicat, anul acesta, în activităţile specifice LUNII PĂDURII şi elevi de la şcolile din Neamţ, cu care au reuşit să colaboreze foarte frumos. Dată fiind multitudinea de acţiuni care au fost realizate împreună cu elevii, consider că această
campanie şi-a atins scopul. Anul acesta, am pus accentul mai mult pe tineri, pe educarea lor. Aşa cum ne dorim să avem o pădure frumoasă, să păstrăm calităţile genetice ale fondului forestier, tot aşa ne dorim ca şi tinerii noştri să fie educaţi în acest spirit, de ocrotire a pădurii”, a mai spus directorul Direcţiei Silvice Neamţ.

Acţiunile de împădurire s-au derulat cu participarea elevilor din unităţile de învăţământ din judeţ, iar în prima săptămână din luna aprilie s-a desfăşurat un amplu program în colaborare cu Parcul Natural Vânători Neamţ şi cu voluntari ai Centrului de Resurse Economice şi Educaţie pentru Dezvoltare CREED România şi cu reprezentanţi ai Gărzii de Mediu Neamţ. În această săptămână, s-au derulat programele ,, Mediul și educația”, ,,Plantăm arbori pentru sănătate”, ,,Fii voluntar implică-te”, ,,Să știi mai multe să fii mai bun”, ,,Iubim pădurea”, ,,Apa esența vieții,, prin care elevii şi preşcolarii au fost informaţi despre importanţa pădurii, despre metodele de producere a puieților forestieri în solarii și pepiniere, şi s-au plantat puieţi. Elevii de la Şcoala nr. 1 Vânători au plantat puieţi în Parcul Natural Vânători Neamţ, elevii de la Şcoala gimnazială „Elena Cuza” şi cei de la Colegiul Tehnic  ,, Ghe. Cartianu,, din Piatra Neamț au sădit puieţi la Ocolul Silvic Gârcina, elevii de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”şi de la Liceul Tehnologic Petricani au mers în Parcul Natural Vânători Neamţ.

În acelaşi timp, o activitate deosebit de intensă a avut loc, în LUNA PĂDURII, în toate cele zece ocoale silvice din judeţ. Puieţi de plop euramerican, de brad, de molid, de paltin au fost sădiţi pe suprafeţe întinse administrate de Direcţia Silvică Neamţ în ocoalele Tazlău, Roznov, Vaduri, Tarcău, Poiana Teiului, Pipirig, Târgu Neamţ, Văratec, Gârcina şi Roman. Elevii au participat la acţiuni de împădurire, dar au mers şi în solarii şi la pepiniere unde au putut afla informaţii despre toate operaţiunile care se fac pentru pregătirea puieţilor, sortarea lor, legarea şi plantarea lor. Organizatorii campaniei LUNII PĂDURII din acest an doresc ca generaţiile tinere să se implice în protejarea mediului nu doar o lună pe an, tocmai de aceea au pus accent pe latura educativă.