Luminiţa Georgeta Vîrlan: „Voi fi angajatul Colegiului 1 Senat!”

Profesoara de literatură, Luminiţa Georgeta Vîrlan, candidatul Alianţei România Dreaptă (ARD) pentru Colegiul 1 Senat, consideră că fiecare dintre cei care vor merge la vot pe 9 decembrie este un director ce urmează să-şi angajeze reprezentanţii în Senat sau Camera Deputaţilor.

Despre propunerile candidatului USL pe acelaşi colegiu la Senat, Eugen Ţapu, profesoara Luminiţa Georgeta Vîrlan a avut şi cuvinte de laudă, dar şi critici, pornind de la premiza că lucrurile bune pentru educaţie trebuie susţinute în Legislativul României indiferent din partea cărui partid ar veni.

*”Să aducem copiii la şcoală!”

„Renunţarea la clasa zero, este prima propunere a domnului Ţapu, mi-aş permite să sugerez sintagma clasă pregătitoare şi nu clasă zero”, a declarat Luminiţa Georgeta Vîrlan. „Clasa zero este o modalitate prin care unii încearcă să inducă în spaţiul public ideea că această clasă este lipsită de conţinut. Pe de altă parte, domnul Eugen Nazarie Ţapu este candidatul USL şi ar fi trebuit să fie mai atent înainte de a veni cu o astfel de propunere sau să fi discutat în cadrul alianţei, pentru că altfel îmi creează impresia că PSD-ul merge „hăis!” şi PNL-ul merge „cea!”. Pentru că doamna ministru Ecaterina Andronescu, care este membră PSD, acum câteva zile vorbea despre necesitate păstrării acestei clase pregătitoare în sistemul de învăţământ. Ceea ce este de apreciat pentru că această clasă ne ajută pe toţi cei care suntem în sistemul de învăţământ şi care ţinem la copiii noştri să aducem la şcoală copii care în altă situaţie s-ar fi pierdut pe drum, cărora startul în viaţă le-ar fi fost furat, pentru că nu ar fi fost nici la grădiniţă, nici la şcoală!”.

Cât despre dorinţa aceluiaşi candidat USL de a introduce masa caldă la şcoală Luminiţa Vîrlan a fost de acord cu aceasta, atrăgându-i însă atenţia – în contextul în care acesta comenta faptul că într-o şcoală din Neamţ  prin programul guvernamental copiii primesc la şcoală produse cu E-uri periculoase pentru sănătate – că unul dintre vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Neamţ este din partea USL şi că întreaga conducere a judeţului se află implicată în derularea acestui program, deci rezolvarea problemei stă în puterea USL.

Cât priveşte problema închiderii celor 22 de şcoli din Colegiul 1 Senat, fostul inspector general şcolar, a atras atenţia asupra faptului că şi actualul şef al ISJ Neamţ, Viorel Stan, membru PSD (USL) a închis şcoli şi a amintit de cazul Şcolii Traian, Zăneşti, „o problemă  ce nu a fost bine gestionată de conducerea ISJ Neamţ, care a lăsat-o pe acea directoare să le explice singură oamenilor nemulţumiţi că acea şcoală trebuie închisă”. Legat de acest subiect, Luminiţa Georgeta Vîrlan a amintit faptul că pe vremea guvernării Tăriceanu, a PNL-ului, au fost construite foarte multe şcoli şi unde era necesar şi unde nu se justificau, sistemul de învăţământ rămânând să achite foarte multe facturi.

*”Oamenii politici să-şi dea mâna şi să facă ce este mai bine pentru această ţară!”

Despre faptul că „Performanţa trebuie răsplătită!” fostul şef al educaţiei nemţene a avut numai cuvinte de bine: „Mă bucur să constat că Inspectoratul Şcolar duce mai departe Gala educaţiei în judeţul Neamţ, e vorba de un proiect a cărui maternitate nu o revendic, ci sunt doar încântată pentru faptul că domnul Viorel Stan a decis să onoreze sistemul de învăţământ din judeţul Neamţ prin această Gală a educaţiei care va avea loc pe 5 decembrie. Deci, da, performanţa trebuie răsplătită! Armonizarea învăţământului cu piaţa muncii, absolut de acord cu această propunere a domnului Nazarie Ţapu pe care-l preocupă armonizarea programelor din învăţământ cu cerinţele de pe piaţa muncii! Dacă domnia sa va ajunge în Senat îl voi susţine pentru acest proiect şi sper ca şi domnul Nazarie  Eugen să mă susţină la rândul său dacă eu voi ajunge în Senat, în aşa fel încât să luptăm pentru acest tip de armonizare care ar conduce şi la o armonizare politică. Eu cred că România are nevoie ca oamenii politici să-şi dea mâna, indiferent de culoarea politică  pe care o îmbracă la un moment dat şi să fac ce este mai bine pentru această ţară! Cât despre depolitizarea învăţământului, numai cine trece prin acest lucru poate înţelege exact ce înseamnă acest lucru. Nu mă plâng, este doar o poveste de viaţă, în 15 iunie plecasem la ora 13 din Ministerul Educaţiei, felicitată de ministrul Liviu Pop, la ora 15,30 cred că ajunsesem pe la Focşani şi graţie unei prietene care era director general în minister, am fost anunţată că mi se semnează eliberarea din funcţie, în condiţiile în care mă întorceam acasă cu 14 posturi pentru învăţământ. I-am cerut public şi insist şi de această dată ca domnul Viorel Stan să spună cum a repartizat aceste 14 posturi pe care Luminiţa Vîrlan dintr-un partid care cică a tăiat negândit şi nemăsurat le-a adus! Aşadar, susţinerea mea pentru depolitizarea învăţământului nu era din alte motive ci tocmai pentru că am trăit implicarea politicului în viaţa şcolii, pentru că m-am opus cu toată vehemenţa şi am avut şi susţinerea preşedintelui meu de partid, domnul Gheorghe Ştefan, în acest demers de a explica tuturor primarilor că o şcoală trebuie condusă de un om al şcolii, de un om de calitate, indiferent de culoarea politică pe care o are acel om la un moment dat!”.

Luminiţa Vîrlan a amintit de colegii directori de şcoli „care au fost schimbaţi discreţionar şi doar pe un singur criteriu, să facă politica USL” şi a dat exemplul directoarei Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş”, Maria Lupu care a făcut din acest liceu o unitate de elită, schimbată pe criteriul că era de prea mult timp pe funcţie.

Despre necesitatea construirii a 24 de creşe şi grădiniţe în judeţul Neamţ, o altă propunere a candidatului USL, Luminiţa Georgeta Vîrlan afirmă că acestea sunt necesare însă numai după o analiză judicioasă şi nu pe criteriul „să le mai dăm nişte contracte constructorilor care sunt din acelaşi partid”.

*Vocea electoratului în Senat

Din întâlnirile sale cu locuitorii Colegiului 1 Senat, Luminiţa Georgeta Vârlan a sintetizat cele mai bune idei şi propuneri şi doreşte să le transforme în literă de lege, cele mai multe bineînţeles, în sfera educaţiei. O astfel de propunere este dispariţia fondului clasei şi a fondului şcolii, pe care „mulţi directori de şcoli îl ascund după acele asociaţii ale părinţilor” şi care duc în derizoriu dreptul la învăţământ gratuit al fiecărui copil din România. Un alt proiect legislativ, care nu este nou, dar care nu a avut succes din cauza unor chichiţe, este obligativitatea uniformei şcolare în învăţământul obligatoriu, însă cu subvenţionarea  unei părţi din costuri de la bugetul de stat. Electoratul i-a cerut Luminiţei Vîrlan şi „consecvenţă în decizii”, dându-i exemplul actualului ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, pentru a treia oară pe funcţie, care într-un mandat de-al său a înfiinţat şcolile de arte şi meserii, iar în următorul le-a desfiinţat.

Un alt proiect pe care candidatul ARD la Senat, Colegiul 1, doreşte să-l pună în practică indiferent de rezultatul alegerilor din 9 decembrie, este acela de a susţine un program de cursuri pentru cadrele didactice, pentru diriginţi în mod special, care lucrează cu copii bolnavi, cu Sindromul Down, cu autism, diabet sau alte boli grave. Luminiţa Vîrlan îşi aminteşte că a avut un elev bolnav de diabet în clasă şi că s-a interesat cum trebuie să reacţioneze când acesta are o criză.

Luminiţa Georgeta Vîrlan afirmă că face parte din Partidul Piatra Neamţ şi că va face totul să transpună în practică dorinţele celor care o vor vota pentru că se va considera „angajatul Colegiului 1”, iar oamenii din acest colegiu vor fi, cu toţii, directorii sau şefii ei.