Lucrări de mântuială la „Extinderea reţelei de apă”

comandament apa1* „Muncitorii vin târziu, ajung pe la 8-9 și până își pornesc utilajele se face prânz”

* „Vine ziua comunei şi zona arată jalnic!”

* Apa Serv și conducerea Consiliului Județean Neamţ au dat un ultimatum firmelor executante

 

”Cetățenii nu își pot scoate mașinile din curți, străzile au fost asfaltate, însă acum peste tot este lut galben. Și cine este vinovat pentru toate astea? Primarul!” Acestea sunt doar unele dintre nemulțumirile  pe care le are primarul comunei Săbăoani, Valeria Dascălu, nemulțumiri legate de stadiul implementării proiectului prin care comuna ar fi trebuit să aibă propria rețea de apă și canalizare. Valeria Dascălu spune că, la ultima întâlnire la care a participat alături de constructori, reprezentanții Apa Serv și conducerea Consiliului Județean Neamț au dat un ultimatum în privința stadiului lucrărilor la rețeaua de alimentare cu apă.

”Pe contractul aflat în desfășurare la noi în comună, CLR4 – extindere rețele de canalizare în Roman și Săbăoani, parte din proiectul major Extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și apă uzată în județul Neamț, au lucrat două firme: TLSIT și Moldocor. Prima este cât de cât în grafic, dar suntem total nemulțumiți de modul în care lasă străzile după finalizarea lucrărilor. Sperăm să nu fie probleme. Moldocorul însă, cu două echipe în șase zile au reușit să sape 150 de metri. Vine toamna, vin ploile, și acum a ploua foarte mult și apoi vine iarna. La noi în comună este foarte multă zăpadă de obicei, iarna ține din noiembrie și până în aprilie. Când să mai lucreze dacă contractul de lucrări ar trebui să fie gata în aprilie 2015. Și se plâng toți că nu au de lucru. Muncitorii vin târziu, ajung pe la 8-9 și până își pornesc utilajele se face prânzul. Stau la masă și apoi se face ora patru și pleacă. Suntem foarte nemulțumiți de firma asta. Nu știu ce o să se întâmple. Nemulțumiți sunt și cetățenii care trebuie să iasă din curte cu cizme de cauciuc. Străzile au fost toate pietruite sau asfaltate și acum peste tot este numai lut galben. Și vin la primărie și spun că vinovat este primarul. Au dreptate oamenii. Au săpat, au stricat tot asfaltul și nu vin să-l plombeze, vine ziua comunei și comuna arată jalnic. Așa ceva nu se poate!”, a declarat Valeria Dascălu, primar al comunei Săbăoani.

 

Ce spune conducerea Consiliului Județean și Apa Serv, beneficiari direcți ai acestui proiect

 

Problema drumurilor rămase pline de gropi în urma lucrărilor desfășurate la toate contractele de lucrări, de pe întreg teritoriul județului Neamț, o au toate firmele contractante. Toți factorii implicați în proiect au cerut imperios constructorilor să repare drumurile.

”Și la întâlnirea pe care am avut-o vineri cu constructorii și cu conducerea Consiliului Județean Neamț s-au constatat în continuare întârzieri mari la cea mai mare parte dintre cele șapte contracte de lucrări. S-a analizat din nou fiecare contract în parte și au fost atenționați din nou cei de la Moldocor. Aceștia s-au mobilizat în privința lucrărilor pe care le au, dar nu la nivelul care ar fi trebuit. Primarii localităților au dreptate să fie și ei nemulțumiți”, a precizat Ionuț Cătălin Dughir, manager Apa Serv.

”S-au stabilit din nou termeni ultimativi și am atenționat toți factorii implicați să intre din plin la lucru, mai ales pe cei de la Moldocor. Primarii de la Roznov, Săvinești, Dumbrava Roșie și mai ales primarul comunei Săbăoani și-au arătat nemulțumirea totală față de modul în care rămân drumurile după ce se termină lucrările la rețelele de canalizare. Am avut foarte multe plângeri legate de faptul că nu se reface infrastructura rutieră. Am dispus din nou să se facă analize, să se vadă care sunt acele drumuri și de ce nu au fost refăcute. În altă ordine de idei, astăzi se va testa stația de pompare de la Agrana Roman, stație la care au lucrat pe același contract TLSIT și Moldocor, stație neapărat necesară pentru deblocarea situației cu apa din cartierul Danubiana Roman”, a spus Dan Manoliu, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

Pentru a se reuși aducerea proiectului cu finanțare europeană ”Extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și apă uzată în județul Neamț” la stadiile prevăzute în contractele de finanțare șefii Consiliului Județean și managerii Apa Serv au decis ca în fiecare săptămână să aibă loc întâlniri de lucru pentru ca fiecare dintre firmele care fac lucrări să prezinte cât au lucrat și cât mai au de lucru.

 

Irina ŞTEFĂNESCU