Lucrări de… 3 lei la Bacalaureat

bacalaureat

Începând de astăzi, aproape 4.500 de tineri din judeţul Neamţ intră în febra probelor de Bacalaureat. S-au înscris, în total, 4.438 de absolvenţi de liceu, 3.783 fiind din actuala promoţie şi restul de 655 din promoţiile anterioare, care nu au reuşit să obţină diploma de bacalaureat. Din păcate, aproape 500 de elevi  ai claselor a XII-a au cam trecut ca gâsca prin apă şi fie au rămas corigenţi, fie sunt atât de conştienţi de faptul că nu vor face faţă examenului şi au renunţat din start la înscrierea la bacalaureat.

Cei 4438 de candidaţi vor susţine probele de competenţe lingvistice şi digitale în 30 de centre de competenţă şi probelemscrise în 12 centre de examen. La nivelul judeţului Neamţ au fost organizate 6 centre de evaluare a lucrărilor scrise ale candidaţilor. La proba A, Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care se va derula începând de astăzi şi până pe 12 iunie, s-au înscris 3.783 de candidaţi din seria curentă şi 19 candidaţi din serii anterioare. Astăzi au fost programaţi să participe la proba A 2.259 de elevi, iar mâine vor da proba 1.439 de tineri, astfel încât joi, 12 iunie, sunt programaţi restul de 104 candidaţi.

Candidaţi sunt cu miile, iar profesorii vor fi prezenţi atât la supraveghere cât şi la corectura lucrărilor, pe tot parcursul bacalaureatului, pentru că, aşa cum a ţinut să precizeze profesorul Gabriel Ploscă, preşedintele Sindicatului Liber Învăţământ din Neamţ, elevii nu au nici o vină pentru faptul că dascălii sunt privaţi de o serie de drepturi şi sunt prost plătiţi pentru munca depusă, suplimentar, în comisiile de la Bac.

„Pentru o zi de supraveghere, un profesor primeşte doar 19 lei, iar pentru corectura unei lucrări sau evaluarea unui proiect este plătit cu 3 lei! Suntem profund nemulţumiţi şi avem şi alte revendicări, ce ţin de modificarea legii salarizării pentru personalul nedidactic, componenţa consiliilor de administraţie, plata hotărârilor judecătoreşti dar şi mai solicităm reducerea vârstei de pensionare cu 3 ani pentru cine doreşte, aşa încât plecarea înainte de vârsta standard să nu fie considerată pensionare anticipată , deci să nu se aplice penalizare la retribuţie. Deocamdată, preşedinţii federaţiilor la nivel naţional au avut o întrevedere cu premierul Ponta, la solicitarea acestuia, întrunire în cadrul căreia premierul a zis că încearcă să găsească soluţii la problemele expuse de noi. Dacă va trece şi Bacalaureatul şi suntem în continuare duşi cu vorba, atunci vom şti să sancţionăm, la vot! Şi alegerile nu sunt departe!”, a subliniat profsorul Ploscă, lider de sindicat în Neamţ.

Bacalaureatul va fi continuat cu Evaluarea competenţelor digitale (proba D) în perioada 16-20 iunie, apoi cu proba C- Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională în intervalul 23-27 iunie. Proba E începe pe 30 iunie, cu teza scrisă la Limba şi literatura română, proba scrisă la materia obligatorie profilului-pe 2 iuli, iar pe 4 iulie va fi proba scrisă la alegere a profilului şi specializării.

Afişarea rezultatelor va avea loc în data de 7 iulie, în aceeaşi zi fiind aşteptate, până la ora 16, eventualele contestaţii, urmând ca, în perioada 8-10 iulie să aibă loc rezolvarea contestaţiilor. Pe 11 iulie se va trage linie la rezultatele finale.

 

Geanina NICORESCU