Lot reprezentativ la Naţionala de Ştiinţe socio-umane, „desprins” din aproape 400 de candidaţi

În weekendul trecut, în centrele de evaluare Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, Piatra-Neamţ, Școala Gimnazială „Nicu Albu”, Piatra-Neamț, Colegiul Național „Roman Vodă”, Roman și Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Roman a avut loc etapa județeană a Olimpiadei de științe socio-umane (Filozofie, Economie, Sociologie, Psihologie, Logică, argumentare și comunicare, Cultură civică și Educație civică). Cei 366 de elevi din clasele a III-a – a XII-a, câștigători ai etapei locale (136 elevi de liceu și 230 din învățământul primar și gimnazial, constituiți în 115 echipaje), înscriși la acest concurs, provin din 26 de unități școlare ale județului. Județul Neamț va fi reprezentat la etapa națională de lucrarea elevilor clasați pe prima poziție la disciplina educație civică, echipajul pentru disciplina cultură civică și un număr de 5 elevi de la ciclul liceal, câte unul pentru fiecare disciplină.
La etapa locală, la Educație civică, pe baza Convenției Internaționale a Drepturilor Copilului, elevii claselor a III-a – a IV-a au avut de rezolvat, sub forma unei compuneri și a unui afiș, subiecte privind educarea copilului în spiritul respectului față de părinții săi, față de limba sa, față de valorile naționale ale țării în care acesta locuiește. La Cultură civică, elevii claselor a VII-a – a VIII-a au avut de realizat un plan de acțiune care a vizat rezolvarea problemelor determinate de dreptul copiilor de a beneficia de un nivel de trai care să asigure dezvoltarea fizică, mentală, spirituală și socială. La disciplinele Logică, argumentare şi comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie şi Filosofie, elevii claselor a IX-a – a XII-a au avut de rezolvat subiecte privind mecanismele şi formele gândirii logice, ale argumentării și comunicării, relațiile între procesele psihice, aspecte privind mecanismele şi gestionarea situațiilor economice, analiza și cercetarea sociologică.
Nu s-au înregistrat disfuncții în elaborarea și distribuirea subiectelor, în desfășurarea etapelor de concurs, evaluare și contestații. În urma evaluării tezelor și a rezolvării contestațiilor, în centrele de evaluare s-a stabilit clasamentul final. La Olimpiada naţională de Educație civică vor merge Andrei Silvia / Iacob Iasmina, clasa a IV-a, de la Școala Gimnazială ”Nicu Albu” Piatra Neamț, profesori îndrumători Ioan Calin/Carmen Munteanu; la Olimpiada Naţională de Cultură civică vor merge Iancu Andreea Elena/ Stahie Emma Gabriela, clasa a VIII-a, Liceul Tehnologic ”Gheorghe Ruset Roznovanu” Roznov, profesor Hizan Adrian; la naţionala de Logică, argumentare şi comunicare s-a calificat Gavriluț Bogdan, clasa a XII-a, Colegiul Național ”Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț, profesor Bogos Elena; pentru naţionala de Psihologie s-a calificat Rotariu Elena-Luisa, clasa a X-a, Colegiul Național ” Petru Rareș” Piatra-Neamț, profesor Huțu Simona; pentru olimpiada naţională de Economie s-a calificat Valoschi Adelina, clasa a XI-a, Colegiul Național ”Petru Rareș” Piatra-Neamț, profesor Obreja Lidia; la Sociologie va merge Rîndașu Mălina Maria, clasa a XI-a, Colegiul Național ”Petru Rareș” Piatra-Neamț, profesor Obreja Lidia, iar la naţionala de Filosofie învăţământul nemţean va fi reprezentat de Florea Letiția, clasa a XII-a, Colegiul Național ”Petru Rareș” Piatra-Neamț, profesor Obreja Lidia.
Etapa națională a Olimpiadei de științe socio-umane se va desfășura în luna aprilie, în județul Iași.
„Mulțumim echipelor manageriale din unitățile de învățământ, în care s-a desfășurat etapa județeană, pentru asigurarea logisticii necesare unei astfel de competiții. Felicitări tuturor elevilor și cadrelor didactice pentru rezultatele obținute și mult succes la etapa națională!”, a transmis inspector școlar discipline socio-umane, prof. Ioan-Romeo Roman.
Geanina NICORESCU