Locurile disponibile la clasa pregătitoare în anul școlar 2017-2018

23/02/2017

*De astăzi și până pe 2 martie va fi Ziua porților deschise în școli, pentru vizitare și consilierea părinților care-și aduc copiii de la grădiniță * Nu se mai aprobă înscrierile direct în clasa I

Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2017 inclusiv au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile metodologiei aprobate pentru acest an. Până ieri, părinții au așteptat cu sufletul la gură afișarea, pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Neamț, a circumscripțiilor școlare și a planului de școlarizare propus, respectiv a numărului de clase pregătitoare alocate fiecărei unități de învățământ.

Astfel, sunt pregătite 198 de clase, cele mai multe în mediul rural. În total sunt așteptați să intre în învățământul primar aproximativ 4.300 de boboci. O noutate pentru anul școlar 2017-2018 este aceea că părinții nu-și vor mai putea înscrie copiii direct în clasa I.

Începând de astăzi și până pe 2 martie este Ziua porților deschise în școli, pentru vizitare și consilierea părinților care-și aduc copiii de la grădiniță. Fiecare unitate de învățământ trebuie să afișeze și posibilitatea organizării programului Școală după Școală, precum și programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor. La sediul fiecărei unități de învățământ se afișează și criteriile specifice de departajare elaborate de unitățile de învățământ, în urma consultării cadrelor didactice și a partenerilor sociali – sindicate, consiliu reprezentativ al părinților – avizate, din punctul de vedere al legalității, de către consilierul juridic și aprobate în consiliul de administrație al unității de învățământ.

Totodată, în perioada 22 februarie – 14 martie se derulează programul privind evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor, iar pe 15 martie se afișează rezultatele. Între timp, până pe 16 martie, se procedează la completarea de către părinți, online sau la unitatea de învățământ, a cererilor tip de înscriere. Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2017 inclusiv pot să-și înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Dacă evaluarea psihosomatică arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, își vor înscrie copiii la grădiniță în grupa mare, prevede regulamentul anunțat de Ministerul Educației.

Pe 17 martie 2017 are loc procesarea, de către comisia națională de înscriere a copiilor în învățământul primar (Comisia națională), a cererilor-tip de înscriere, apoi în intervalul 18-21 martie 2017 se procedează la procesarea, la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse de părinți, a cererilor părinților care solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. În perioada 22-23 martie 2017 are loc afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul ISJ Neamț și al unităților de învățământ a candidaților înmatriculați, a numărului de locuri rămase libere și a listei copiilor neînscriși după prima etapă.

Părinții trebuie să știe că, în clasa pregătitoare, copiii învață comunicare în limba română, matematică și explorarea mediului, dezvoltare personală, arte vizuale și abilități practice, muzică și mișcare, educație fizică, religie și engleză.

Geanina NICORESCU