Locuri noi de promenadă

foto 040

În prima jumătate a acestui an la Roman vor fi încheiate două mari proiecte începute în anii anteriori. Cel mai mare proiect din ultimii 20 de ani rămâne fără îndoială acela al construirii microhidrocentralei de pe râul Moldova şi, conform graficelor de execuţie trebuie să fie încheiat şi predat la „cheie” la începutul verii. Muncitorii de pe acest şantier au profitat din plin de blândeţea acestei ierni şi au lucrat până la căderea zăpezilor reuşind deja să contureze şi barajul ce leagă malul stâng al râului de microhidrocentrală. Cel de-al doilea proiect al autorităţilor locale ce are ca termen luna iulie (17 iulie) este şi acela al reconstrucţiei ştrandului municipal şi a zonei de agrement alăturate. La cul ce se va forma pe râul Moldova în urma construirii barajului hidrocentralei şi zona de agrement din ştrand vor forma împreună una dintre cele mai mari şi mai moderne locaţii pentru petrecerea timpului liber din judeţul Neamţ. Chiar dacă lucrările se desfăşoară la ambele obiective aşa cum au fost stabilite din start modernizarea zonei va trebui să includă şi puntea ce leagă oraşul de satul Cotu Vameş. Această punte a fost cedată în administrare Romanului de către Consiliul Local Horia şi va fi modernizată. Proiectul prin care se doreşte înlocuirea vechii punţi cu una nouă prevede printre altele şi dotarea cu o instalaţie de iluminat astfel încât trecerea peste râul Moldova să fie posibilă în condiţii civilizate şi pe timpul nopţii când va fi luminată feeric.

Cei care şi-au făcut timp pentru o plimbare în zona cartierului de blocuri ANL de pe Vasile Lupu ce se află în apropierea celor două şantiere, al hidrocentralei şi a ştrandului, au putut sesiza cât de mult au înaintat aceste lucrări din toamnă şi până acum iar şanţurile ce vor adăposti cablurile electrice ale obiectivului de pe râu stau mărturie asupra faptului că, încet, încet urmează a se finaliza acest proiect. Turbinele hidrocentralei sunt finalizate iar transportul lor din Franţa va începe cel mai probabil la începutul lunii martie iar cel târziu în luna mai, după ce va fi terminat şi barajul lacului de acumulare, se vor putea face primele probe ale acestora.

Ştrandul va avea conform proiectului un bazin de dimensiuni olimpice şi, în prima jumătate a lunii iulie, se va tăia pamblica de inugurare iar Romanul va avea după o îndelungată pauză din nou un bazin de înot în aer liber.

Gardul ce va separa zona de agrement a ştrandului de faleza lacului de acumulare a început să prindă contur fiind ridicat pe o distanţa de peste 100 de metri.  După evacuarea resturilor de rădăcini şi de arbori rămaşi în urma reamenajării spaţiului verde întreaga zonă va fi protejată cu un gard nou. Imaginile de la faţa locului dovedesc faptul că în acest moment ritmul de lucru este conform planului stabilit încă din vara trecută şi nu sunt semne că ar fi probleme în ceea ce înseamnă efectuarea la timp a investiţiilor respective.

Parcelele dedicate amenajării spaţiilor pentru alimentaţie publică încă nu au fost adjudecate în totalitate dar, acest lucru, nu împiedică cu nimic buna desfăşurare a lucrărilor de schimbare la faţă a ştrandului, lacului de acumulare şi a falezei.

Dan VASILIU