Lipsa de bun simț amendată la Piatra Neamț: Cinci sute de lei amendă pentru un chiștoc aruncat pe jos

albie-cuejdiPersoanele fizice sau agenți economici, toți pietrenii, fără excepție, spune primarul Dragoș Chitic, vor fi aspru pedepsiți, cu amenzi usturătoare, dacă aruncă deșeurile, indiferent de natura lor, pe albiile râurilor sau în locuri neautorizate. În baza ”Regulamentului privind normele de gospădărire, întreținere, curățenie și estetică în municipiul Piatra Neamț”, municipalitatea pietreană se prevalează de o hotărâre a Consiliului Local, pentru a pune la punct în Piatra Neamț problema curățeniei.

”Instituțiile publice, agenții economici cu profil de activitate comercială și prestatoare de servicii – indiferent de forma
de organizare, persoane juridice, asociații de proprietari sau locatari, persoane fizice proprietari sau chiriași ai apartamentelor de condominii, deținători de imobile, precum și cetățenii au obligația să asigure colectarea și depozitarea reziduurilor în locuri special amenajate în acest scop, precum și transportul la depozitul de reziduuri de către societăți de profil. Neîndeplinirea acestei obligații se sancționează cu amendă de la trei sute lei la cinci sute lei pentru persoane fizice și de la o mie de lei la o mie cinci sute de lei pentru persoane juridice”, a declarat viceprimarul Aurelia Simionică.
Agenții economici și instituțiile care au punctele de lucru amplasate pe malurile râurilor Cuiejdi și Bistrița, dar și cetățenii care au locuințele proprietate amplasate pe malurile acestor două ape, au obligația de a asigura curățenia și pe malurile lor.
”Neîndeplinirea acestei obligații se sancționează cu amendă de la cinci sute lei la o mie de lei pentru persoane fizice și de la o mie la două mii cinci sute de lei pentru persoane juridice. Este interzisă aruncarea sau depozitarea pe străzi, parcuri, terenuri virane, malurile râurilor, în alte locuri publice, a gunoaielor menajere sau a altor reziduuri de orice fel, precum resturi de material, alimente, hârtii, fructe, țigări, gunoaie de grajd, obiecte uzate etc. Amenzile pentru cei care nu respectă aceste prevederi sânt de la cinci sute la o mie de lei pentru persoane fizice și de la o mie la două mii cinci sute de lei pentru persoane juridice.
Persoanele juridice și persoanele fizice autorizate să execute lucrări de construcții, reparații și demolări la clădiri, instalații tehnico – edilitare sau întreținere a acestora au obligația să nu depoziteze pământ, moluz, betoane și resturi materiale pe raza municipiului.
Neîndeplinirea acestei obligații se sancționează cu amendă de la cinci sute la o mie de lei pentru persoane fizice și de la o mie al două mii cinci sute de lei pentru persoane juridice. Pentru transportul și depozitarea acestor tipuri de deșeuri se apelează la societatea cu profil de salubrizare”, a mai spus viceprimarul Aurelia Simionică.Irina ȘTEFĂNESCU