Limita de înălţime- criteriu eliminat de la admiterea în şcolile MAI

24/11/2017

Poliţia Neamţ anunţă că au fost publicate în Monitorul Oficial Normele pentru verificarea aptitudinilor fizice la admiterea în școlile MAI. Documentul, emis pe 22 noiembrie, prevede introducerea traseului aplicativ pentru proba de verificarea aptitudinilor fizice la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne, precum și pentru cei recrutați învederea ocupării prin concurs a unor posturi vacante.
Prin introducerea traseului aplicativ la admitere se verifică aptitudinile fizice ale candidaților prin parcurgerea a 11 elemente de dificultate într-un timp de maxim 2 minute și 25 de secunde. Una dintre consecințele introducerii acestei noi modalități de testare a calităților fizice este eliminarea criteriului de înălțime. În aceste condiții parcurgerea noilor probe impune candidaților o anumită statură sau calități fizice deosebite pentru terminarea traseului aplicativ în timpul menționat.
“Eliminarea limitei de înălțime pentru candidați este în acord atât cu hotărârile Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care recomandă MAI să elimine acest criteriu, cât și cu unele soluții pronunțate de diverse instanțe de judecată. Menționăm că o abordare asemănătoare a probelor sportive se regăsește și la admiterea în școlile ministerelor de interne din mai multe state europene, precum: Austria, Belgia, Canada, Olanda, Franța,Germania, Marea Britanie, Ungaria sau Spania”, a transmis IPJ Neamţ.
Geanina NICORESCU