Liderul Agrana acuză controale la comandă

Agrana 001

* Fabrica a fost amendată din cauza canalizării comunităţii

* Primăria a declarat lucrările drept prioritate zero, muncitorii stau şi…aşteaptă

* «Nimeni nu se implică în rezolvarea problemei, ca preşedinte de sindicat nu-i cunosc pe parlamentari decât din fotografiile din perioada alegerilor », spune Mircea Găină

Agrana, firma care în mod direct sau indirect reprezintă o sursă de venit pentru aproximativ 10.000 de locuitori din zona Romanului, pare a fi în ultima vreme ţinta unor « lovituri sub centură » aplicate cu nonşalanţă de angajaţii statului care, deşi cunosc foarte bine situaţia reală din teren, nu ezită să-şi etaleze puterea de a sancţiona, ca de obicei, investitorul privat,  bun doar ca plătitor de taxe şi impozite. În urma unui control al celor de la Garda Naţională de Mediu efectuat, coincidenţă sau nu, odată cu vizita în judeţ a ministrului mediului, Rovana Plumb, fabrica din Roman a fost amendată cu 40 000 de lei pentru nereguli care ţin de fapt de utilizarea aceleaşi reţele de canalizare cu cea folosită de locuitorii cartierului din jurul fabricii. Pentru a nu fi acuzaţi că îi ţinem partea investitorului privat ce poluează  ţinem să precizăm faptul că amenda aplicată de cei de la mediu este dată pentru că analizele de laborator arată că apa reziduală depăşeşte normele legale admise în ceea ce priveşte concentraţiile de poluanţi, fapt care este real. Dar real este şi faptul că, după investiţii mari în retehnologizare, fabrica se poate lăuda cu faptul că nu mai reprezintă un pericol real pentru mediu, iar depăşirile valorilor admise se datorează numai poluării provocate de apa din canalizarea ce vine de la utilizatorii din comunitatea din jur. O soluţie simplă şi la îndemâna celor de la fabrica de zahăr de a scăpa de sancţiunile date de cei de la mediu ar fi aceea de a bloca ţeava ce deversează pe teritoriul lor dejecţiile comunităţii locale.

« Noi nu dorim ca de sărbători locuitorii acestui cartier să nu aibă unde deversa apele reziduale » a precizat liderul sindicatului FZR, Mircea Găină, care de data aceasta face front comun cu conducerea societăţii. Liderul de sindicat este conştient de faptul că inerţia birocratică poate duce la închiderea fabricii şi la lăsarea fără sursă de venit a peste 600 de oameni, iar grija faţă de comunitatea locală manifestată până acum de societatea Agrana mai permite coabitarea în acest compromis păgubos doar pentru cel găsit vinovat de inspectorii de la mediu.  Conform contractului încheiat cu ApaServ, Agrana preia apele menajere de la Asociaţia nr. 25, Caremil Impex (cămine), casele de pe străzile Fabricii, Rândunelelor, Energiei, Turturelelor, S.C. Caremil SRL, Colegiul Tehnic Danubiana, Şcoala Specială, S.C. Beta Agri SRL şi de la locuinţele sociale din subordinea Consiliului Local din strada Fabricii.

 

Toate forţele pe loc… repaus

Primarul Romanului, Laurenţiu Dan Leoreanu, a precizat, în conferinţa de presă susţinută ieri, că racordarea cartierului Danubiana la reţeau proprie de canalizare reprezintă prioritatea zero în acest moment şi că, în zonă, au fost mobilizate importante forţe de lucru care au drept obiectiv terminarea urgentă a acestor lucrări, conştient de faptul că presiunile puse asupra fabricii pot duce oricând la blocarea canalizării. Împreună cu Mircea Găină, liderul de sindicat FZR am mers, marţi în jurul prânzului, pe terenul concesionat de fabrică autorităţilor locale pentru construcţia staţiei de pompare ape uzate. În afara vântului rece ce « fugărea » frunzele uscate căzute pe câmp nimeni nu deraja acustic zona care ar fi trebuit să fie un furnicar de hărnicie. Ţevile ceramice ce urmează a forma canalizarea erau frumos stivuite, iar un excavator era parcat regulamentar fără a polua aerul rece de toamnă. Într-un microbuz se aflau mai mulţi muncitori în veste reflectorizante, care aşteptau, după spusele unuia dintre ei, sosirea unui topometrist care să le indice cotele pentru a şti cum trebuie săpat. Şi uite aşa am aflat că prioritatea zero a comunităţii din cartierul Danubiana a început cu un relaxant repaus.

 

Staţia de epurare a fabricii, o investiţie de 3,5 milioane de euro

Că vorbele celor din conducerea fabricii Agrana din Roman nu sunt doar vorbe în vânt atunci când se referă la un mediu curat ne-am convins când am vizitat noua staţie de epurare, ce va fi inaugurată cel mai probabil în prima săptămână din luna decembrie. O investiţie de peste 3,5 milioane de euro va fi supusă probelor tehnologice în cel mai scurt timp, iar după debranşarea cartierului de la reţeua de canalizare a fabricii va fi pusă în funcţiune. Lucrările sunt impresionante prin dimensiune şi tehnologia folosită, iar apa ce va trece de această staţie va fi deversată în albia Moldovei, poate mai curată decât atunci când a fost preluată în procesul tehnologic.

« Noi chiar o aşteptăm pe doamna Rovana Plumb şi o rugăm să vină pentru a a vedea realitatea din teren », ne-a spus Mircea Găină în timp ce prezenta bazinele noi staţii de epurare a fabricii care, din păcate nu va putea folosită imediat după efectuarea probelor tehnologice, dacă autorităţile locale nu acţionează prompt pentru realizarea noii canalizări. Presiunea pusă de cei veniţi în control duce la crearea unei stări de tensiune aşa cum declara liderul de sindicat : « Probabil că aceste controale vin la comandă. O societate care merge bine şi respectă cu stricteţe legea şi dă de lucru la aproape 700 de oameni este mereu în vizorul organelor de control.  Preşedintele Consiliului Judeţean este din Roman, la fel ca şi prefectul judeţului şi ca mulţi dintre parlamentarii nemţeni, pe care, din păcate, îi vedem doar în perioada alegerilor, iar acum nu se implică în rezolvarea acestei probleme sociale a locuitorilor acestui cartier. Ca preşedinte de sindicat nu-i cunosc pe parlamentari decât din fotografiile din perioada alegerilor».

Dan VASILIU