Licitaţia pentru Piaţa Centrală, contestată!

03/10/2017

Licitaţia organizată de Primăria Piatra Neamţ pentru darea în administrare a Pieţei Centrale Piatra Neamţ a fost contestată. Câştigătorul, SC Urban SA, nu va prelua, cel puţin deocamdată piaţa, iar procedurile până la deschidere, mai pot dura dacă această contestaţie va fi câştigată.
Până atunci, războiul se mută în plan politic. Ieri, primarul Dragoş Chitic a trimis un comunicat de presă prin care aruncă vina pe consilierii PSD-ALDE. În replică, după câteva ore, PSD vine cu un alt comunicat de presă, în care aruncă vina pe primarul Dragoş Chitic. Mai jos, cele două comunicate din războiul pieţei centrale din Piatra Neamţ.
————————————————–

Primarul Dragoş Chitic: Este inadmisibil ca din cauza deciziilor politice, piaţa centrală să rămână închisă
În urma notificării depuse de către una dintre firmele participante la licitația pentru serviciul public de administrare, întreținere și exploatare a Pieței Centrale Agro Alimentare Sf. Gheorghe din Municipiul Piatra-Neamț, primarul Dragoș Chitic declară următoarele:
„Este inadmisibil ca din cauza deciziilor politice iresponsabile ale consilierilor locali de la PSD și ALDE Piața Centrală să rămână chiar și după șapte luni de la finalizare acesteia închisă, fără a putea estima astăzi un termen în care sa va deschide.
Luni, 2 octombrie, după amiază a fost depusă o notificare la licitația pentru administrarea obiectivului, ceea ce poate face ca piața să rămână închisă alte câteva luni, dacă nu, chiar ani. Domnilor consilieri PSD și ALDE, constat cu surprindere că nu vă pasă deloc de acest oraș și de oamenii care v-au trimis în Consiliul Local.
Sunt șapte luni de zile de când vă opuneți în mod constant acestei deschideri, fără argumente logice, iar uneori cu motivații hilare. Manifestați în acest mandat dispreț total față de oraș și față de pietreni. A venit frigul și prin deciziile voastre faceți ca pentru a treia iarnă consecutiv activitatea din zona pieței să se desfășoare în condiții total improprii atât pentru comercianți, cât și pentru clienți.
Voi convoca în fiecare săptămână câte o ședință de Consiliu Local în care vă voi cere să aprobați deschiderea pieței, să vă asumați și să dați explicații pietrenilor de ce acest obiectiv rămâne închis.
Voi informa instituțiile statului competente despre faptul că nu aprobați deschiderea ei de șapte luni, iar pietrenii nu pot beneficia de o investiție făcută din bani publici. Primăria Municipiului Piatra-Neamț pierde în fiecare lună bani la bugetul local, iar clădirea pieței riscă să se degradeze și să trebuiască cheltuiți alți bani pentru a o putea deschide. ”

————————————————–
PSD: Primarul Dragoș Chitic refuză să preia piața în adminstrarea primăriei
Grupul consilierilor PSD din Consiliul Local Piatra-Neamț a luat act de declarațiile iresponsabile și denigratoare ale primarului Dragoș Chitic, referitoare la licitația pentru serviciul public de administrare, întreținere și exploatare a Pieței Centrale Agroalimentare Sf. Gheorghe.
Declarațiile sunt iresponsabile pentru că fac legătură între o contestație la o licitație organizată chiar de instituția pe care o conduce și votul din Consiliul Local, o altă instituție căruia ii este subordonat.
Ele sunt și calomnioase, pentru că transmit opiniei publice ideea că piața nu este deschisă deoarece consilierii PSD s-au opus acestui lucru, idee total falsă, în condițiile în care noi am cerut tot timpul organizarea unei licitații, transparență și garanția că activitatea din piață nu se va mai desfășura după vechile metode de la CMI Urban, societate aflată în insolvență și care este impusă de Dragoș Chitic ca fiind singura soluție pentru deschiderea pieței.
Domnule primar, nouă ne pasă de acest oraș, ne pasă de piața centrală! Este oare nevoie să vă reamintim că refacerea a fost pornită urmare a demersurilor făcute de PSD de la Piatra-Neamț, iar banii pentru investiție au venit urmare a demersurilor făcute tot de PSD, de la Guvernul PSD, prin Ministerul Dezvoltării, unde ministru era tot un coleg de-al nostru din PSD?
Vă reamintim, insă, ceea ce noi, PSD, am anunțat încă de la început, când v-aţi apucat de făcut din nou propriile planuri cu Piața Centrală: vrem licitație corectă, transparență și cât mai mulți bani la bugetul municipiului, pentru a fi la dispoziția investițiilor de care este atâta nevoie în Piatra-Neamț!
Până la lămurirea lucrurilor cu licitația, noi vă propunem o soluție simplă, dar care implică răspunderea dumneavoastră, ca administrator al municipiului. Vorbim aici despre preluarea serviciului respectiv direct de către primărie, cu bani încasați direct de primărie, fără intermediari care să genereze costuri greu de controlat. Toată lumea ar avea de câștigat, dar mai ales comercianții şi clienții pe care acum îi deplângeți public, dar pe care nu i-ați avut în vedere când ați vrut să dați Piața unei societăți pe care ați trimis-o în insolvență.
Nu mai adăugăm aici că această variantă ar face tranziția mai usoară în momentul soluționării contestației.
Dacă acceptați această idee, în aproximativ 30 de zile veți putea tăia panglica la Piață, cu alaiul de fotografi plătiți de primărie. Noi promitem să nu participăm, ca să nu vă stricăm poza de familie, dar vă asigurăm ferm că vom supraveghea atent ce se întâmplă la piață, pentru că, într-adevăr, activitatea de aici să se desfăşoare numai în avantajul cetățenilor, comercianți sau clienți.
Grupul consilierilor locali PSD