Licelul Mihail Sadoveanu” Borca, 60 de ani de activitate

borca 5

Ieri a fost zi de mare sărbătoare la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” Borca. Aici, în urmă cu 60 de ani, a sunat clopoţelul de intrare la clase pentru prima promoţie de liceeni, nimeni alţii decât „bobocii” din prima clasă de liceu. Au păşit atunci cu mare emoţie, tot cu mare  emoţie s-au adunat şi ieri, în curtea Liceului Borca,  elevii de acum, foştii absolvenţi, cadre didactice, oficialităţi locale şi judeţene. La moment aniversar, se cuvenea cinstit  cum merită şi patronul spiritual al acestei prestigioase unităţi de învăţămât vestită pe toată Valea Muntelui. Vorbim aici de nimeni altul decât marele Mihail Sadoveanu. În semn de preţuire şi respect, ieri, a fost dezvelit bustului cu chipul marelui scriitor Mihail Sadoveanu. Cum creştineşte se obişnuieşte la un astfel de eveniment, a fost prezent  şi un sobor de preoţi, în frunte cu pr.protopop Ionel Cuţuhan de la Protopopiatul Ceahlău, care a oficiat o slujbă de pomenire şi de binecuvântare a celor adunaţi la această frumoasă manifestare.

Primarului Ovidiu Niţă şi directorul Liceului Borca, Vasile Amariei, le-a revenit onarea de a „arăta faţa” marelui Mihail Sadoveanu, prin dezvelirea bustului ce va trona de aici încolo în curtea liceului care îi poată numele, de ani buni. Consilierul Judeţean Constantin Sandu a prezentat mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă.

„Elevi cu har ai şcolii din Borca au numit unitatea noastră de învăţământ liceul dintre stele sau şcoala din pădure. Aici au deprins cele 60 de generaţii de elevi respectul pentru valorile culturale, ştiinţifice, etice, morale şi civice, spiritele lor iscoditoare, înzestrările intelectuale şi spirituale, ascultarea, buna cuviinţă  şi sârguinţa fiindu-le călăuze în realizarea idealurilor pentru a deveni, cei mai mulţi dintre ei, oameni de ispravă. Prin înzestrările lor copiii muntenilor de pe Valea Bistriţei au putut trece cu uşurinţă de la coasă, ţapină, caier şi plută la cărţile esenţiale ale umanităţii”. Sunt cuvinte rostite de către profesorul Gheorghe Ţigău, imediat după ceremonia de dezvelire a bustului scriitorului Sadoveanu. Profesorul Ţigău, plin de emoţiile generate de faptul că aici, la Licelul Borca,  fost profesor şi director , promovat apoi inspector şcolar.

Au fost momente de mare emoţie, ne referim la cele în care s-a omagiat activitatea cadrelor didactice pensionate şi a celor aflate în activitate,  performanţele elevilor absolvenţi, dar şi ale celor aflaţi acum pe băncile şcolii. De o emoţie aparte au fost momentele aducerilor aminte ale tuturor faptelor frumoase petrecute de-a lungul celor 60 de ani de activitate la Liceul Borca.

Pe fundalul unei astfel de manifestări aniversare au mai fost decernate diplome de excelenţă unor foşti dascăli ai liceului şi unor personalităţi locale şi judeţene, respectiv:  Viorel Stan, inspector general, Maria Lungu, Gheorghe Ţigău, Alexandru Ţăranu, Elena Condurat, foşti profesori, primarului Ovidiu Geo Niţă, Ionel Cuţuhan, preot protopop, Dumitru Alămâiei şi Culiţă Tărâţă, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

Spre finalul manifestării a fost prezentat un reuşit spectacol cultural- artistic susţinut de Grupul vocal „Allegria” şi Ansamblul folcloric „Drumul Baltagului”.

De-a lungul timpului, prin această unitate de învăţământ,  au trecut nume sonore de dascăli: Vasile Codrescu, Cicerone Gheorghiu, Valeriu Popa, Vasile Florea, Alexandru Ţăranu, Mircea Afloarei, Vasile Agafiţei, GheorgheŢigău, Viorel Bondar, Maria Lungu, Ion Pâcu, lista  fiind cu mult mai numeroasă.

Au trecut anii, iar generaţii după generaţii de absolvenţi au dus numele şi faima Liceului Borca peste tot în ţară şi în lume, acolo unde i-au purtat paşii în drumul lor spre reuşita în viaţă.

Tina CONDREA