Libris 2017: Ramura de Liliac, printre cele mai vândute cărţi

20/09/2017

„Viaţa şi Moartea lui Marin Preda” a apărut la Piatra Neamţ în cea de a doua ediţie
Abia s-a încheiat ediția a VII-a a Târgului de Carte “Libris”, Piatra Neamț, eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie Piatra Neamț, cu sprijinul autorităților locale, şi evenimentul devine tot mai vizibil pe harta culturală a țării, chiar dacă orașele mai mici nu sunt atractive pentru cei care se mai ocupă azi de editare de carte. Printre cele mai prezente la această manifestare, Editura “Eikon” a adus, şi în acest an, apariții editoriale consistente care să justifice timpul lecturii.
O surpriză plăcută pentru cititorii nemțeni, a fost cartea pietreanului Dan Iacob, Ramura de liliac, – un dialog despre iubire, scrisă cu real talent, dar și cu mult patos, care a inregistrat cele mai mari vânzări printre cărțile Editurii Eikon la această ediție.
„Am lansat, într-un maraton de patru zile peste 50 de titluri noi, din diverse domenii: filosofie, teologie, exegeză literară, jurnale și memorii, poezie, proză, teatru… Pe lângă acestea, cinci autori eikonici, cum ne place sa le spunem, au susținut cinci conferințe, cu teme și anvergură impresionante, daca judecăm după audiență. În finalul primei zile a târgului, filosoful Dan Tomuleț, care oferă culturii române o nouă traducere, din greacă, a operei lui Plotin, (pană acum au apărut trei volume: PLOTIN. Despre frumos; PLOTIN. Despre nemurirea sufletului; PLOTIN. Despre destin,)a susținut o prelegere cu o temă mereu actuală – despre Natura perspectivală a adevărului. Am auzit voci, printe care și ale organizatorilor, că o astfel de conferință ar trebui să se difuzeze prin toate mijloacele media, la ore de maximă audiență. După conferință, au fost prezentate Considerații (in)utile despre destinul filosofieiși al treilea volum – Despre destin, din opera lui Plotin, repet, tradusă din greacă și interpretată de Dan Tomuleț”, a declarat Valentin Ajder, directorul editurii.
În ziua a doua, dupa alte lansări de carte, scriitorul și filosoful Vianu Mureșan, a încântat publicul cu o prelegere despre Misticismul eticla Albert Schweitzer, o figură puțin cunoscută, la noi, dar care și-a câștigat dreptul le memorie mai ales prin faptele caritabile care i-au dublat teoriile și opera, cum mai rar s-a întâmplatîn istoria filosofiei, urmată de lansarea câtorva titluri la fel de incitante și… formatoare, aș zice, cu un cuvânt la modă: Autoportrete în oglinzile cărților de Vianu Mureșan; SIMETRIILE ÎNȚELEPCIUNII, Studii de filosofie și teologie; (serie coordonată deAlin Tat și Nicolae Turcan; Apologia după sfârșitul metafizicii – Teologie și fenomenologie la Jean-Luc Marion, de Nicolae Turcan.
Doamna ambasador Mariana Sipoș, scriitoare și traducătoare a unor somități din literatura hispanică, ne-a dezvăluit noi informații din Dosarul Marin Preda, evocând figura unuia din cei mai mari scriitori români, a cărui dispariție subită face să planeze încă destule suspiciuni, nefiind elucidată până azi. Prelegerea a fost urmată de lansarea celei de-a doua ediții a cărții: Marin Preda – viața și moartea unui scriitor în anchete, procese-verbale, arhive ale Securității, mărturii și foto-documente,dar și de a treia ediție a romanului Mersul pe ape.
„Celelalte două Conferințe LIBRIS 2017, au fost oarecum conexe, istoricul și cercetătorul Silviu Moldovan, a evocat o serie de figuri ale unor luptători și disidenți români anticomuniști, dar și urmărirea lor de către Securitatea comunistă, prezentându-i publicului Fațete ale represiunii politice după anul 1947, insuficient cunoscute. Iar profesorul, eseistul și criticul literar, Christian Crăciun, a suținut o conferință despre Poezia închisorilor, despre care cei care au ascutat-o au spus ca ar merita să intre în manualele școlare dar și în atenția unor critici literari, pentru o valorificare, inclusiv estetică, onestă a creațiilor acestori martiri-poeți.
.
Mulțumim organizatorior Târgului de Carte Libris Piatra Neamț, dorindu-le cât mai multe și consistente ediții”, a adăugat Valentin Ajder.