Liberalii nemţeni au sărbătorit

27/05/2013

poza PNL

138 de ani de la înfiinţarea PNL

Liberalii din toată ţara au sărbătorit, ieri, 138 de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal de către Ion C. Brătianu, alături de Mihail Kogălniceanu sau A.G. Golescu.

Activitatea PNL a fost suspendată între 1938 şi 1944, an în care și-a reluat activitatea, doar până la dizolvarea de către comuniști, în noiembrie 1947. Membrii partidului au fost închiși la Sighet, Aiud, Jilava, Gherla, Botoșani, Râmnicu Sărat, sau în lagărele de muncă propagandistă de la Bicaz sau Canalul Dunăre-Marea Neagră.

PNL s-a implicat în istoria sa în mai multe evenimente ce aveau să devină semnificative pentru România, în special obținerea independenței în 1877, construirea Regatului României în 1881, războiul de reîntregire națională (crearea României Mari) în 1918, reforma agrară în 1921, relansarea economică după criza mondiala din 19291933 și intrarea României in Uniunea Europeană in 2007.

 

Dorin Ursărescu: PNL este motorul USL

 

Preşedintele filialei PNL Neamţ, deputatul Dorinel Ursărescu este de părere că partidul este motorul principal al Uniunii Social Liberale. Acesta a declarat că, în ciuda disensiunilor apărute în interiorul uniunii, USL va rezista.

”Este un moment fast pentru PNL pentru că se împlinesc 138 de ani de la înfiinţarea partidului, de către oameni animaţi de valori şi principii care definesc şi astăzi PNL. Sunt valori de respect, tradiţie, onoare şi în numele cărora mii de liberali au murit în puşcăriile comuniste. PNL înseamnă istorie, face istorie şi astăzi vedem cum PNL este motorul celei mai mari construcţii politice după 1900. În USL îşi pun speranţa milioane de români. Acest USL şi-a dovedit valabilitatea şi înseamnă dincolo de protocolul scris între formaţiunile politice, şi cuvânt dat, şi onoare şi respect. Sunt acele valori care definesc PNL şi pe care le respectăm. USL înseamnă mult mai mult decât declaraţii politice, mai mult sau mai puţin inspirate. Din acest punct de vedere, şi este valabil şi pentru USL Neamţ, că lucrurile sunt în regulă, nu sunt motive de îngrijorare”, a declarat preşedintele PNL Neamţ, deputatul Dorinel Ursărescu.

Alături de filiala PNL Neamţ a fost şi ministrul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, Lucia Varga, care a promis că va sprijini autorităţile locale cu fonduri în domeniu.

”Îi mulţumesc doamnei ministru în numele parlamentarilor liberali pentru vizita domniei sale, prima vizită în judeţ a unui reprezentant al Guvernului. Foarte bine a subliniat doamna ministru că cel mai important subiect este Codul Silvic iar acest cod înăspreşte radical pedepsele, ceea ce trebuia cu mulţi ani în urmă. Nu am fi asistat la acest jaf silvic dacă aveam acest cod. Judeţul Neamţ este pe locul 4 ca exploatare a lemnului şi pe locul 2 la defrişări. Am profitat de vizita doamnei ministru pentru a obţine fonduri pentru reîmpăduriri în judeţul Neamţ. De asemenea, avem promisiunea că se va rezolva şi problema investiţiei de la Roman pentru a asigura apa potabilă la parametrii normali în acest municipiu”, a declarat senatorul Eugen Ţapu Nazare, preşedintele interimar al PNL Piatra Neamţ.

 

* Lucia Varga: Avem nevoie de un nou Cod Silvic

 

Ministrul liberal Lucia Varga a explicat la sediul PNL Neamţ de ce este necesară apariţia unui nou Cod Silvic. Totodată, ministrul a vorbit şi de investiţiile care trebuie continuate în judeţ pe acest segment.

”Sunt la Piatra Neamţ la invitaţia colegilor mei, Eugen Ţapu şi Dorin Ursărescu, colegi de partid care au insistat să vin în judeţul Neamţ pentru a dialoga cu autorităţile locale, pentru a le cunoaşte problemele şi pentru a găsi rezolvare. Sunt totodată aici şi pentru a dezbate Codul Silvic şi am avut o întâlnire extrem de utilă cu membrii CJSU şi cu primarii din judeţ, cu care am discutat această lege extrem de importantă. De asemenea, am prezentat şi viziunea pe care o avem în cheltuirea banilor publici pentru lucrări de prevenire a inundaţiilor.

Încă din luna februarie am constatat că exista o presiune mare din partea cetăţenilor, a unor autorităţi locale, chiar a unor instituţii pentru a modifica acest act normativ. Am un raport al Curţii de Conturi pentru perioada 1990 – 2011 care spune că în România s-au tăiat peste 80 milioane metri cubi lemn, adică un prejudiciu de 5 miliarde de euro. Am trimis controale, am crezut că sunt fenomene locale dar sunt extinse în toată ţara şi există o cârdăşie între autorităţi şi hoţii de lemn”, a declarat ministrul Lucia Varga.

Potrivit acesteia, noul Cod Silvic prevede sancţiuni mult mai drastice pentru furturile din fondul forestier dar sunt prevăzute şi alte măsuri care să împiedice aceste fapte.

”Vom merge cu un pachet legislativ şi la legea privind sancţiunile silvice, statutul funcţionarului silvic iar ITRSV-urile vor fi reorganizate. Principalele modificări ale Codului Silvic ţin de înăsprirea pedepselor pentru furtul de lemn. De asemenea, interzicem transportul lemnului pe timp de noapte iar autovehiculele cu care se transportă lemn furat vor fi confiscate. Vom micşora perioada de valabilitate a avizelor de însoţire a mărfii, în funcţie de distanţa pe care se deplasează mijlocul de transport. Personalul silvic va avea autorizaţii de practică pe care le va pierde dacă va permite furtul de lemn. Chiar în Neamţ s-au făcut dosare penale, în 2013 există 51 de sesizări penale, dar din păcate aceste dosare nu au finalitate. Defrişările necontrolate sunt cauzele colmatării cursurilor de apă, ale alunecărilor de teren, ale inundaţiilor. Unii şi-au umplut buzunarele cu bani prin tăieri controlate iar alţii şi-au pierdut casele sau chiar viaţa”, susţine ministrul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii.

Lucia Varga a adăugat că o altă măsură prevăzută în noul Cod Silvic este cea legată de o mai bună gestionare a legilor proprietăţii. Potrivit acesteia, în judeţul Neamţ sunt nepăzite circa 4 la sută din păduri. În noul Cod Silvic va rămâne obligaţia proprietarilor de a încheia contract de pază cu un ocol silvic privat sau de stat iar dacă nu va fi realizat acest contract, se va aplica un impozit de neadministrare care, dacă nu va fi plătit, va conduce la executare silită.

”Avem excepţie de la aceste prevederi pentru proprietarii de pădure care au venituri sub cel minim garantat. Ei pot semna contract pentru 10 ani cu un ocol şi primesc 2 metri cubi pe an pe hectar, fără să plătească taxa de pază.

O altă prevedere este cea referitoare la exploatarea masei lemnoase din pădure, pentru că se face în urma vânzării pe picior. Cel care cumpără lemnul este şi cel care îl taie, îl aduce la drum, îl transportă şi eventual îl şi prelucrează. În Europa, procedura este total diferită. Nu se va mai vinde lemn pe picior, comerciantul nu mai are ce căuta în pădure, lemnul se va vinde din depozite sau rampe, iar administratorul pădurii va scoate la licitaţie exploatarea”, a adăugat ministrul Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii.

Lucia Varga a apreciat receptivitatea primarilor din judeţul Neamţ cu care a avut o întâlnire la Prefectură.  

“Am fost plăcut surprinsă şi de propunerile concrete ale primarilor şi mi s-a confirmat faptul că trebuie modificat articolul privind scutirea de impozit a proprietarilor care au terenuri în zone protejate. Am primit propuneri şi privind gestionarea cursurilor de apă. Mi-au solicitat posibilitatea ca autorităţile locale să beneficieze de pietriş din cursurile de apă pentru pietruirea drumurilor şi luăm în calcul acest lucru”, susţine Lucia Varga.

Ministrul a adăugat că va aloca fonduri cu prioritate continuării lucrărilor din municipiul Roman, acolo unde există o problemă din cauza secetei.

”Am făcut o promisiune la insistenţele domnului prefect George Lazăr şi ale parlamentarilor Eugen Ţapu Nazare şi Dorin Ursărescu şi voi aloca 7 miliarde de lei vechi pentru realizarea unei lucrări în Roman, astfel încât cetăţenii să beneficieze de apă. Trebuie lucrări urgente pentru un prag de fund iar la rectificare vom acorda aceste fonduri cu prioritate. Este parte a investiţiei generale”, a declarat ministrul liberal.

”Este nevoie de lucrări majore pentru a devia cursul apei către puţurile de captare care alimentează municipiul Roman”, a adăugat Dorinel Ursărescu.

Revenind la noul Cod Silvic, ministrul Lucia Varga a prezentat şi câteva date statistice îngrijorătoare pentru judeţul Neamţ.

”În judeţul Neamţ, până în prezent s-au despădurit 685 hectare şi au fost reîmpădurite 211 hectare ceea ce mă îngrijorează pentru că ritmul despăduririlor este cu mult mai mare. Sunt reclamaţii, şi îi spuneam domnului primar de la Farcaşa că va veni corpul de control. Ceea ce face diferenţa faţă de alte judeţe este că aici am constatat că organele de control îşi fac treaba. În 2012 au fost 137 de sesizări penale. Din punctul meu de vedere, actele normative din silvicultură au încurajat furtul de lemn. Trebuie întărit cadrul legislativ, iar cei prinşi cu furt de lemn să fie pedepsiţi chiar cu închisoarea”, a conchis Lucia Varga.