Liber la vânătoare de urşi, lupi şi pisici sălbatice

arma-vanatoare*Exemplarele care atacă gospodăriile nemţene pot fi recoltate de asocaţiile gestionare

Gestionarii fondului cinegetic din Neamţ au primit de la Guvern numărul  exemplarelor de urşi, lupi şi pisică sălbatică pentru care au aprobare de vânătoare. Cele 11 entităţi din judeţ au astfel voie să intervină pentru eliminarea a 13 urşi, 15 lupi şi 7 pisici sălbatice care reprezintă pericol pentru sănătatea şi siguranţa publică, ori se află în intravilan şi pun în primejdie inclusiv animalele domestice din gospodăriile nemţenilor. Aprobarea venită de la Ministerul Mediului s-a făcut pe baza solicitărilor din teritoriu, astfel că doi gestionari – AVPS Zimbrul de la Târgu Neamţ şi Ocolul Silvic Bisericesc Neamţ – nu au aprobare de intervenţie pentru nici un exemplar. Potrivit comunicatului remis pe adresa redacţiei, Direcţia Silvică Neamţ poate recolta 5 urşi şi câte doi lupi şi două pisici sălbatice din teritoriul pe care îl administrează, iar AJVPS Neamţ poate captura doi urşi, 4 lupi şi două pisici sălbatice.

În zona Ceahlău, acolo unde vara aceasta s-au înregistrat două atacuri ale ursului în preajma gospodăriilor muntenilor, AVPS Lupul Cenuşiu a primit aprobare pentru recoltarea unui singur urs, la care se adaugă doi lupi. Câte un urs mai pot recolta AVPS Hăşmaşul Mare, AV Ursul Brun, AVPS Diana Hunting Agapia, AVPS Şoimul Tazlău şi AVPS Roman. De asemenea, doi lupi pot fi recoltaţi de AVPS Roman în timp ce restul câte un exemplar, inclusive AVPS Bradul, iar pisici sălbatice mai pot fi capturate două de AVPS Roman şi una de AVPS Şoimul Tazlău.

Ministrul Attila Korodi a transmis recent o adresă prefectului de Neamţ, ca şi tuturor prefecţilor şi directorilor agențiilor pentru protecția mediului din județele care dețin populații de carnivore mari, prin care îl informează cu privire la noile reglementări pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor de urs, lup și pisică sălbatică, precum și la aprobarea numărului maxim de intervenție repartizat pe județe și gestionari de fonduri cinegetice. În situaţia remisă prefectului Vlad Angheluţă se arată: “Exemplarele din speciile urs, lup și pisică sălbatică ce pun în pericol sănătatea și siguranța publică pot fi recoltate sau capturate și în afara perioadelor stabilite pentru derogare. Consider că dumneavoastră, ca reprezentanți ai Guvernului și autorității de mediu în teritoriu, aveți obligația să vă asigurați că numărul maxim de intervenție alocat gestionarilor este utilizat în primul rând pentru situații în care siguranța cetățenilor are de suferit”, a subliniat ministrul Mediului, care a insistat ca situaţia să fie adusă la cunoştinţa fiecărui primar din localităţile respective.

Cristina IORDACHE