* Ioan Chelaru şi Cătălin Drăguşanu spun că e dezinformare
Hotărârea de guvern, prin care se de mână liberă autorităţilor locale să majoreze taxele şi impozitele locale cu maxim 16,05%, a iscat discuţii aprinse, în primul rând la nivel politic, drept pentru care liderii USL Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Crin Antonescu au ieşit, în mai multe rânduri, cu declaraţii publice, prin care au subliniat că primăriile vor lua decizia finală.
*”USL nu va vota niciodată majorarea”
Senatorul USL de Neamţ Ioan Chelaru marşează pe aceeaşi idee: „Eu chiar n-am înţeles de ce un mesaj foarte clar care dă posibilitatea consiliilor locale, pe baza principiului autonomiei locale, să ia o decizie în acest sens s-a transformat complet anapoda într-un mesaj de majorare a taxelor şi impozitelor. Povestea asta este încă din timpul guvernării lui Mihai Răzvan Ungureanu nu este de acum. Această prevedere este şi în Legea Finanţelor Publice. Nu ne obligă nimeni să mărim cu 16%, putem să le mărim şi cu 5%. Iar în Consiliul Local Roman, USL nu va vota niciodată majorarea taxelor şi impozitelor. Dacă reuşim să echilibrăm lucrurile şi vom avea suficienţi bani noi vrem să indexăm pensiile aşa încât să acoperim inflaţia. Oamenii trebuie să fie corect informaţi, nu manipulaţi!”.
Deputatul USL Cătălin Drăguşanu care este şi consilier local la Piatra Neamţ afirmă că a încercat chiar să scadă nivelul acestor taxe şi impozite: „Guvernul a dat doar o idee. Codul Fiscal prevede că o dată la trei ani taxele şi impozitele pot fi majorate cu rata inflaţiei. Însă consiliul local poate decide şi să le scadă, nu-l opreşte nimeni. Asta am încercat şi noi să facem la Piatra Neamţ. În ultima şedinţă am propus un amendament care nu a fost votat. La Piatra Neamţ oricum se mergea de ani buni pe nivelul maxim permis, Codul Fiscal spune că pot fi majorate cu o marjă cuprinsă între 0,25% şi 1,5%, la care se adaugă rata inflaţiei. La noi se mergea pe 1,5% plus 19,5% rata inflaţiei. Eu am încercat, pentru încurajarea mediului de afaceri şi îndeosebi pentru cei care fac producţie, să scădem impozitul pe clădiri la 1%, pentru că acele clădiri sunt folosite pentru producţie. Era o gură de oxigen pentru firme şi pentru persoanele juridice. Dar nu s-a dorit acest lucru, amendamentul meu nu a fost votat şi s-a aprobat păstrarea nivelului taxelor şi impozitelor la nivelul celor din 2012, aşa cum era proiectul iniţial. Astăzi, am citit în presa locală că primarul doreşte să propună în următoarea şedinţă mărirea cu 16%, maxim permis de hotărârea de guvern. Ceea ce înseamnă că la Piatra Neamţ, aşa cum se vede şi din şedinţe, nu consiliul local, ci primarul Gheorghe Ştefan decide. Guvernul Ponta nu a mărit taxele şi impozitele. Este o dezinformare pe care cei interesaţi o practică şi domnul primar Ştefan va arunca, cu siguranţă, în spatele USL această mărire a taxelor şi impozitelor”.
Ministrul Finanţelor Publice Florin Georgescu a ieşit cu lămuriri într-un comunicat de presă în care arată: ”Această hotărâre actualizează, conform prevederilor legale, limitele nivelurilor impozitelor locale cu rata inflaţiei din perioada 2010-2012. Precizăm ca autorităţile locale sunt cele care stabilesc nivelul efectiv al impozitelor între limitele minime şi maxime, având inclusiv competenţa legală de a reduce nivelul efectiv al acestora cu până la 10%, în condiţiile plăţii integrale a impozitului local datorat anual. În acest context, precizăm că modificarea limitelor minime şi maxime nu vizează mijloacele de transport înmatriculate şi înregistrate (autoturisme, utilaje agricole, utilaje folosite în domeniul construcţiilor etc.)”.