Leoreanu nu vrea bani cu împrumut

18/02/2013

Comunitatea locală romașcană este datoare la bănci, dar nu datoare vândută, spune conducerera Primăriei Roman. În 2011, Primăria Roman s-a împrumutat cu 7,3 milioane de euro. În plus, administrația locală mai are de achitat un împrumut dinainte de 2008, de 4 milioane de euro și încă unul făcut pentru asigurarea iluminatului public, care se va lichida în acest an.

Primarul Laurențiu Leoreanu spune că nu sunt probleme pentru achitarea ratelor și a dobânzilor şi nici pentru asigurarea utilităților necesare funcționării primăriei, a școlilor ori a spitalului. Conform grilei de rambursare, cele mai mari rate și dobânzi se înregistrează anul acesta și anul viitor. “Vom asigura în primul rând funcționarea instituției primăriei, vom asigura iluminatul și salubritatea, precum și utilitățile publice la școli sau spital, vom avea bani și pentru reparații de străzi, dar în mod sigur putem acoperi ratele și dobânzile la împrumuturi. După ce vom trage linie la toate acestea, vom vedea ce putem realiza la capitolul investiții. Anii 2013 și 2014 sunt ani de vârf cu privire la rata dobânzii, iar abia din 2015 ne vom relaxa, atunci fiind încheiat și împrumutul cu Luxten (n.r. – firma care a asigurat iluminatul public în municipiu). Gradul de împrumut este unul bun, adică sub 20%, când legea ne permite să mergem până la 30%. Cred că ultimul împrumut este bun, ne oferă o centură de siguranță, dar nu vrem să ne aruncăm către alte împrumuturi. Chiar dacă Guvernul oferă facilități pentru noi împrumuturi care să acopere arieratele, datoriile noastre curente sunt până în 20 de miliarde de lei, ceea ce nu necesită vreun efort în plus “, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

Ultimul credit bancar, contractat în 2011 pentru 15 ani, este utilizat în special pentru asigurarea cofinanțării proiectelor europene. Totusi, Consiliul Local mai dispune din acesta de două milioane de euro, bani care, la contractarea imprumutului, s-a stabilit să fie utilizați pentru reabilitarea termică a blocurilor. Până acum, aceste sume au fost utilizate în special pentru a acoperi costul lucrărilor, până când UE și Guvernul trimit banii în teritoriu.

1 Comentariu la acest articol. Alatura-te conversatiei.

  1. romascanu 18/02/2013 la 11:02 -

    primarul de Roman s-a prostit de cand cu udrea si cu aburii puterii intrati in mintile provicnicalului portocaliu se vede in ministere profu.