Lemne de 3 milioane lei confiscate din Neamţ


confiscare 1 *Peste 85% din lemnul confiscat în urma acţiunii Poliţiei Române şi ANAF provine din judeţul Neamţ

Poliţiştii angrenaţi în ampla acţiune de identificare a cazurilor de evaziune fiscală în domeniul exploatării masei lemnoase, care au „deranjat” joi şi vineri 5 firme din zona Piatra Neamţ, au ajuns la un prim bilanţ. Un bilanţ dramatic, care arată dimensiunea îngrijorătoare a fenomenului tăierilor de arbori din pădurile ţării şi care are un punct de greutate în Neamţ după cum indică cifrele controlului. Potrivit informaţiilor furnizate de ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ, efectele acestor controale sunt, cel puţin deocamdată, la nivel de amenzi şi confiscarea unor uriaşe cantităţi de lemn. Uriaşe în comparaţie cu ce s-a realizat la alte acţiuni similare derulate în ultimii ani, dar care cantităţi nu reprezintă decât o parte din icebergul însemnând fenomenul defrişării pădurilor în Neamţ.

Ultimele date puse la dispoziţie ieri indică faptul că s-au confiscat 24.000 metri cubi material lemnos numai din Neamţ, dintr-un total de aproape 28.000 metri cubi confiscaţi de oamenii legii în acţiunea care a vizat 40 de firme din 11 judeţe şi Bucureşti. „În urma controalelor care au fost dispuse de conducerea IGPR la finele săptămânii trecute, au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale în valoare de 124.000 de lei şi au fost confiscaţi 24.000 metri cubi lemn de la toate cele cinci societăţi comerciale vizate în această acţiune”, a precizat subinspectorul Elena Bulgărea. Este demn de remarcat faptul că această cantitate de lemn, sub formă de buşteni şi cherestea, a fost depistată doar în curtea a 5 societăţi din domeniu, cele care au fost ţintite la acest control, ceea ce arată dimensiunea alarmantă a tăierilor de arbori din pădurile nemţene. Oamenii legii au ridicat şi saci întregi de documente contabile de la aceste firme, urmând ca ulterior să se stabilească dacă şi în ce situaţii se confirmă cazurile de evaziune fiscală suspectate. Lemnul confiscat era lemn fără acte, găsit de echipele de control în cele 13 depozite şi la punctele de prelucrare a materialului lemnos deţinute de cele cinci firme pe raza localităţilor Piatra Neamţ, Săvineşti, Roznov, Borleşti, Tazlău şi Pângăraţi. Sunt cifre care vorbesc mai mult decât evident despre dimensiunea dezastrului în domeniul forestier care există nu doar în Neamţ. Reamintim că în perioada 21 – 22 august peste 200 de poliţişti, 150 de inspectori silvici, 140 de inspectori antifraudă fiscală, 66 de comisari de la Garda Naţională de Mediu şi 230 de jandarmi au descins în 82 de locuri, sedii sociale, puncte de lucru, partizi, depozite şi gatere aparţinând unui număr de 40 de firme din domeniul exploatării lemnului din cele 11 judeţe şi Bucureşti.

Până acum, au fost aplicate 114 amenzi în valoare de peste 1,2 milioane de lei, au fost deschise 11 dosare penale, iar 5 firme au fost suspendate, valoarea lemnului confiscat depăşind 3,6 milioane de lei, potrivit unui comunicat IGPR. Acţiunea a fost coordonată de Direcţia de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Poliţiei Române şi de Direcţia Generale Antifraudă Fiscală din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, echipele de control au descins în 82 de locuri, respectiv sedii sociale, puncte de lucru ale unor societăţi comerciale de profil, partizi (puncte de exploatare a masei lemnoase), depozite şi gatere. „Până în prezent au fost constatate 11 infracţiuni, dintre care 5 de evaziune fiscală, două de fals şi uz de fals, două la Legea 31/2000 privind stabilirea şi sancţionarea delictelor silvice şi două la Codul Silvic. Totodată, poliţiştii au confiscat 253.827 de lei, bani ce ar proveni din comiterea de infracţiuni. Au fost aplicate 114 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.200.290 de lei şi au fost confiscaţi faptic şi valoric 27.768 mc lemn, în valoare de peste 3.610.000 lei. Pentru neregulile constatate, până în prezent a fost suspendată activitatea a cinci societăţi comerciale, dar cercetările continuă”, se mai arată în comunicatul Poliţiei Române.

Cristina IORDACHE