Lemn din gaterele Mitropoliei pentru Neamț, Iași și Bacău

24/02/2015

lemn taiatUn raport amplu al interesant al Arhiepiscopiei Iașilor ne arată cifre ale cheltuielilor dar și sutanelor pe anul 2014 și activități mai puțin cunoscute din acest domeniu.

Arhiepiscopia  Iaşilor cuprinde, în momentul de faţă, conform datelor consemnate de Sectorul administrativ bisericesc1.206 parohii şi 10 filii, grupate în 13 protopopiate, însumând 1.161 preoţi, se spune în comunicat.

Activitatea administrativ-bisericească a Arhiepiscopiei Iaşilor a urmărit, ca atare, intensificarea unităţii şi a misiunii Bisericii, lucrare ce a fost posibilă şi prin activitatea celor 3.479de ostenitori, angajaţi în unităţile de cult şi subunităţile Centrului eparhial aflate pe raza celor trei judeţe – Iaşi, Botoşani şi mare parte din Neamţ –, din teritoriul canonic al eparhiei, persoane care şi-au desfăşurat activitatea cu sprijinul nemijlocit al credincioşilor din parohii, al slujitorilor din mănăstiri sau al altor instituţii bisericeşti.

Birourile de asistenţă socială, cantinele sociale, Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă” şi alte ONG-uri, centrele pentru copii, bătrâni şi persoane defavorizate de pe lângă Centrul eparhial, protopopiate, parohii sau mănăstiri (în total 65 de unităţi), care au oferit servicii sociale primare şi specializate pentru 14.938 de beneficiari, utilizându-se un buget de 5.615.278 lei.

Fondul „Păstorul cel Bun” a fost, şi în anul 2014, o sursă de sprijin pentru preotul din parohiile defavorizate, pentru familia preotului în dificultate şi pentru unităţile de cult cu obiective în construcţie. În anul precedent, contribuţia Centrului eparhial  pentru acest fond a fost de 1.224.904 lei,  iar o parte dintre parohii, ale căror posibilităţi materiale au permis acest lucru, au contribuit cu suma de 210.242  lei.

La aceste acţiuni filantropice s-au mai adăugat şi alte acţiuni similare, derulate prin alte instituţii eparhiale. Prin contribuţia ocoalelor silvice bisericeşti din Neamţ, Iaşi şi Bacău,  au beneficiat în mod gratuit de material lemnos un număr de 422 de beneficiari. Volumul total de masă lemnoasă oferit  în cursul anului 2014 a fost de 16.412 m3, cu o valoare totală a contribuţiei de  2.663.149 lei. Prin Sectorul financiar au mai fost sprijinite un număr de 112 comunităţi parohiale care au lucrări de construcţii, cu suma totală de 566.500 lei.

Dacă ar fi să cumulăm toate sumele amintite mai sus, prin care s-a acordat sprijin unor persoane, comunităţi sau instituţii, obţinem un total de 16.497.228 lei, ce se constituie într-o oglindă financiară a tuturor acţiunilor filantropice desfăşurate de către unităţi ale Arhiepiscopiei Iaşilor în anul 2014.(Pr. Constantin Sturzu)