Legistul Radu Maxim, prins în flagrant cu două zile înainte de pensie / Condamnat cu suspendare pentru corupţie

ciocan_judecata_01_07Doctorul Radu Ioan Maxim, fostul medic legist de la Roman, a fost condamnat, ieri, de Tribunalul Neamţ pentru luare de mită şi fals intelectual. Fostul şef al Laboratorului de medicină legală din Roman a primit o pedeapsă de 2 ani, 8 luni şi 20 zile închisoare, cu suspendare sub supraveghere, şi la 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi. Este vorba de drepturile civile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat precum şi dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. Acest lucru este valabil doi ani, deşi legistul Maxim a fost prins în flagrant în penultima zi de muncă înainte de a se pensiona.

Instanţa a mai decis să-i fie confiscate sumele care au fost “puse în joc”, respectiv 828 lei şi 20 euro şi a menţinut sechestrul asigurător asupra acestor sume, dar a şi dispus restituirea către S.M.L. Neamţ a sumei de 1.542,25 lei. Cheltuielile de judecată sunt stabilite pentru doctoral Maxim, la suma de 31.500 lei.

În acest dosar au mai fost judecaţi şi găsiţi vinovaţi Maria-Cristina Samson, care are o pedeapsă de un an, 6 luni şi 20 zile închisoare cu suspendare sub supraveghere, Adrian Cichi – aceeaşi pedeapsă şi Ghiorghe Cica – un an, 7 luni şi 10 zile închisoare cu suspendare sub supraveghere. Aceştia au fost condamnaţi pentru dare de mită, instigare la fals intellectual şi uz de fals. Cheltuielile de judecată pe care le au de achitat sunt de câte 3.800 lei.

Doctorul Radu Maxim a fost prins în flagrant pe 16 mai 2014, cu o zi înainte de a se pensiona. Un agent sub acoperire a fost “inflitrat” la legist pentru ca în schimbul a 300 de lei acesta să-I menţioneze în certificate un număr de zile de îngrijiri medicale mai mare în cazul unui accident rutier. Practic, oamenii legii aveau informaţii despre preocupările ilegale ale legistului, care în schimbul unor sume de bani oferea zile de spitalizare mai multe sau mai puţine, depinde de solicitant. Procurorii DNA au arătat în instanţă că doctoral Maxim a profitat de faptul că era singurul legist din zona Roman şi pe finalul activităţii a comis 8 fapte de luare de mită şi 5 de fals intelectual. Este vorba de perioada martie – aprilie 2014, cât a fost supravegheat, anchetatorii subliniind faptul că actele sale de corupţie au afectat sistemul de justiţie.

Sentinţa nu este definitivă.

Cristina IORDACHE