Legea vânătorii, foc încrucișat!

tina-legea-vanatorii*Oierii au protestat degeaba, nimic nu s-a schimbat! *Pășunatul este interzis între 6 decembrie și 24 aprilie *Valoarea amenzilor este cuprinsă între 250 și 1500 lei

 Scadența bate la ușă. Foarte presați de timp sunt acum crescătorii de ovine care vor fi obligați să nu mai lase animalele pe pășune, dacă până atunci chiar nu se găsește nici o soluție! Sunt necesare măsuri urgente de modificare a Legii vânătorii, se va intra într-un blocaj fără precedent! Acum, Legea vânătorii se află pe „drumul“ dintre Ministerul Mediului și Parlament pentru noi „ajustări“. Numai că, între timp, Parlamentul a intrat în vacanță… electorală!

În continuare, Ministerul Agriculturii susține în totalitate solicitările fermierilor, mai exact ale crescătorilor de ovine, pentru că este o lege foarte sensibilă. Să nu uităm că în luna decembrie expiră moratoriul adoptat prin ordonanță de urgență anul trecut, după protestul oierilor din Capitală. Dacă problema nu se rezolvă, cu siguranță oierii vor reveni cu solicitarea dânșilor. Ba mai mult, se gândesc să reia protestele la București!

Oierii spun că au fost sunați de la primării, care i-au informat că de la data de 6 decembrie nu mai au voia cu animalele pe pășune!

*Oierii au rămas doar cu promisiuni…

Vă reamintim că Ordonanța de Urgență a Guvernului care abroga temporar o serie de prevederi din Legea vânătorii nu își mai produce efectele în prezent. Practic, de câteva luni bune, modificările la Legea vânătorii au rămas „în aer“, după ce autoritățile au promis ferm că vor găsi o soluție în cel mai scurt timp. Probabil presați de protestul ciobanilor, care au rupt atunci rândurile și au luat cu asalt în număr mare curtea Palatului Parlamentului, aleșii au găsit o soluție de compromis, care a expirat însă pe 25 aprilie.

Acum ciobanii se află, juridic vorbind, în aceeași situație precum cea care i-a scos atunci în stradă. La protestul organizat atunci de LAPAR și ROMOVIS, mii de fermieri au cerut din nou autorităților să modifice legea care le limita numărul de câini la stână dar interzicea și pășunatul între pe perioada de iarnă-primăvară. Au protestat degeaba! După cum se vede clar, nimic nu s-a schimbat în acea mult controversată lege a vânătorii.

*Sancțiuni pentru crescătorii de animale

Legea vânătorii este, prin câteva articole, foarte restrictivă cu crescătorii de animale. Vorbim de: interzicerea pășunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie și 24 aprilie; lăsarea liberă a câinilor însoțitori de turme sau cirezi în fondurile cinegetice; permiterea însoțirii turmelor și cirezilor de către câini însoțitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal și de 1 la câmpie. În acest număr se includ și câinii care asigură paza stânei.

* Sancțiuni

Lăsarea liberă a câinilor de vânătoare sau a celor însoțitori de turme sau cirezi în fondurile cinegetice, altfel decât vaccinați sau dehelmintizați, se sancționează cu amenzi cu valori cuprinse între 250 lei și 750 lei. Pentru pășunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie și 24 aprilie, sancțiunile aplicate au valori cuprinse între 500 și 1.500 lei. Amenzii au același cuantum și în cazul lăsării libere a cânilor în fondul de vânătoare sau când nu este respectat numărul de câini pe care un crescători de animale îi folosește la însoțirea turmelor sau cirezilor, dar și a celor pe care îi ține la stână.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU