Legea vânătorii, în dezbatere

Tina-Legea vânătorii*Numărul de câini este… nelimitat, dar nu prea

Deputați, fermieri, crescători și reprezentanți ai sindicatelor și membrii Comisiei de Agricultură au dezbătut – pentru a câta oară? – articolele vulnerabile din Legea vânătorii. Cele mai disputate rămân cele legate perioada de pășunat și numărul de câini pe care un cioban îi poate ține la stână.

Modificările asupra cărora se va cădea de acord, vor merge mai departe în Senat pentru a fi votate. Neapărat va trebui eliminată din lege sintagma „câini legați sau ținuți în lanț“, pentru că legislația europeană interzice acest lucru. O posibilitate ar fi ca oierii să fie nevoiți să țină patrupedele în țarcuri sau canise.

Din Legea vânătorii, cea care va fi modificată, va lipsi prevederea privind interzicerea pășunatului. Oierii vor putea merge cu oile fără restricții pe terenurile legal deținute de ei. În schimb, oierii care merg pe alte terenuri vor fi sancționați, acest lucru fiind interzis cu desăvârșire.

*Mărul discordiei: tot numărul câinilor

„Părțile beligerante“ au reușit să pice de acord ca oierii să nu fie obligați să dețină un anumit număr de câini la stână, dar se prevede în continuare ca, în momentul în care ciobanul pleacă cu oile la păscut, numărul patrupedelor să fie limitat. Oierii nu sunt de acord cu această propunere! Câinii ciobănești o să fie identificați, probabil vor purta un cip și vor fi tratați. Dar sunt de acord ca pe proprietățile private să fie limitat numărul acestora. La fel și în pădure, oierii nu au treabă acolo, pășunatul fiind interzis în fondul forestier. Pe proprietățile ciobanilor sau pe pășunile utilizate legal să nu fie limita umărului de câini. Propunerea finală care va merge mai departe la vot este să se elimine numărul de câini de la stână, dar să fie limitat numărul de patrupede care să însoțească turma.

Sindicatul oierilor: „Interesele prea mari împiedică modificarea Legii vânătorii!“

Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine din România este nemulțumit de modul în care factorii de decizie implicați în modificarea Legii vânătorii au înțeles să facă acest lucru și consideră că interesele prea mari împiedică luarea unei decizii corecte în ceea ce privește modificarea acesteia.

Trebuie modificată Legea în ansamblu, nu doar unele articole, ultimele discuții arătând că nu există bunăvoință.

Se pare că articolele trebuie să rămână după cum vor cei care au inițiat și au votat această lege. „Pentru că, nu întâmplător, majoritatea deputaților prezenți dețin arme de vânătoare“, susține Sindicatul oierilor.

Până acum, discuțiile s-au canalizat doar numărul de câini, perioada de pășunat și pe despăgubiri. Articolele care vizează încălcarea dreptului de proprietate nu sunt luate în discuție, dar nici despăgubirile ce ar trebui acordate fermierilor în cazul în care le sunt distruse culturile de către animalele sălbatice.

Cum arată acum, Legea vânătorii încalcă dreptul la proprietate, aducând îngrădiri pentru toți fermierii, nu doar pentru crescătorii de animale.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU