Legea timbrului literar, amânată pentru anul viitor

timbrul-literar*Potrivit prevederilor din proiectul de lege, timbrul literar plătit pentru fiecare carte nu va mai reprezenta 2% din costul acesteia, ci va avea valoarea de un leu

Deputații din Comisia pentru Cultură au votat, săptămâna trecută, amânarea discutării proiectului privind instituirea timbrului cultural, proiect ce prevede ca prețul fiecărei cărți să crească cu 1 leu. Dezbaterea proiectului va fi reluată la începutul viitoarei legislaturi, respectiv în februarie 2017, decizia fiind salutată de Asociația Editorilor din România, principala asociație profesională a editorilor de carte din țara noastră.

„Asociația Editorilor din România salută decizia Comisiei pentru Cultură a Camerei Deputaților de a renunța la discutarea, în actuala legislatură, a proiectului de lege pentru instituirea timbrului cultural. Ca urmare a votului dat cu majoritate absolută de membrii Comisiei pentru Cultură, proiectul de lege 583/2014 – inițiat de prim-vicepreședintele USR Varujan Vosganian și deputatul Traian Dobrinescu, membru USR – a fost scos de pe ordinea de zi a actualei Comisiei pentru Cultură și va fi discutat, cel mai devreme, în februarie 2017“, spun reprezentanții AER.

Cu acest prilej, AER solicită public, din nou, ca toate părțile interesate să fie consultate înainte de orice rediscutare a proiectului, potrivit unui angajament public al președintelui Comisiei, deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu. „Ne manifestăm speranța că, potrivit asigurărilor publice făcute de președintele Comisiei, Gigel-Sorinel Știrbu, editorii vor fi totuși consultați înainte de repunerea pe ordinea de zi a proiectului. Deși promisiunea datează de aproape doi ani, ea nu a fost niciodată pusă în aplicare, deși AER a fost prezentă la fiecare ședință a Comisiei pentru Cultură din ultimele două sesiuni parlamentare“, se mai arată în comunicatul AER.

Proiectul de lege introduce 8 tipuri de timbre culturale (timbrul literar, timbrul cinematografic, timbrul teatral, timbrul muzical, timbrul folcloric, timbrul artelor plastice, timbrul arhitectural și timbrul de divertisment), a căror valoare este cuprinsă între 0,5 și 5% din prețul produsului cultural, cu excepția timbrului literar, care ar avea valoarea fixă de 1 leu pentru fiecare carte. Potrivit proiectului de lege, veniturile realizate urmează a fi direcționate către uniunile și organizațiile de creație.

„Spunem NU timbrului literar!“

Anul trecut, Asociația Editorilor din România a strâns, prin intermediul petiției „Spunem NU timbrului literar!“ peste 12.600 de semnături, în favoarea eliminării Legii privind instituirea timbrului literar. Acestora li se adaugă alte aproape 5.000 de semnături online.

Campania de semnături s-a desfășurat în toate librăriile din țară (Cărturești, Compania de Librării București, Diverta, Humanitas, Litera, Mihai Eminescu și Nemira), petiția fiind depusă la Avocatul Poporului.

„Noua taxă pe cultură va afecta ireversibil industria cărții din România, iar cel mai mare risc constă în distrugerea specificului cultural național. Editorii fac de peste 15 ani eforturi financiare proprii uriașe de a susține cultura națională, în absența unor strategii guvernamentale de salvare a domeniului. În acest context, noua taxă pe cultură va avea urmări grave pe toate planurile, mai ales în ce privește educația și instrucția noilor generații – conform statisticilor oficiale, din ce în ce mai îndepărtate de fenomenul lecturii și implicit de pregătirea profesională. În consecință, numărul de cărți – și așa foarte mic – se va reduce drastic, iar autorii tineri și debutanții vor avea mai puține șanse să ajungă la public“, arăta, la vremea respectivă, Asociația Editorilor din România, într-o scrisoare adresată lui Gigel Sorinel Știrbu, președintele Comisiei de Cultură, Arte și Mijloace de Informare în Masă din cadrul Camerei Deputaților.

Potrivit prevederilor din proiectul de lege, timbrul literar plătit pentru fiecare carte nu va mai reprezenta 2% din costul acesteia, ci va avea valoarea de un leu.

Reprezentanții editorilor spun că noul cuantum al timbrului literar reprezintă o suprataxare a consumului de carte, ducând la o scădere a vânzărilor. Noua lege vizează taxarea tuturor formelor de cultură, de la literatură până la muzică și arte plastice, prin intermediul unui timbru numit generic „cultural“.

Irina NASTASIU