Lege și Justiție Concursuri degeaba, care costă imens

 

* Auto-motto:  „În România, totul este antiliberal, neconstituțional și nedemocratic“

Încântat să fiu coleg de pagină de ziar cu Profesorul Mancaș, la afirmația privind campionul formelor fără fond (Min. Educației, ref. la concursurile de directori) sunt în măsură să prezint și eu un competitor redutabil: Ministerul Justiției și întreg sistemul.

Poveste:

Acum ceva ani, fiind eu judecător la Bicaz, într-un colectiv relativ redus, punându-mi în cap să fiu președinte de instanță, am participat la concursul organizat la București, de 4 ori, evident de primele 3 ori fiind respins, în condițiile în care:

– eu voiam;

– colegii/colegele mă voiau și mă iubeau, pe bune, în orice caz nu aveam nici o contestație din interior;

– nu aveam nici un contracandidat;

și, culmea,

– tot eu eram președinte interimar, cu delegație, cum vreți să-i ziceți.

Și-atunci, de ce eram mereu respins?

Desigur, eram și am rămas un tip cam ciudat într-un sistem administrativ rigid: neformalist, nu voiam să semnez condica de prezență, scriam în presă când toți ne spuneau că nu aveam voie nici să respirăm… Ba am mai repetat în toate cele 3-4 proiecte că, pe timpuri apuse, executorul Neneci juca tenis cu președintele Oprea și cu alții, pe un teren amenajat și marcat cum se cuvine, în curtea Tribunalului Neamț. Blasfemie, evident.

Mai trebuie să vă spun că, la aceste concursuri, organizate de două ori pe an, veneau (și vin) la București, din toate colțurile țării, sute de judecători, de câte patru ori pentru patru probe diferite, întinse într-un interval de câteva luni.

Teribilă pierdere de timp, de bani, de ore și zile de „producție“.

Soluția? Era/este simplă, dar nimeni nu o vede: alegeri, domnilor! Cel mai bine te știe, și de bun și de rău, colectivul în care lucrezi. Am zis „nu o vede“? Am greșit: nu o vrea. Într-un sistem autoritar, chiar represiv, cocoțații pe funcții țin neapărat să-i aibă pe ceilalți la dispoziție, la ascultare, la cumințire, la manevre politice.

Lucru valabil și pentru profesorii profesorului Mancaș (ai noștri) și pentru toate celelalte branșe.

Și pentru unii, și pentru alții, și pentru toți, mai citiți motto-uldin antet.

Jud. Gheorghe MOROȘANU

nihilsinegeo@yahoo.com