*Considerat tonic digestiv şi detoxifiant foarte puternic
*Frunzele proaspete din salate înving astenia de primăvară
*Mâncare tradiţională în Săptămâna Patimilor
Planta de untişor este cunoscută şi sub numele de grâuşor sau sălăţică şi o găsim mai ales în pădurile de deal şi de munte. Printre copacii dezgoliţi, abia ieşiţi din iarnă, un covor verde, tapetat cu o perdea de flori galbene, încântă privirile celor care ajund ăn locurile unde crește untișorul.
Denumirea de untişor vine de la frunzele rotunde, mici şi cărnoase, care au un gust untos. Folosit adesea în salate, dar şi ca plantă de leac, untişorul se recoltează în lunile martie şi aprilie. Este bine de ştiut că pentru uz intern, frunzele proaspăt culese se folosesc înainte de apariţia florilor şi asta pentru că, din momentul înfloririi, planta devine uşor toxică.
Sezonul untișorului începe în martie și se termină în luna mai. Din frunzele de untișor putem pregăti salate sau ciorbe, gustul lor fiind asemănător cu cel de mazăre. Untișorul este o sursă de fibre și potasiu, scade colesterolului reglează tensiunea, poate îmbunătăți starea de spirit, contribuind și la eliminarea toxinelor din organism, la curatarea sângelui și a ficatului.
*Nelipsite din
aşezămintele monahale de pretutindeni
Salatele de untişor sunt un deliciu al occidentalilor, fiind nelipsite din aşezămintele monahale de pretutindeni. Untişorul este considerat un tonic digestiv şi detoxifiant foarte puternic, motiv pentru cei care postesc, în Săptămâna Mare mănâncă zilnic salata tradiţională de grâuşor, care îi pregăteşte pentru mâncărurile din zilele de Paşti. Aceasta ajută mult la metabolizarea mâncărurilor grele pe care creştinii la consumă după post.
În zona Moldovei este tradiție
să se pregătească salată de untișor în Săptămâna Mare,
deoarece ajută organismul să se refacă după mesele grele din
zilele de Paști. În aceeași perioadă, în zona Transilvaniei,
femeile mergeau în zonele în care creștea untișorul și dezgropau
câteva plante în locul cărora lăsau pâine și sare. Plantele pe
care le smulgeau le dădeau copiilor, pentru a crește puternici și
sănătoși.
Frunzele tinere combat cu succes astenia de
primăvară şi ajută la drenarea limfei din organism, fiind
în acelaşi timp antiastenice şi depurative, dar şi
antiscorbutice. Folosite în salate simple sau în combinaţie cu
alte crudităţi, frunzele de untişor ameliorează circulaţia
venoasă, fiind benefice şi în tratarea şi ameliorarea
afecţiunilor dermatologice.
Tina
CONDREA-Z{PODEANU