vineri, iunie 2, 2023
17 °c
Piatra Neamt
19 ° mar
18 ° mie
18 ° joi
19 ° vin
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA
  • Login
Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
Acasa SOCIAL

Laurenţiu Dumitraşc: arhitectura nu se face în 8 ore de serviciu

de
10 ani în urmă
in SOCIAL
Reading Time: 5 mins read
0 0
A A
3
Laurenţiu Dumitraşc: arhitectura nu se face în 8 ore de serviciu
315
Vizualizari
Distribuie pe FacebookDistribuie pe Twitter

Arhitectul Laurenţiu Dumitraşc are un CV impresionant, un palmares de excepţie. Un arhitect mult umblat şi foarte premiat în ţară şi străinătate, cu prilejul numeroaselor expoziţii, a altor manifestări de gen. Dar, peste toate astea, „tronează” stilul său arhitectonic inconfundabil. E suficient să vezi o lucrare de-a sa, că la următoarele să ştii cu siguranţă cui aparţin. Chiar dacă nici pe departe operele nu se aseamănă între ele,  în creaţiile sale autorul nu se repetă în nici cel mai mic amănunt. Recunoşti imediat „marca Dumitraşc”. Aşa au ajuns unele construcţii să fie mai degrabă cunoscute după numele arhitectului ce le-a conceput decât după cel al proprietarului respectivei clădiri. Cum e şi cazul superbei vile din Pângăraţi, a lui Mihai Muraru.

L-am „întîlnit” pe Laurenţiu Dumitraşc în comuna Pângăraţi, unde „dezbrăcase”  de „uniformă” o şcoală. E o construcţie cu totul aparte, complet ruptă de „stilul otova” al unităţilor de învăţământ. După ani buni, l-am reîntâlnit la Bicaz Chei, prins până peste cap cu machetele şi proiectul noului centru civic. O localitate de care s-a legat sufleşte, care l-a inspirat şi căreia i-a dedicat una din scrierile sale,  intitulată „Satul românesc”, pe care o reproducem:  „Satul Românesc!  Năpăstuit , distrus continuu, doar, doar ne-or termina ca neam. Satul Românesc, cu Icoana Maicii Domnului cu Pruncul Isus,  aşezată continuu pe peretele alb sau din bârne din lemn cioplit, dinspre răsărit, în casa de lemn, veghind continuu. Satul Românesc, undeva în Carpaţii Româneşti, la  Bicaz Chei, renaşte”.

Discuţia cu Laurenţiu Dumitraşc e încântare. De ce s-a dedicat mai mult arhitecturii din spaţiul rural, răspunsul a fost cât se poate de simplu: „Atunci când te întreabă cineva cum te cheamă, pomeneşti mai întâi numele părinţilor. Ontogenia repetă filogenia. Vorbesc despre satul românesc, nu despre un sat de undeva, de aiurea. Pentru că satul românesc prezintă nişte trăsături cosmice, cu o energie fantastică, despre care a vorbit minunat Lucian Blaga. Într-o ţară în care se doarme, se vorbeşte numai despre ban, totul este structurat în jurul păcatului acestuia, mi se pare normal ca cineva s-o facă pe-a „nebunul”ca mine şi să raporteze  la lucrurile esenţiale, eterne. În arhitectură, crochiul este cel mai important. Ca şi în arta scrisului. Adică gândul direct, imediat. De obicei, el vine noaptea, când dormi. Dacă nu ai la îndemână un caiet să notezi imediat, a doua zi îl cauţi în zadar. E ca pe o poveste trecută, care parcă nici n-a fost. Să mulţumim Providenţei. Să mulţumim mult şi să vorbim puţin. Să nu cerem înainte de a da. Apropo de chestia cu banii. Natural, mi-aş fi dorit să mănânc o dată pe lună, dar nu se poate. Ca un om normal ce sunt, trăiesc sub imperiul paralelor. Dar, problema importantă faţă de proiectul de la Bicaz Chei, mi se pare întâlnirea cu această echipă fantastică, însufleţită de domnul primar Gheorghe Oniga. Este un om dăruit locului, care aşează cu mult curaj şi discernământ devenirea comunei Bicaz Chei, înaintea propriei persoane. Într-o ţară aiurea, eşti încântat când dai de o insulă de normalitate. Sunt atâtea intenţii de a colabora cu cei de dincolo, continuu şi permanent. Când întâlneşti în ţara asta un om care se poartă normal, care ştie să te folosească, vâzând ce eşti în stare, atunci eu îmi scot pălăria. De asta vorbesc aşa de primarul de Bicaz Chei. Nu vedeţi, cu cât apare mai multă legislaţie, cu atâta se fură mai tare. Se fură ideea, se fură sufletul. Trăim într-un penibil etern!”

Întrebat despre lucrările sale şi de arhitectură, în general,ne-a mărturisit: „Arhitectura nu se face în 8 ore de serviciu. Ideile conduc mai departe un anume demers. Dacă trăirea este puternică, eşti implicat în matricea ţării tale, în secunda aia eşti dator să răspunzi, la orice oră din zi sau din noapte, trebuie să ai lângă tine cu ce să te reprezinţi. Vorbesc cu dumneavoastră, dar şi desenez, scriu pe hârtie. Sunt imagini. Altfel zboară. Dacă nu le prinzi când vin, se duc definitiv! Mă întrebaţi de lucrările mele, de care îmi sunt mai dragi. Sunt ca şi copiii. Care îmi e mai drag din pruncii mei? Alexandru sau Smaranda? Mi-s la fel de dragi amândoi, precum Cătălin Dabija, studentul de la Iaşi, care lucrează cu mine. Ca şi Mihai Constantinescu, Ovidiu Dănilă, Mihaela Dorojan şi Sebastia Lupaşcu. Eu aş fi într-o contiuă căutare, dacă nu aş avea şcoala, cea care se produce instantaneu. Lucrez cu studenţi din Iaşi, din Timişoara şi din Bucureşti. Sunt devotaţi şi foarte buni. Ei au venit spre mine, fiind atraşi de „nervul” pe care îl produc. Au simţit că focalizez puternic la nivelul devenirii lor. Marea mea bucurie a fost când i-am verificat în timp. Am cui lăsa din ştiinţa mea, pe care o şlefuiesc zilnic, chiar şi acum când vorbesc cu dumneavoastră. Ăştia sunt substanţa ţării, nu „papagalii” care ne intoxică şi ne nenorocesc fiinţa. Sunt două tipuri de discreţie. Cea a hoţului, care construieşte şi vrea să apară în faţă şi discreţia „prostului”, cum sunt eu, care îmi văd de treabă. Serios! Eu cred mai mult în Dumnezeu, decât în onomastica lui Dumnezeu. Nu în zona lui viscerală, în sărbătorile cu burta plină.”

Şi acum se vorbeşte de „generaţia de aur” a Liceului Bicaz, din care a făcut parte şi   Laurenţiu Dumitraşc. La absolvirea liceului, se puteau orienta spre orice carieră, ar fi făcut faţă cu brio. De ce arhitectura? Când a simţit Laurenţiu Dumitraşc această chemare?  „Am scris câteva rânduri legate de starea de spirit de care mă întrebaţi, se cheamă profesorul „de Pitagora”. Este vorba de profesorul Vasile Ţifui. Dumnezeu să-l odihnească! Atunci când o elită de profesori dedicaţi, te ia din clasa a IV şi te duce până într-a XII-a, înseamnă că deja eşti pus pe calea bună. Am avut noroc, m-am întâlnit cu cine trebuia. Povestea se consuma într-un oraş mic, cu un baraj mare, în oraşul Bicaz. Chemarea spre arhitectură e una discretă, nu intimă. Aş vulgariza să spun că mă întoceam de la un film văzut în Piatra Neamţ, se chema „Planeta maimuţelor”. Mai erau două luni până la adminiterea la facultate, atunci am hotărât să nu mai dau la „Matematică”, ci la „Arhitectură”. Ar fi prea puţin! Întrebaţi pe fostul meu coleg de liceu, regizorul Alexandru Dabija, poate vă zice el.”

Cât despre proiectele de viitor: „Dacă dumneavoastră, presa, nu mă uitaţi, nu mă uită nici cei cu bani. Atunci, şansele întâlnirii cu creaţiile mele cresc. De asta vă şi mulţumesc pentru atenţia acordată.”

Cu extrem de mare greutate am selectat pentru publicare câteva din lucrările deosebite ale arhitectului Laurenţiu Dumitraşc. Dacă spaţiul ne-ar fi permis, toate meritau a fi aduse în faţa publicului larg, a cititorilor ziarului „Ceahlăul”.

Taguri: arhitecturae serviciuLaurentiu Dumitrasc
Articolul anterior

Fotbal: Ceahlăul II, fără punct la Miroslava

Urmatorul articol

Start la Olimpiada naţională de chimie

AsemanatoareArticole

INFRACȚIONAL

GRUP INFRACȚIONAL SPECIALIZAT ÎN TRAFIC DE DROGURI, DESTRUCTURAT DE POLIȚIȘTI

10/06/2022
316
Ce-este-si-cum-se-alege-un-dezumidificator
ACTUALITATE

Importanţa unui dezumidificator

05/07/2018
315
copii handicap
ACTUALITATE

Aproape zilnic, un copil din Neamţ este luat în evidenţe cu grad de handicap!

09/11/2017
315
CURSURI3
ACTUALITATE

Pentru a doua lună consecutiv, în județul Neamț, nu se vor organiza cursuri de pregătire

28/08/2017
315
Blocați în case din cauza viiturii, ajutați de o mână de voluntari de la Sens Civic
SOCIAL

Blocați în case din cauza viiturii, ajutați de o mână de voluntari de la Sens Civic

22/05/2017
315
HCF Piatra Neamț susține duminică primul meci oficial din 2017
SOCIAL

HCF Piatra Neamț susține duminică primul meci oficial din 2017

13/01/2017
315
Mai multe articole
Urmatorul articol
Start la Olimpiada naţională de chimie

Start la Olimpiada naţională de chimie

Comentarii 3

  1. Aurora says:
    10 ani în urmă

    Il cunosc personal pe Laurentiu Dumitrascu, este un arhitect de inalta clasa,dar si un personaj placut,sociabil,si cu simtul umorului conteza ff mult aceste calitati.Putini arhitecti gasesti ca el in Romania.Ar trebui sa spun multe despre el insa faptele vorbesc.Fintina arteziana din fata Muzeului de istorie este opera lui si multe multe altele.Am dat doar un exemplu.Talentul lui arhitectural se poate intini la tot pasul .II doresc multa sanatate si o prmavara frumoasa.Laurentiu Hurjui.

  2. Marioara Gicovanu says:
    10 ani în urmă

    Laurentiu Dumitrascu este fostul meu coleg de liceu.Chiar daca sunt departe de Romania,citesc cu placere articole de acest gen,ma rascolesc amintirile…Bicajenii au fost, si sunt oameni de nadejde.Felicitari Laurentiu !!!
    Marioara Gicovanu

  3. mos chiorpec says:
    10 ani în urmă

    Toate felicitările pentru Tina Condrea ; și-a îmbogățit limbajul făcându-l aproape de nerecunoscut și a reușit să-i ia un interviu lui Laurențiu Dumitrașc, un tip neconformist care zburdă neobosit între cele mai neașteptate registre. Dincolo de acestea, cam ăsta ar fi nivelul – gazetăresc și intelectual – de la care ar trebui să se publice, în Ceahlăul, cel puțin.
    Mi-ar fi plăcut ca d-na Condrea să vorbească/să întrebe și despre performanțele interlocutorului în scenografie: de la „Răfuiala” lui Philip Massinger( debutul pe o scenă profesionistă și pentru regizorul Alexandru Dabija ,1976), la ”Mihai Viteazul” și „D-ale carnavalului”(ambele în 1979, ambele în regia lui Alexandru Dabija) până la „Spargere fără profit”, o ghidușie semnată de parizianul Gheorghe Astaloș și ratată de regizorul Octavian Greavu, arhitectul Laurențiu Dumitrașc s-a impus ca o voce personală( recunoscută și premiată) în scenografia românească. E un lucru demn de reținut, lângă acela că anul trecut, i-au fost selectate, de un juriu internațional, mai multe proiecte pentru Bienala de la Veneția…

ȘTIRI RECOMANDATE

Bătrână bătută, agresorul înjunghiat

Bătrână bătută, agresorul înjunghiat

10 ani în urmă
315
Doi tineri au tâlhărit un bătrân, în propria casă

LA 19 ANI, RIDICAT DE POLIŢIŞTI PENTRU VIOLARE DE DOMICILIU ŞI DISTRUGERE

4 ani în urmă
315
Ansamblul folcloric „Floricică de la munte”, la Târgul Naţional de Turism

Etapa judeţeană a Festivalul „Florile Ceahlăului” şi-a desemnat câştigătorii

8 ani în urmă
315

Manuale second hand pentru noul an școlar

10 ani în urmă
315

Urmariți-ne pe

Categorii

  • ACTUALITATE
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • Agricultura
  • ANUNTURI
  • Anunturi/Comunicate de presă
  • Business
  • Ceasul Deşteptător
  • CETĂȚENEȘTI
  • Cronica neagra
  • Cronica Tv
  • CULTURA
  • Curriculum vitae ½
  • DREPT LA REPLICA
  • ECONOMIE
  • Editia printata
  • EDITORIAL
  • EDUCATIE
  • Exercitii pentru minte
  • FAPT DIVERS
  • Fara categorie
  • FOTO/VIDEO
  • INFRACȚIONAL
  • Interviu
  • PLUMBUL ZILEI
  • Po(z)na zilei
  • Prima pagina
  • PUBLICITATE
  • Revista Presei
  • SANATATE
  • Sarbatoare
  • Slider
  • SOCIAL
  • SPORT
  • traseism
  • VIAȚA LA ȚARĂ
  • ZOOTEHNIE

Etichete

accident agricultura amenzi azi bani campanie casa ceahlaul concurs copii cronica elevi Expozitie Fotbal furt Handbal incendiu inchisoare masina meteo munca neamt nemteni Piatra Neamt PNL politie politisti pompieri primar prins proiect PSD Roman Roznov SANATATE scandal scoala spital SPORT subventii UNIC victorie volei vreme vremea

ȘTIRI POPULARE

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed

Ceahlaul - Ziarul Nemtenilor (stiri din Neamt - social, dezvaluiri, cultura, sport, administratie)

Urmăriți-ne pe social media:

Știri recente

  • Bicaz Kayak Fest 2023
  • Jocuri de cărți complexe care pot fi jucate și în doi
  • Misiune de salvare a unei persoane căzute în fântână

ARHIVA ZIAR

iunie 2023
L Ma Mi J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
« mai    

Categorii

Știri recente

Bicaz Kayak Fest 2023

Bicaz Kayak Fest 2023

02/06/2023
Jocuri de cărți complexe care pot fi jucate și în doi

Jocuri de cărți complexe care pot fi jucate și în doi

29/05/2023
Misiune de salvare a unei persoane căzute în fântână

Misiune de salvare a unei persoane căzute în fântână

26/05/2023
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Accesați Politica de confidențialitate și cookie .