Lăsați „sub control judiciar“, după ce au încercat să păgubească o femeie de 30.000 de lei

Cele două persoane depistate în flagrant în urmă cu două zile, pe când încercau să obțină 30.000 de lei de la o femeie prin metoda „Accidentul“ au fost prezentate Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, care a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile.

În cauză sunt continuate cercetările în vederea tragerii la răspundere penală a persoanelor implicate. Reamintim faptul că în noaptea 16/17.07.2017, în urma sesizării tentativa de înșelăciune, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Moldoveni au depistat în flagrant un bărbat de 34 de ani, din Dumbrava Roșie, și o tânără de 26 de ani, din Piatra Neamț, care se aflau pe raza comunei, existând suspiciunea rezonabilă că aceștia urmau să preia banii de la persoana vătămată“, a afirmat inspector Elena Bulgărea, purtător de cuvânt al IPJ Neamț.

Având în vedere perioada premergătoare a concediilor și a faptului că, în acest timp, majoritatea celor plecați în străinătate aleg să se întoarcă în țară, reprezentanții IPJ Neamț recomandă ca, atunci când cineva este anunțat despre producerea unui accident rutier în care au fost implicați cei dragi, să ia legătura cu membrii familiei pentru a verifica informația.

Nu dați curs instrucțiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute în toiul nopții, cu atât mai mult nu înmânați bani necunoscuților, care pretind că sunt avocați și vă reprezintă rudele «implicate în accidentul rutier». De știut pentru tineri, având în vedere că grupul țintă al acestor infracțiuni sunt persoanele vârstnice: părinții sau bunicii dumneavoastră trebuie informați și sprijiniți, pentru a nu deveni victimele acestor infractori! Este important să dezbateți aceste aspecte în familie, adresând seniorilor următoarele recomandări: În cazul în care sunt sunați de un necunoscut care le pretinde bani pentru a ajuta o rudă aflată într-o pretinsă situație de pericol, să nu divulge nici un fel de date personale, ci din contră, să adreseze întrebări și să solicite informații despre presupusul accident (unde s-a produs, spitalul sau secția de poliție unde s-ar afla ruda în cauză); să apeleze telefonic, imediat, ruda respectivă sau persoane apropiate acesteia, indiferent de conjunctură (moment al zilei, locul), pentru a verifica informațiile primite“, a subliniat inspector Bulgărea.

Evident, cel mai bine este ca în astfel de situații să fie apelat numărul de urgență 112, pentru a solicita sprijinul poliției. În nici un caz să nu facă singuri demersuri care presupun contactul cu persoana apelantă, pentru că nu se știe niciodată în ce poate degenera o situație de genul acesta.

Geanina NICORESCU