România riscă să piardă finanțarea europeană pentru programul „Laptele și cornul’. Ca să beneficieze în continuare de aceste fonduri, trebuie depusă o nouă strategie la Comisia Europeană până la 1 iulie 2015. Acesta este adevăratul motiv pentru care se intervine masiv în acest program.
Noua strategie vizează descentralizarea procedurilor pe care le implică implementarea Programului „Laptele și cornul”. O primă modificare majoră: nu doar consiliile județene vor organiza licitații pentru achiziția de lapte sau produse de panificație, ele vor putea fi organizate şi de autoritățățile publice locale sau chiar de școli.
Acum, consiliile județene organizează licitațiile, ceea ce presupune că ofertanții trebuie să aibă capacitatea de a furniza cantități mari de produse. Dacă aceste licitații vor putea fi organizate pentru cantități mai mici, atunci și micii producători, organizați în asociații sau cooperative, se vor putea înscrie la licitații.
Ministerul Agriculturii are în vedere flexibilizarea Programului „Laptele și cornul”, astfel încât să poată fi incluse pe lista produselor ce vor fi oferite copiilor mai multe tipuri de lactate sau de produse de panificație.
Pentru instituțiile care vor organiza licitațiile, Ministerul Agriculturii pregătește ghiduri, pentru a fi eliminate eventualele sincope ce ar putea apărea în derularea programului.
Tina CONDREA