Laptele contaminat cu Salmonella, produs de o firmă franceză, nu a ajuns în Neamţ

Mămicile din judeţul Neamţ care folosesc lapte praf în alimentaţia bebeluşilor pot sta liniştite. Autoritatea sanitară veterinară a transmis un comunicat prin care să asigurări că în România nu a fost distribuit laptele praf -formulă pentru bebeluși- produs de firma Lactalis din Franța contaminat cu Salmonella Enterica.
“Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a primit o nouă notificare prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, prin care Punctul Naţional de Contact al Sistemului din Franţa a informat oficial că România nu se află pe lista de distribuție a produselor alimentare cu destinaţie nutriţională specială -lapte praf formulă pentru bebeluşi-, contaminate cu Salmonella Enterica”, a transmis ANSVSA, prin Serviciul Comunicare.
Agitaţia a început după ce, în data de 4 decembrie 2017, Punctul Naţional de Contact al Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje din Franţa a informat Comisia Europeană cu privire la contaminarea cu Salmonella Enterica a unei game de alimente cu destinaţie nutriţională specială (lapte praf formulă pentru bebeluşi), produsă în Franţa, informare care a fost încadrată de către Comisia Europeană la notificare de alertă.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin Punctul Naţional de Contact al Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje din România (PNC SFAAF RO), a arătat că distribuţia produselor contaminate s-a făcut către state terţe din Asia şi Africa. Cu toate că, iniţial, prin diferite canale de informare publică, şi România era dată ca ţară de destinaţie.
“Ca urmare a informaţiilor apărute în spațiul public, referitoare la prezența în România a acestor produse contaminate, ANSVSA a solicitat PNC SRAAF Franţa şi Comisiei Europene informaţii suplimentare, respectiv eventuale date despre reţinerea oficială a loturilor incriminate pe teritoriul Franţei sau eventuala distribuţie a acestora pe teritoriul României. În urma acestei solicitări, PNC SRAAF Franţa a comunicat către ANSVSA faptul că loturile incriminate și țările comunicate public de către autoritățile franceze sunt date preliminare și nu înseamnă că aceste produse contaminate au fost distribuite sau comercializate în aceste ţări”, a subliniat ANSVSA, în urmă cu două zile.
Iată că ieri a devenit certă infomaţia potrivi căreia în România nu a ajuns lapte contaminat.

Geanina NICORESCU