Lapte cu împrumut pentru bebeluşii din Neamţ

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ au primit ordin de la Ministerul Sănătăţii să dea sfoară-n ţară că au nevoie de lapte praf pentru sugarii incluşi în Programul de profilaxie a distrofiei, pentru a depăşi actuala criză. Potrivit MS, nu există premisele unei crize de lapte praf atât timp cât unor direcţii judeţene le-au mai rămas mii de cutii şi le pot da şi altora până se încheie contractelele pentru anul 2013. Mai mult decât atât, deşi Constantin Oprea, directorul economic al DSP Neamţ, a precizat că laptele lipseşte din stoc pentru că încă din ianuarie nu au mai fost fonduri pentru achiziţii, cei de la minister precizează că până la 31 martie a operat programul aprobat în anul 2012, iar începând cu 1 aprilie DSP-urile vor putea încheia noi contracte pentru cantitatea necesară în 2013.

„În prezent, există atât cadrul legislativ, cât şi fondurile necesare derulării Programului de profilaxie a distrofiei la copiii cu vârsta cuprinsă între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, prin administrare de lapte praf. Astfel, în anul 2012 a fost încheiată la nivelul Ministerului Sănătăţii o licitaţie naţională pentru achiziţia de lapte praf , în urma căreia a fost încheiat un acord cadru valabil pentru o perioadă de 2 ani. În urma acestui demers, anul trecut direcţiile de sănătate publică din teritoriu au încheiat contracte subsecvente pentru o cantitate de 151 202 kg de lapte praf. În acest an,  au fost demarate toate demersurile financiare, astfel încât direcţiile de sănătate publică să poată încheia începând cu 1 aprilie contracte subsecvente pentru cantitatea de lapte praf necesară, conform Hotărârii de Guvern privind programele naţionale de sănătate pe 2013 şi 2014”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Din 2001, MS a luat măsuri mai severe de repartizare a laptelui praf,numai pe criterii medicale,  astfel încât din peste 2000 de beneficiari anuali au mai rămas pe liste doar vreo 400. Conform noilor reglementari, laptele praf formula pentru sugari se acorda gratuit, pe baza de prescriptie medicala eliberata de medicul de familie, numai pentru copiii care nu beneficiază de lapte matern şi care au mame care prezintă contraindicaţii ale alăptarii ca urmare a unor boli grave (TBC pulmonar activ, neoplazii, casexie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză), sau mame infectate cu HIV sau care fac anumite tratamente ce determină intoxicatii ale copilului. De asemenea, au dreptul la gratuitate copiii la care se constată o creştere nesatisfacatoare (sub limita inferioară a normalului vârstei), din cauza absenţei laptelui matern.