Lansare de carte: „O viaţă de ţărancă”, de Marghioliţa Huzum

18/06/2015

PAROHIEDuminică, 21 iunie, la ora 18.00, va avea loc, la Paraclisul Acoperământul Maicii Domnului – Precista III, lansarea cărţii „O viaţă de ţărancă”, de Marghioliţa Huzum, volum apărut la Editura Fundaţiei Sfinţii Închisorilor – 2014. Evenimentul este organizat de Parohia „Acoperământul Maicii Domnului“ și revista „Glasul Sfinților Părinți“, invitatul special al serii fiind părintele Nicolae Lazăr de la Agârcia.

Cartea apare cu o heretisire a IPS Calinic Argeșeanul și cu o prefață a cunoscutului etnolog şi teolog Costion Nicolescu.
Marghiolița Huzum este o țărancă de 83 de ani din Vaslui, înzestrată de Dumnezeu cu darul unei vorbe curgătoare, limpede, cu parfumul și culoarea zonei din care provine. De-a lungul anilor, trece prin război, pierderea Basarabiei, colectivizare, revoluţia din 1989, evenimente pe care le primește cu înțelepciunea si așezarea românului de la sat, rămânând dârză în prispa casei pe care a construit-o cu propriile-i mâini.
La îndemnul Înalt Preasfințitului Calinic al Argeșului şi al nepotului său, „mătușa” – numită, astfel, în familie parcă de veacuri – începe la o vârstă venerabilă incursiunea prin amintirile unei vieți de țărancă.
„Am scris o parte din câte le-am trăit, bune şi rele, cu gândul că mâine voi pleca în lumia cialaltă, acolo unde mă va trimite Dumnezeu. De multe ori m-am temut că nu voi mai apuca să termin de scris aieste caiete. M-am rugat Măicuţei Domnului şi numai în ea mi-am pus tot timpul nădejdia… Şi m-am rugat ei ca o ţărancă simplă, cu credinţă, ca să-mi ierte păcatele şi să mi le ştiargă cu lacrimile ei sfinte.” (Marghioliţa Huzum)

Irina NASTASIU