La un an a surzit din cauza unei otite

03/06/2015

otitaCAS a pus copila pe o lungă listă de aşteptare pentru implant cohlear

* Asociaţia “Salvează o inimă” a demarat o urgentă campanie de strângere de fonduri

Alesia-Georgiana Mocanu are 2 ani şi 3 luni, însă nu poate interacţiona cu lumea ce-o înconjoară pntru că nu mai aude. Copila s-a născut perfect sănătoasă, însă şi-a pierdut auzul pe fondul unei otite depistate prea târziu şi netratată corespunzător. Deşi s-au înscris pe lista de aşteptare, pentru a putea beneficia de primul implant cohlear plătit de Casa de Asigurări de Sănătate, aceştia se află pe poziţia numărul 34, iar instituţia alocă un buget anual pentru maxim 25-30 de operaţii. Al doilea implant cohlear nu este garantat de la Bugetul de Stat, iar acesta costă 25.000 de euro. Potrivit medicilor şi audiologilor, cu cât se întârzie efectuarea intervenţiei chirurgicale, cu atât şansele ca Alesia să audă scad exponenţial.

Totul a început în urmă cu un an, când fetiţa a răcit şi a făcut otită. Timp de 3 luni, la un interval de aproximativ 3 săptămâni, era internată în spital cu diverse simptome, cu febră şi vărsături. Atât mama cât şi medicii au observat că micuţa nu reacţionează la zgomote şi nu vorbeşte. Într-un final, medicii au diagnosticat-o cu otită seroasă, netratată de peste 5 luni şi care deja îi afecta grav timpanele. După operaţia prin care i-au fost montate tuburi Sheperd, a urmat o audiogramă, în urma căreia părinţii au primit cumplita veste: “Alesia nu aude!”

Medicii au diagnosticat-o cu hipoacuzie neurosenzorială profundă bilaterală şi are nevoie de 25.000 de euro, altfel nu va auzi niciodată şi va fi condamnată să trăiască într-o lume fără sunete.

În acest sens, Asociaţia “Salvează o inimă” a demarat o urgentă campanie de strângere de fonduri pentru a o ajuta pe fetiţa de numai 2 ani să audă. Donaţiile pot fi făcute pe platforma de donaţii online, https://salveazaoinima.ro/campaigns/alesia-georgiana-mocanu/ sau în conturile bancare deschise pe numele mamei, Mocanu Elena: RO82INGB0000999904780856 (Euro), RO56INGB0000999904034909 (Lei).

“Cu cât se întârzie efectuarea implantului cohlear, cu atât şansele ca Alesia să audă, scad. Aşa ne-au spus toţi medicii cu care am intrat în contact. Vrem ca Alesuţa să fie un copil normal, vrem să o auzim spunând poezii la serbare, să o auzim spunând  ”Mama”, “Tata”, şi  să ne poată povesti cum a fost în prima zi de şcoală. Nu suntem din cei ce aşteaptă să le pice din cer, suntem nişte luptători şi întotdeauna ne-a plăcut să-i ajutăm pe alţii, nu să aşteptăm să fim ajutaţi. Este neplacută postura în care ne aflăm, dar, pentru copilul nostru, suntem dispuşi să facem orice! Suntem constienţi că vom avea mult de muncă, multe ore de terapie şi logopedie, săptămâni, luni sau chiar ani, sperăm doar să reuşim să strângem fondurile necesare, să îi facem aceste implanturi de care are atâta nevoie. Mulţumim Asociaţiei “Salvează o inimă” pentru sprijinul pe care ni-l acordă şi prin intermediul lor ne dorim să înfăptuim această minune”, se roagă Elena Mocanu, mama Alesiei.

Vlad Plăcintă, preşedintele Asociaţiei “Salvează o inimă”, a spus că nici nu a lansat bine campania pentru Alesia că deja oamenii cu suflet au început să doneze pentru ea: “Este o cale lungă, suntem conştienţi de toate eforturile pe care le vom face pentru a duce această campanie la bun sfârşit, însă am credinţa că totul se va încheia cu bine pentru micuţa Alesia. Am mai trecut prin astfel de campanii, am mai ajutat foarte mulţi copii care sufereau de hipoacuzie şi românii sunt foarte sensibili la astfel de cazuri”.

Geanina NICORESCU